"Bol to rasizmus!" Soweto Kinch hovorí o tom, ako mu zakázali vstúpiť do vagóna prvej triedy

"Bol to rasizmus!" Soweto Kinch hovorí o tom, ako mu zakázali vstúpiť do vagóna prvej triedy

Altsaxofonista Soweto Kinch, ktorý pred pár rokmi vystúpil na Trnavskom Jazzyku, sa prednedávnom rozhovoril o viacerých incidentoch rasizmu, ktoré zažil počas posledných mesiacov vo Veľkej Británii. Naposledy mu podľa jeho slov zakázali vstup do vagóna prvej triedy, napriek tomu, že mal platný lístok.

 

Soweto bol pozvaný do talk show moderátora Roberta Pestona na britskom televíznom kanáli ITV a počas tohto rozhovoru spomenul incident, ktorý sa mu stal práve v ten deň na ceste do štúdia: “Je to únavné. Práve teraz, keď som bol na ceste sem do štúdia, mi bolo zabránené vstupiť do vagóna prvej triedy, napriek tomu, že som mal zakúpený platný lístok prvej triedy... a keď na takéto veci začnem kriticky reagovať, tak ma považujú za agresívneho, vieš, je to druh akéhosi tichého akceptovania, každý vie, o čo ide.”

 

Po moderátorovej otázke: "Čo sa vlastne stalo?” Kinch pokračoval: "Stalo sa, že sprievodca sa rozhodol, že v prvej tiede nebol dostatok voľných miest, napriek tomu, že som nafilmoval štyri voľné miesta. No namiesto toho, aby som to hneď v hneve zavesil na sociálne médiá, pomyslel som si 'Ok, budem chvíľu sledovať, čo sa tu vlastne deje.' "

 

“Lebo ja budem na vine, keď poukážem na to, čo je tu zrejmé, niekto je evidentne frustrovaný a má chuť šikanovať a vybúriť sa na černochovi. Je to niečo, čo sa deje nepretržite a namiesto toho, aby bola energia smerovaná ku spravodlivosti alebo na vyrovnanie existujúcej nerovnováhy, je to o tom, že 'musím ja dokázať, že toto bola jeho motivácia?' Bol to rasizmus. Je to rasizmus alebo to nie je rasizmus? Je to obzvášť emocionálne vyčerpávajúce.”

 

Toto rozhodne nie je prvýkrát, čo sa Soweto stretol s podobným správaním a rozrozprával sa o ňom. V novembrovom rozhovore pre magazín Guardian spomínal ďalší incident.:"Keď som dnes cestoval vo vlaku do Londýna a spal som na svojom sedadle, jeden beloch ma zobudil, aby si ku mne pristadol, napriek tomu, že v celom vozni bolo množstvo prázdnych miest,” sťažoval sa Kinch. "Potom do mňa začal agresívne strkať lakťom, akoby chcel konfrontáciu. Zdvorilo som mu povedal, aby prestal, ale samozrejme nikto iný si ma nezastal - dokonca jeden človek prišiel na jeho obranu a povedal, že ja som ten, kto má odísť. Jediné, čo títo ľudia chcú, je utíšiť nás a to nie je niečo, čo som ja ochotný akceptovať.

 

Len pred pár mesiacmi vydal Soweto Kinch nový album s názvom Black Peril, ktorého hlavnou inšpiráciou boli rasové nepokoje z roku 1919. Obsahuje hviezdnu zostavu hudobníkov z celej britskej jazzovej scény, medzi ktorých patria napríklad Jay Phelps (trúbka), Giacomo Smith (klarinet), Xhosa Cole (tenorsaxofón/flauta) a Nathanial Cross (trombón) - a americké jazzové hviezdy - klavirista Eric Lewis a bubeník Gregory Hutchinson.

 

 

Zdroj: The Guardian

Autor: Martin Uherek

Foto: Dacoucou

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Mária Reháková: Neskôr prídu tie praktické otázky ako - dá sa to s flautou? Uživím sa tým?
Dohodol som si rozhovor s mladou jazzovou flautistkou Máriou Rehákovou. Mária študuje na...
Marek Dorčík pripravuje šnúru v Anglicku, hosťom bude Lukáš Oravec
Slovenskí jazzmani hrávajú často aj v zahraničí, najmä v rámci Európy, no obvykle sa po šnúre...
Christian McBride v relácií "Jazz Night In America": Ako bolo newyorským jazzovým hudobníkom odobraté pracovné právo.
V dôsledku posledných tragických a napätých udalostí v USA sa na internete objavujú mnohé...
V júli nás čaká špeciálne prekvapenie: Po prvýkrát uzrie svetlo sveta koncert Thelonia Monka
Už 31. júla bude vydaná nahrávka z roku 1968. Pre všetkých fanúšikov jazzu ide o výnimočnú udalosť...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...