Benito Gonzalez vydal nové CD Sing To The World: Ako znie album plný hviezd?

Benito Gonzalez vydal nové CD Sing To The World: Ako znie album plný hviezd?
Dávid Oláh

Venezuelský klavirista a skladateľ Benito Gonzalez už dlhé roky pôsobí ako etablovaný jazzový hudobník v New Yorku. Počas svojej kariéry spolupracoval s legendami ako napríklad Kenny Garrett, Jackie McLean či Pharoah Sanders. Domáca poslucháčska a hudobnícka obec ho na mnohých koncertov spoznala ako sidemana v kapele Radovana Tarišku či Sisy Michalidesovej. Jeho najnovšie CD "Sing To The World" predstavuje autorskú hudbu lídra, nahratú s hviezdnou kapelou newyorskej scény. 

 

Benito Gonzalez na svojom najnovšom albume predstavuje 10 kompozícií. Nahrával ho pod hlavičkou ruského vydavateľstva Rainy Days. Jeho spoluhráčmi sú esá ako Essiet Okon Essiet, Christian McBride, Nicholas Payton, Josh Evans a ruský bubeník Sasha Mashin, známy spoluhráč Alexeya Podymkina.

 

Gonzalezova hudba má v sebe niekoľko hlavných štýlových charakteristík. Ide o moderný post-bop vychádzajúci z mainstreamového jazzu 60. a 90. rokov minulého storočia. Gonzalezov hudobný prejav je založený hlavne na sólach, energii a prítomnom momente. Jeho témy sú zrozumiteľné a výstižné. V podstate slúžia ako príprava na sóla. Napriek tomu však nie sú málo zaujímavé, ani jednoduché. Ide o umelca, ktorý prezentuje radosť zo spoločného muzicírovania a vzájomných interakcií so spoluhráčmi. Jeho improvizácie odkazujú na McCoya Tynera, Johna Coltrana, Pharoaha Sandersa či Kennyho Garretta. Jeho rytmická presnosť, artikulácia, technická virtuozita a modálny spôsob hry, založený na intervalovej improvizácii a kvartových voicingoch súčasného najvernejšieho následníka legendárneho Tynera. 

 

Štýlová zmena prichádza v skladbe Roya Hagrova s názvom Father. Tradičnejšia melodická téma v miernom swingovom tempe prináša potrebný kontrast. Gonzalez ako sólista dokazuje, že nemá problém ani s motivickou prácou, bluesom a bebopovým prístupom k improvizácii. V tejto skladbe najviac pripomína Mulgrewa Millera a Herbieho Hancocka. Netreba zabudnúť na jeho spoluhráčov, ktorí odvádzajú skvelú prácu. Kapela znie ako jeden živý organizmus na veľmi vysokej interpretačnej úrovni. 

Groovujúca Smile prináša ďalšiu dramaturgickú pestrosť. Okrem lídra tu exceluje Nicholas Payton svojou gradáciou, prácou s pauzami a nesmierne chytľavými bluesovými riffmi.      

 

 

Album "Sing To The World" prezentuje súčasný pohľad mladého newyorského leva na mainstreamový jazz. Benito Gonzalez dal dokopy excelentnú kapelu, s ktorou si po hudobníckej stránke aj výborne rozumie, a svieži, prevažne autorský repertoár, zaujímavý (nielen) pre jazzového fajnšmekra. "Čerešničkou na torte" sú energické sóla plné muzikálnosti, majstrovstva a slovnej zásoby, ktorá je inšpiratívna pre každého jazzového hudobníka.

 

 

Autor: Dávid Oláh

 

 

Ďalšie články

Gitarista Andreas Varady vydáva nové CD: Do kapely pribudol Tariška aj Benito Gonzalez
Už onedlho, 6. apríla 2018 bude oficiálne v predaji najnovší album mladého gitaristu a skladateľa...
CD The Quest: Andreas Varady opäť vyprodukoval tú najvyššiu umeleckú kvalitu
Pred vyše desiatimi rokmi nás všetkých privádzal do nemého úžasu na svojom koncerte v Nu...
Koncert Tariškovho elitného kvinteta: Moderný jazz s prvkami latina a slovenskej ľudovej hudby
Mesiac apríl bol na jazzové koncerty veľmi bohatý. Väčšina hudobníkov organizuje koncertné turné...
Saxofonista Radovan Tariška zahrá s Rodney Whitakerom či Benito Gonzalezom
Spolupráca slovenského saxofonistu Radovana Tarišku s majstrom moderného jazzového klavíra Benitom...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...