Christian McBride vydá päťčasťovú suitu pre bigband, zbor a hovorené slovo. Témou je hnutie za občianske práva

Christian McBride vydá päťčasťovú suitu pre bigband, zbor a hovorené slovo. Témou je hnutie za občianske práva

Christiana McBrida poznáme ako virtuózneho kontrabasistu, ktorý v roku 2009 vystúpil na Bratislavských jazzových dňoch. Okrem toho sme o ňom písali ako o DJ-ovi, dramaturgovi Newport Jazz Festivalu, kapelníkovi bigbandu... Tentokrát Christian McBride vytvoril a nahral historicky a kultúrne výnimočné dielo - päťčasťovú hudobnú suitu pre osemnásťčlenný bigband, zbor a rozprávačov, ktorá preberá myšlienky a motiváciu amerického hnutia za občianske práva a spája ich do silného umeleckého kontextu.

 

V spolupráci s vydavateľstvom Mack Avenue Records čoskoro Christian McBride vydá svoju nahrávku albumu s názvom The Movement Revisited. Toto pôvodne 4 časťové dielo sa v súčasnosti pýši aj piatou časťou s titulom "Apotheosis" - tá je venovaná Barackovi Obamovi, ako prvému afroamerickému prezidentovi Spojených štátov amerických. Prítomná tematika má svoj pôvod v americkom boji za občianske práva, ktorý sa odohral v 60. rokoch a jeho hlavným aktérom bol Martin Luther King Jr. Hoci McBride sa narodil až o desaťročie neskôr, u svojej starej mamy našiel vzácnu zbierku, prostredníctvom ktorej sa emotívne stotožnil s históriou svojej rasy a kultúry.

 

“Keď som bol malý chlapec, zvykol som tráviť celé hodiny prezeraním si starých vydaní magazínov Ebony a Jet, ktoré si moja stará mama odkladala,” spomína McBride. "Čítanie vtedajších černošských autorov o udalostiach a ľuďoch, ktorí tvorili moju históriu - našu históriu - to bolo pre mňa niečo fascinjúce. A bol to najväčší dar, ktorý mi mohla moja stará mama dať."

 

Tento dar hral veľkú ulohu vo vytvorení suity "The Movement Revisited: A Musical Portrait of Four Icons", ktorá v súčasnosti predstavuje už 20 rokov sa neustále vyvíjajúci McBridov projekt. Toto dielo kombinuje prvky jazzu, gospelu, bigbandu, swingu, symfonickej hudby, divadla a hovoreného slova a predstavuje kritický, no zároveň optimistický pohľad na to, odkiaľ naša spoločnosť prišla a kam, dúfajme, smeruje.

 

Prvá myšlienka na dielo o hnutí za občianskej práva siaha až do roku 1998, kedy McBridea oslovila Portland (Maine) Arts Society s požiadavkou o napísanie hudobného diela. Ich jedinou požiadavkou bolo, že musí obsahovať spevácky zbor. Pôvodnú verziu kontrabasista napísal iba pre jazzový kvartet a gospelový zbor, no v roku 2008 ho oslovila Losangelská filharmónia, či by mohol vytvoriť oveľa väčšiu verziu svojho súčasného diela pre nadchádzajúcu sezónu.

 

V tomto čase sa "The Movement Revisited" rozrástol na rozsiahlu štvorčasťovú suitu pre veľký jazzový orchester, malú jazzovú kapelu, gospelový zbor a štyroch rozprávačov, ktorí vyjadrujú bolesť a pátos, eufóriu, radosť a napokon nádej o boj prostredníctvom slov a spisov štyroch ikonických postáv nielen hnutia za občianske práva, ale celej americkej histórie: Martin Luther King Jr., Rosa Parks, Malcolm X a Mohamed Ali.

 

Potom, ako bol v roku 2008 zvolený za prezidenta Spojených štátov Barack Obama a Detriotský jazzový festival požiadal McBridea o opätovné uvedenie svojho diela,  kontrabasista rozšíril suitu o ďalšiu, piatu časť, ktorá je venovaná práve Obamovi ako prvému afroamerickému prezidentovi. Tak sa rozrastením o časť “Apotheosis, November 4th, 2008,” suita konečne finalizovala.

 

"The Movement Revisited" vyjde vo vydavateľstve Mack Avenue Records 7. februára 2020. Viac informácií nájdete na stránke Mack Avenue.

 

Zdroj: Jazz In Europe

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

60. ročník Grammy pozná svojich víťazov: Nechýba medzi nimi John McLaughlin či Christian McBride
Jubilejný 60. ročník najprestížnejších ocenení v oblasti hudby iba pred pár dňami zverejnil víťazné...
Letisková kontrola sa stala hororom ďalšieho basistu!
Po hororovej ceste Johna Patitucciho, pri ktorej bol federálnou ochrankou na letisku zničený jeho...
Veľkolepý debut Cotatcha Orchestra: recenzia CD Bigbandová elektronika
Čerstvá nahrávka brnenského zoskupenia Cotatcha Orchestra prináša nesmierne vkusné a podmanivé...
Jazzman týždňa: Christian McBride
Výnimočný kontrabasista, basgitarista, skladateľ, aranžér a pedagóg. Je jednou z najdôležitejších a...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...