Budúcnosť kariéry klavírneho mága je ohrozená. Keith Jarrett zverejnil svoje zdravotné problémy

Budúcnosť kariéry klavírneho mága je ohrozená. Keith Jarrett zverejnil svoje zdravotné problémy
Dávid Oláh

Jeden z najrešpektovanejších klaviristov súčasnosti zverejnil v rozhovore pre New York Times smutné správy. Po tom, čo Keith Jarrett prekonal dve mozgové mŕtvice, sa už nechystá vystupovať na verejnosti. Čiastočne ochrnutá ľavá polovica tela mu to momentálne nedovoľuje. Problémy má aj s chôdzou o barlách.

 

75-ročný klavirista a skladateľ Keith Jarrett je považovaný za jedného z najlepších žijúcich klaviristov. Vo svete sa preslávil nielen ako fantastický jazzman a improvizátor, ale aj skvelý interpretátor vážnej hudby.
 
"Moja ľavá strana je ešte stále čiastočne ochromená," povedal v rozhovore pre denník New York Times, podľa ktorého je nepravdepodobné, že bude Jarrett ešte niekedy verejne koncertovať. "Neviem, ako bude vyzerať moja budúcnosť. Momentálne se necítim ako klavirista," pripúšťa interpret.
 
“Bol som paralyzovaný," povedal v telefonickom rozhovore pre New York Times. “Moja ľavá strana je stále čiastočne ochrnutá. Som schopný skúšať chodiť s barlami ale trvalo mi minimálne rok, kým som sa s nimi vedel hýbať. Taktiež vôbec nevychádzam zo svojho domu.”
 
V období od júla 2018 do mája 2020 si sporadicky zahral doma na klavíri kontrapunkt pravou rukou: "Snažil som sa predstierať, že som Bach s jednou rukou, ale bolo to iba "hrajkanie" sa s niečim."
 
V interview prezradil, že keď si nedávno skúšal zahrať niektoré známé jazzové melódie vo svojom domácom štúdiu, zistil, že ich zabudol.
 
"Keď počujem dvojručnú klavírnu hudbu, je to pre mňa frustrujúce. Nielen psychicky, ale aj na fyzickej úrovni. Aj keď je to iba tichá hudba, ako napríklad Schubert, to mi stačí. Pretože viem, že to nedokážem zahrať a neočakávam, že sa z toho dostanem."
 
 
 
 
 
 
Jarrett naposledy koncertoval roku 2017 v newyorskej sále Carnegie Hall, potom sa odmlčal. Iba tento mesiac odhalil, čo sa mu stalo: prvú mozgoú príhodu dostal vo februári 2018 a druhú v máji v tom istom roku. "To najlepšie, čo ešte môžem očakávať od svojej ľavej ruky, je, že v nej snáď budem schopný udržať šálku čaju," odhaduje Jarrett, ktorý je pre mnohých fanúšikov a kritikov najlepším žijúcim jazzovým klaviristom na svete.
 
Na sociálnych sieťach sa k tejto smutnej situácii začalo vyjadrovať veľa umelcov a hudobníkov. Jedným z nich je geniálny jazzový klavirista, skladateľ a pedagóg Kenny Werner, pre ktorého je Keith Jarrett jedným z najväčších vzorov: "Keith Jarrett je  ako klavirista môj najväčší hrdina. Kým som ho nepočul, bol som iba polovične spojený s jazzom. Ukázal mi, že je možné hrať z akejkoľvek perspektívy s akýmkoľvek "backroundom", a vytvoriť z toho niečo, čo vás definuje. Dúfam, že sa spojí s klavírom v novej, primeranej forme. Doteraz sa mu podarilo zadefinovať virtuozitu. Možno mu súčasná situácia obnoví dušu. Mám ťa rád, Keith."

 

 

 

 

 

Dávid Oláh

Zdroj: nytimes.com

Galéria

Budúcnosť kariéry klavírneho mága je ohrozená. Keith Jarrett zverejnil svoje zdravotné problémy

 

 

Ďalšie články

ECM remastruje historické nahrávky
Vychýrené nemecké vydavateľstvo ECM Records sa podujalo na reedíciu svojich siedmich historických...
Jazzman týždňa: Keith Jarrett
Svoju hudobnú kariéru rozbiehal s Art Blakeyom, Charles Lloydom a legendou jazzu Miles Davisom...
Keith Jarrett a Charlie Haden na novom albume ako duo
Vydavateľstvo ECM Records oznámilo príjemnú správu pre všetkých fanúšikov klaviristu Keith Jarretta...
Nový album Keitha Jarretta a jeho tria je vonku
Minulý týždeň privítala svetová jazzová scéna nový prírastok do rodiny. Legendárny americký...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...