CD Ballades: Klavírne majstrovstvo v podaní nestarnúceho, ale zrejúceho Ahmada Jamala

CD Ballades: Klavírne majstrovstvo v podaní nestarnúceho, ale zrejúceho Ahmada Jamala
Dávid Oláh
Nahrávka Ballades je už zopár dní vydaná, a preto som sa veľkou radosťou pustil do jej počúvania. Klavirista Ahmad Jamal nahral album, ktorý sa skladá prevažne z jeho sólo klavírneho umenia, nanajvýš spolu s ním hrá kontrabasista James Cammack.
 
Klavirista Ahmad Jamal je známy svojim špecifickým „soundom“ a celkovým herným prístupom. V jeho hre je cítiť značný vplyv jazzovej tradície, afrických rytmov, moderných harmonických postupov vychádzajúcich z kvartového prístupu a vážnej hudby. Najzaujímavejší bol pre mňa vždy jeho osobitý klavírny „touch“ a zmysel pre pauzu.
 
Na doske „Ballades“ sa Jamal prezentuje ako fenomenálny poet a lyrik, ktorého dielo rozpráva krásny príbeh plný napätia, rozuzlenia a stále nových, nečakaných zvratov. Napriek tomu sa však poslucháč ani interpret v celkovom príbehu nestráca ani na chvíľu. Hudba má dokonalý „flow“. Všetkých desať nahrávok do seba bezchybne zapadajú a vzájomne sa dopĺňajú. Jamal nám na tejto doske do bodky splnil, to čo sľúbil – ide o krásny ľúbostný dopis, v ktorom reflektuje transcendentnú cestu životom. Robí to bez okolkov, úprimne a vďačne.
 
V úvodných témach „Marseille“ a „Because I Love You“ počujeme neustálu pulzáciu, tenziu, ktorá je spôsobená krásnymi reharmonizáciami a ostinátovými basovými figúrami. V tretej nahrávke – v štandarde „I Should Care“ sa dostávame do čisto romantickej roviny. Jamal sa tu vyhráva s dynamikou a melódiou témy, ktorej interpretácia hladí naše duše. Následná autorská kompozícia, ktorá je zároveň jazzovým štandardom – „Poinciana“, mení náladu, ktorú nastolila predošlá balada „I Should Care“. Sme svedkami excelentnej práce Jamalovho so sólovým klavírom – práca s napätím (harmonickým aj rytmickým), útržkovité hranie, pedálové zádrže na dominante, ktoré však plynú logicky, úplne prirodzene a slobodne. Následná „Land of Dreams“ v sebe spája romantický, minimalistický spôsob hrania s „jamalovským“ konceptom plných exotických farieb a afrických rytmov. „What´s New“ sa nesie v podobnom duchu. Fascinuje ma ľahkosť a jemnosť Jamalovho spôsobu myslenia a hry, ktorá nemá obdobu. V priebehu pár sekúnd poslucháča prevedie všetkými možnými prístupmi vedenia hlasov, melódie a najrôznejších harmonických postupov. Samostatne by som mohol písať o jeho fantastickom prístupe k rytmu.
 
 
Je neuveriteľné, že túto hudbu hrá 89-ročný „veterán“ jazzového klavíra. Na jednej strane som mal pri počúvaní tohto krásneho CD pocit obrovskej zrelosti, skúsenosti, elegancie a rozumnosti, na druhej strane však Jamalova hudba ani v takomto úctyhodnom veku nestratila svoju zvedavosť, radosť a hravosť. Album „Ballades“ je majstrovským počinom legendy jazzového klavíra, ktorá nestráca svoje kvality, ale naopak, neustále ich kultivuje a posúva do nových rovín. CD odporúčam vypočuť si nielen jazzovým hudobníkom, hudobným fajnšmekrom či kritikom, ale aj komukoľvek, kto si chce vypiť pohár vína a počúvať hudbu pritom ako číta knihu. Som presvedčený o tom, že ho Jamalova hudba pri čítaní vôbec nebude vyrušovať.         
 
 
Dávid Oláh   
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Hiromi
“Nechcem svoju hudbu nálepkovať. To nech robia druhí. Ide prosto o zjednotenie toho, čo počúvam a...
Klavírny architekt Ahmad Jamal ani v 84 rokoch neprestáva stavať
Ahmad Jamal hral na klavíri takmer celých svojich 84 rokov. Vo svojich 20-tich rokoch si zmenil...
Ahmad Jamal prichádza s novinkou: 89-ročná jazzová legenda vydáva prvýkrát sólový klavírny album
89-ročný klavirista, ktorý je žijúcou legendou svetového mainstreamového jazzu, prednedávnom...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...