Bratislava Hot Serenaders vyrazili na turné po Spojenom kráľovstve: Absolvujú šnúru sedemnástich koncertov

Bratislava Hot Serenaders vyrazili na turné po Spojenom kráľovstve: Absolvujú šnúru sedemnástich koncertov
Patrik Gömöri

Sedemnásť miest v rámci Britských ostrovov so zastávkou v Holandsku navštívi v týchto dňoch vyhľadávaný slovenský orchester Bratislava Hot Serenaders. Teleso známe vernou interpretáciou hot jazzovej hudby 20. a 30. rokov odštartovalo svoje trojtýždňové turné včerajším dňom, 4. júla. Serenaders na ňom zahraničnému publiku predstavia svoj čerstvý album I Like That. 

Orchester zložený z pätnástich hudobníkov, dvoch spevákov a ženského vokálneho tria Serenaders Sisters naberá za hranicami Slovenska na popularite. V súčasnosti teleso vyráža na svoje štvrté turné po Britských ostrovoch, pričom väčšina koncertných sál býva počas turné vypredaná.  „Myslím, že ich výhodou je to, že väčšina z nich sa na dennej báze venuje hraniu klasickej hudby, a preto sú v hre na svoje nástroje extrémne dobrí. To ich posúva na inú úroveň,“ približuje popularitu slovenského orchestra Michael Hull. Ten spolu so spevákom a manažérom orchestra Milošom Stančíkom stojí za prípravou každého turné telesa po Spojenom kráľovstve. „Ďalšou z vlastností, ktorú na nich ľudia milujú, je ich zmysel pre humor a to, ako sa na pódiu bavia. A publikum to vidí,“ uvádza Hull. On sám orchester objavil počas koncertu v Bratislave, na ktorý ho priviedla jeho bývalá priateľka. Odvtedy zostal s hudobníkmi v stálom kontakte. „Ak by som mal byť úprimný, pokiaľ ide o vernú interpretáciu hudby 20. a 30. rokov, žiadna iná kapela na svete sa im nepribližuje,“ uzatvára.

Na súčasné turné vyrazil orchester s programom obohateným o skladby z čerstvého štúdiového albumu I Like That (2018), ktorý bude dostupný aj na aktuálnych koncertoch telesa. Osemnásť skladieb z albumu je venovaných jazzovému klaviristovi a kapelníkovi francúzskeho pôvodu, Jeanovi Goldkettovi. Ten v 20. rokoch minulého storočia viedol mnoho tanečných a jazzových zoskupení. Najznámejším z nich bol Victor Recording Orchestra, špecifický svojim silným rytmom a originálnymi aranžmánmi. Famózny černošský trubkár Rex Stewart toto teleso označil za „prvý originálny biely swingový orchester.“

Bratislava Hot Serenaders je jediným orchestrom na Slovensku, ktorý spĺňa parametre big bandu. Od svojej existencie (1991) má na konte jedenásť albumov a jedno hudobné DVD. Za album Ja som optimista (2001) získal orchester platinovú platňu, pričom zlatú platňu orchestru vyniesol album Celý svet sa mračí (2002). Album Lonely Melody (2014), venovaný skladateľovi  George Gershwinovi a repertoáru orchestra Paula Whitemana získal v roku 2015 ocenenie Radio Head Awards.

Orchester pravidelne účinkuje mimo Slovenskej republiky. Špeciálnej obľube sa teší v Spojenom kráľovstve, kde je pravidelným hosťom Edinburgh Jazz & Blues Festivalu, alebo v predošlom období Whitley Bay Jazz Festivalu. Odohral však aj vypredané vystúpenia v pobaltských štátoch, Fínsku a Rusku. Vypredané vystúpenia v Moskve a Petrohrade boli súčasťou Anniversary European Tour 2017 v marci minulého roku.Turné Bratislava Hot Serenaders finančne podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle...
Bratislava Hot Serenaders vzdali poctu americkému jazzu
Ansámbel Bratislava Hot Serenaders už vyše dvadsať rokov patrí k tomu najlepšiemu z ...
Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Big band battle rozprúdil Starú tržnicu v tomto roku už po druhýkrát
Jedna z najočakávanejších tanečných udalostí tejto jesene priniesla do Bratislavy opäť...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...