Deviaty ročník speváckej súťaže je tu. Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition čaká na prihlášky.

Deviaty ročník speváckej súťaže je tu. Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition čaká na prihlášky.

Organizátori medzinárodnej súťaže jazzového spevu Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition pred pár dňami zverejnili termíny tohto ročníka. New Jersey Performing Arts Center (NJPAC) zastrešilo súťaž v rámci jazzového festivalu Jamesa Moodyho, pričom jej finále sa bude konať 22. novembra 2020 v sále NJPAC's Victoria Theater v Newarku v New Jersey. 

 

"Umenie Sarah Vaughan a jej nezabudnuteľný hlas mali na jazzový svet jedinečný vplyv. Jej skladby naďalej inšpirujú mladých umelcov. My sme hrdí na to, že  že sme sa zamerali na podporu mimoriadne talentovaných začínajúcich spevákov a týmto si ctíme jej pamiatku,“ uviedol John Schreiber, generálny riaditeľ NJPAC.

 

Súťaž, ktorá sa neformálne nazýva aj "The SASSY Awards", predstavuje jedinú skutočne celosvetovú spevácku súťaž svojho druhu. V minulých rokoch sa do jej finále dostali speváci z Talianska, Litvy, Ruska, Anglicka aj Dánska. Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition sa stala platformou pre výnimočných sólových spevákov, ktorí prostredníctvom nej môžu dosiahnuť celosvetové uznanie v oblasti hudobného priemyslu. Medzi víťazov v minulosti patrili Cyrille Aimée, Jazzmeia Horn, Ashleigh Smith, Arianna Neikrug, Deelee Dubé, Quiana Lynell, Laurin Talese a ako posledná sa do tejto "siene slávy" zapísala minulý rok Samara Joy McLendon. Tá zároveň vystúpi aj na tohtoročnom TD James Moody Jazz Festival v New Jersey Performing Arts Center v Newarku.

 

Hoci po minulé roky sa do súťaže mohli prihlásiť len ženy, v súčasnosti môžu svoju prihlášku zaslať obe pohlavia - každý spevák alebo speváčka, ktorí už dovŕšili 18 rokov a nemajú podpísanú zmluvu s nijakým veľkým vydavateľstvom. Stačí prostredníctvom stránky sarahvaughancompetition.com zaslať 3 skladby (v audio alebo video formáte) do termínu 8. septembra 2020.

 

Päť finalistov, ktorých mená budú ohlásené 13. októbra 2020, vystúpia priamo v NJPAC pred odbornou porotou, skladajúcou sa z kontrabasistu Christiana McBridea, speváčok Carmen Lundy, Vanessy Rubin, generálneho riaditeľa WBGO Roberta Ottenhoffa a bývalého riaditeľa dvoch veľkých vydavateľstiev Chucka Mitchella. Celá súťaž vyvrcholí vystúpením týchto piatich spevákov/speváčok 22. novembra 2020 v sále NJPAC's Victoria Theater na záver festivalu TD James Moody Jazz Festival, pričom víťaz získa finančnú cenu 5 tisíc dolárov - a čo je zrejme dôležitejšie - celosvetovú prestíž.

 

Zdroj: broadwayworld.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Finalisti prvého ročníka Medzinárodnej súťaže v jazzovej gitare na počesť Jareka Śmietanu
V poľskom Krakowe sa v júli bude konať prvý ročník súťaže International Jarek Śmietana Jazz Guitar...
Na trh sa dostala nová biografia o Sarah Vaughan: Queen of Bebop predstavuje kráľovnú bebopu
Pre Ellu Fitzgerald bol jazzový spev radosť, pre Billie Holiday to bol spôsob vyjadrenia svojho...
Sarah Vaughan sa objaví na amerických poštových známkach
Od smrti speváčky Sarah Vaughan uplynulo už 25 rokov, no jej pamiatka je stále živá, nielen cez...
Concord pokračuje v reedíciách jazzových majstrov
  Vydavateľstvo Concord pripravuje nové vydanie albumov, ktoré venovala ako poctu Dukeovi...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...