Golden Age Festival: Už o dva týždne

Golden Age Festival: Už o dva týždne
Patrik Gömöri

Už o dva týždne sa Bratislava pomyselne premiestni v čase do 20. až 40. rokov minulého storočia, do kolísky jazzu - New Orleansu, či legendárneho Cotton Clubu v Harleme v New Yorku. V sobotu 8. septembra 2018 sa v bratislavskom V-klube uskutoční už piaty ročník medzinárodného festivalu tradičného jazzu a swingu.

Golden Age Festival je jediný medzinárodný festival na Slovensku, ktorý sa zameriava na interpretáciu hudby z počiatkov vzniku jazzu, jeho tzv. zlatej éry (Golden Age). Zoskupenia, ktoré organizátori na festival pozývajú, sú vyberané s veľkými nárokmi na kvalitu. Tento rok za môžu návštevníci tešiť na účinkujúcich z USA, Maďarska, Poľska a Slovenska. Po koncerte nasleduje už tradičná improvizovaná jam session všetkých účinkujúcich, ktorá sa teší veľkej obľube poslucháčov, ale aj samotných hudobníkov. Riaditeľ festivalu, klavírny virtuóz s medzinárodným renomé a saxofonista, Ladislav Fančovič, o piatom ročníku festivalu povedal: „Som nesmierne rád, že sa k nám na festival po dvoch rokoch vracia Hot Jazz Band z Maďarska, ktorý považujem za jedno z najlepších autentických telies starého jazzu na svete. V ich podaní budete počuť skutočne autentický hot jazz z 20. a 30. rokov minulého storočia a dokonca aj rozkošné maďarské piesne z tohto obdobia, ktoré si počas svojich štúdií v Budapešti určite pospevoval aj mladý František Krištof Veselý.  

Vyvrcholením večera bude poľské zoskupenie Jazz Band Ball Orchestra, ktoré už vyše 50 rokov prináša divákom po celom svete tradičný jazz na špičkovej úrovni. Na Golden Age Festival prídu aj so svojim špeciálnym hosťom z USA – klaviristom, spevákom a skladateľom Stanley Breckenridgeom, ktorý svojou energiou a prirodzeným skvelým jazzovým prejavom strhne divákov do ozajstného virvaru. Trojicu účinkujúcich už tradične uzavrie náš domáci Fats Jazz Band, ktorý tento rok ponúkne návštevníkom viaceré novinky v repertoári a predstaví aj unikátny, raritný nástroj bas saxofón. Všetky nástroje nášho orchestra sú originálne kúsky z 20-tych až 40-tych rokov, na čo sme veľmi hrdí.“ dodal Fančovič.

Miesto konania: V-klub, Nám. SNP 12, Bratislava.
Začiatok koncertu: o 19:00 hod.

Program:
19:00 FATS JAZZ BAND (SK)
20:20 Hot Jazz Band (HU)
21:40 Jazz Band Ball Orchestra (PL) & Stanley Breckenridge (USA)
Na záver skvelá improvizovaná jam session všetkých účinkujúcich

Stanley Breckenridge (USA) je spevák, klavirista a skladateľ. Titul doktora hudobných vied získal na Claremont Graduate University v Kalifornii, USA. Okrem mnohých angažmá v domácich Spojených štátoch koncertoval vo Francúzsku, Nemecku, Maďarsku, Japonsku, Litve, Mexiku, Poľsku či na Ukrajine. Koncertoval pre také osobnosti ako sú Donald Trump, Madeleine Albright, Bill Cosby, Mahalia Jackson, Jerry Lewis, David Ruffin, Nancy Sinatra, John Travolta alebo John Wayne. Ročne odohrá vyše 100 koncertov po celom svete a vydal 9 CD albumov. V rokoch 2012-2014 učil na Universite Marie Curie Sklodowskej v Ľubľane a na Jagiellonskej Universite v Krakove v poľsku, kde pôsobil vďaka prestížnemu Fulbrightovmu štipendiu ako Distinguished Chair. Tam nadviazal aj spoluprácu s Jazz Band Ball Orchestrom. V súčasnosti, okrem koncertných aktivít, pôsobí ako externý profesor na fakulte angličtiny na Univerzite Adama Mickiewicza v Poznani. Je autorom troch publikácií: Music Taste or Waste: Critical Listening Skills for Students, Teachers, and Parents, Popular Music in America: Forging the American Spirit a African American Music for Everyone: Including Theater, Film and Dance.

