City Sounds Festival: gitarista Andreas Varady a klavirista Danny Grissett prinesú svoju magickú hudbu do Bratislavy

City Sounds Festival: gitarista Andreas Varady a klavirista Danny Grissett prinesú svoju magickú hudbu do Bratislavy
Peter Baláž

Andreas Varady, ktorý už ako dieťa vzbudil pozornosť veľkého Quincy Jonesa, zahrá so svojou skupinou 22. septembra v bratislavskej Design Factory na pozvanie City Sounds Festivalu so vzácnym hudobným hosťom, americkým klaviristom Dannym Grissettom.

Andreas Varady (1997) je roky známy ako detský gitarový zázrak. Talent hudobníka maďarského pôvodu, ktorý vyrastal na Slovensku, zobral gitaru do rúk už ako 4-ročný, sa naplno rozvinul po tom, čo sa presťahoval s rodinou do Írska, kde hral ako 10-ročný na uliciach miest Limerick a Cork. Postupne si vybrusoval elegantný, technicky brilantný štýl, ktorý právom porovnávali s Georgeom Bensonom. Ako 13-ročný sa stal najmladším headlinerom v prestížnom londýnskom jazzovom klube Ronnie Scott’s a stal sa hneď súčasťou britskej scény. Jeho povesť preletela aj oceán a medzi svojich obľúbencov ho zaraďuje sám veľký Quincy Jones, ktorý tradične produkuje jeho albumy.

Dnes má Varady 23 rokov a nemá už teda výhodu malého chlapca s veľkou gitarou. Stále však napreduje -  hrá jazz nielen virtuózny a bravúrny, ale zároveň atraktívny a prívetivý, čo mu však neupiera na umeleckosti. Ako predstaviteľ mladej generácie pribaľuje do hry množstvo nových vplyvov a  výrazových prostriedkov, ktoré originálnym spôsobom pretavuje do hrejivej magmy.

Že ho tvorba neustále baví, dokazuje aj jeho ostatný, tretí album The Quest, vydaný na svetoznámom labeli Resonance Records. Varady nezaspal na bebopových vavrínoch, ale počúva a posúva sa smerom k súčasným prejavom, počuť viac groove, vplyvy neosoulu, rocku, r’n’b, práce so zvukomaľbou.

Stálymi  Andreasovými spoluhráčmi sú jeho otec Bandy na base a mladší brat Adrian na bicích, ktorých budeme môcť  počuť aj v Design Factory. Na bratislavský koncert príde s vynikajúcim klaviristom Dannym Grissettom (1945), dlhoročným vyhľadávaným sidemanom a spoluhráčom veľkých jazzových osobností. 

 

 

Danny Grissett, je za posledných 15 rokov jedným z najvyhľadávanejších hudobníkov newyorskej i medzinárodnej jazzovej scény. Je absolventom (okrem iných škôl) prestížneho Thelonious Monk Institute, kde mal možnosť študovať u jazzových majstrov ako Barry Harris, Herbie Hancock, Terence Blanchard, Kenny Barron a Roy Haynes.

Po príchode do New Yorku v roku 2003 sa Danny rýchlo stal sidemanom hudobníkov ako Vincent Herring, Nicholas Payton, Jeremy Pelt a Vanessa Rubin. Už štrnásť rokov je súčasťou projektov Toma Harrella.

 

 

Danny Grissett začal sólovú kariéru v roku 2006 debutovouj nahrávkou „Promise“ v labeli Criss Cross Jazz, ktorá zaznamenala veľký ohlas kritikov. Počas nasledujúcich ôsmich rokov nasledovali štyri pozoruhodné nahrávky. Jeho najnovší album Remembrance vyšiel koncom roka 2017 v newyorskej nahrávacej spoločnosti Savant. V časopise Downbeat získal 4 z 5 hviezdičiek.

Svoj čas delí Grissett medzi účinkovaním so svojou kapelou a hraním ako sideman s osobnosťami ako Benny Golson, Russell Malone, Louis Hayes, Lenny White, Buster Williams, Lage Lund, Marcus Strickland a Jimmy Greene. Je tiež veľmi uznávaným pedagógom.

 

Festival CITY SOUNDS podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Nadácia Bratislava a SOZA.

 

FB event: https://www.facebook.com/events/238126084211452

Vstupenky a viac informácií: https://citysounds.sk/andreas-varady/

 

Tlačová správa

 

Galéria

City Sounds Festival: gitarista Andreas Varady a klavirista Danny Grissett prinesú svoju magickú hudbu do Bratislavy
City Sounds Festival: gitarista Andreas Varady a klavirista Danny Grissett prinesú svoju magickú hudbu do Bratislavy

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Andreas Varady - na pódiu s George Bensonom
Rodák zo slovenska, gitarista Andreas Varady, “je jedným z najtalentovanejších ľudí na tejto...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...