Jazz Band Ball Orchestra (PL) je považovaný za najstaršie poľské zoskupenie hrajúce tradičný jazz. Orchester vznikol v roku 1962 z iniciatívny nedávno zosnulého trumpetistu Jana Kudyka a skupiny študentov z Krakovskej Vyššej hudobnej školy. Prvý výrazný úspech zaznamenali víťazstvom v súťaži na festivale Jazz nad Odrou v roku 1965. Odvtedy orchester účinkoval snáď na všetkých významných festivaloch v Európe a niekoľko krát aj na známom festivale Dixieland Jazz Jubilee v Sacramente (USA). Počas 54 rokov existencie spolupracoval JBBO s významnými hudobníkmi z rôznych kútov sveta ako napr. Albert Nicholas, Mr. Acker Bilk, Kenny Ball, Chris Barber, Wallice Davenport, Joe Muranyi, Barett Deems, Fiona Duncan, Byron Stripling, Angie Domday, Harriet Lewis, Janice Harrington, Bill Ramsey, Dina Prativi, Jan Smigmator, Stanley Breckenridge a mnohými ďalšími. Jazz Band Ball Orchestra je považovaný za nestora jazzu v Poľsku a už vyše pol storočia patrí neodmysliteľne k najkvalitnejším predstaviteľom tradičného jazzu v Európe.

Hot Jazz Band (HU) je jedno z najvyhľadávanejších európskych hudobných zoskupení hrajúcich tradičný jazz v jeho najčistejšej podobe. Hot Jazz Band autenticky reprezentuje svet americkej hudby dvadsiatych až štyridsiatych rokov minulého storočia ale takisto populárne tanečné piesne z maďarských medzivojnových filmov. Oživujú nimi dobu vtedajších maďarských hviezd strieborného plátna. Najúspešnejší maďarský jazz-band vyhral štyri medzinárodné a dve domáce súťaže. Z nich najvýznamnejšia je súťaž New Orleans Jazz Competition vo Francúzsku z roku 1995, ktorej sa zúčasntilo 54 kapiel. Šesť krát účinkovali na festivale Sacramento Jubilee (CA, USA) – najväčšom festivale tradičného jazzu na svete. Hot Jazz Band dva krát získal cenu eMeRTon, cenu Maďarského štátneho rozhlasu, ocenenie Líra, cenu memoriálu Louisa Armstronga v Maďarsku a najvýznamnejšie štátne ocenenie získali od vlády Maďarskej republiky v roku 2015 – Kossuthovu cenu. Od svojho vzniku nahrali 13 CD albumov.

Fats Jazz Band (SK) – medzinárodne uznávaný deväťčlenný orchester oživuje tradíciu hot-jazzu a swingu 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia. Založil ho klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič a jeho členovia hrajú na originálne historické hudobné nástroje z tohto obdobia. Preto máte v ich podaní možnosť počuť skladby jazzových legiend presne tak, ako ich nahrali na šelakové platne. Fats Waller, Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Tommy Dorsey či Benny Goodman, to všetko sú mená, ktoré sa opäť pomyselne ocitnú na pódiu. V repertoári tohto telesa však nájdete aj slovenské a české skladby, ktoré preslávili František Krištof Veselý, Viera Racková, R. A. Dvorský, Inka Zemánková či Jiřina Salačová. Fats Jazz Band účinkoval na popredných festivaloch v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Dánsku, Gruzínsku, Chorvátsku, Maďarsku, Rakúsku, Čechách a na Slovensku. Od svojho vzniku v roku 2011 vydali 4 CD albumy a 1 raritnú, analógovo nahrávanú LP platňu.

Tlačová správa

Galéria

GAF FB in.ba 175x93.jpg

 

 

Ďalšie články

Bratislava Hot Serenaders vzdali poctu americkému jazzu
Ansámbel Bratislava Hot Serenaders už vyše dvadsať rokov patrí k tomu najlepšiemu z ...
Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Golden Age Festival 2016 - Véčko v rytme Hot Jazzu
Rytmus je náš biznis spievalo a hralo sa v preplnenej sále bratislavského V – klubu v...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...