Druhý ročník Yes 2 Jazz v Púchove: chceme sa o hudbu podeliť

Druhý ročník Yes 2 Jazz v Púchove: chceme sa o hudbu podeliť
jazz.sk

Už druhý rok prináša Púchov svojim obyvateľom kvalitné jazzové zážitky vo forme koncertov Yes 2 Jazz, ich zmyslom je podeliť sa o hudbu, ktorá sa v týchto končinách vyskytuje zriedkavejšie. Už budúcu sobotu 14.11. sa v Queens Pube predstaví zoskupenie Martin Uherek Quartet s projektom Príbehy jazzu, ktorého poslaním je práve ponúknuť ľuďom možnosť lepšie sa zoznámiť z jazzom.

 

Hlavným tvorcom a promotérom akcie je René Gonzalez, bývalý barman, well-being coach a veľký fanúšik improvizovanej hudby, latina a jazzu. Okrem svojho vlastného projektu RENERGY massage party, v ktorom spája práve svoje 3 veľké vášne - kvalitné drinky, masáže a relaxačnú hudbu, je René aj tvorcom konceptu Yes 2 Jazz. Dôvodom vzniku akcie je podľa jeho vlastných slov túžba podeliť sa: “Už ako mladému sa mi veľmi zapáčila hudba, v ktorej sa improvizovalo a kde boli dychové nástroje, najprv to bolo latino (môj otec je pôvodom z Kuby) a postupne som sa cez funky a bossanovu dostal k jazzu. Už niekoľko rokov organizujem latino večery Noche Cubana, kde som prvý krát vyskúšal na akciu zavolať živé kapely. Ľudia reagovali veľmi pozitívne a tak som sa rozhodol, že to isté spravím aj s jazzom. V podstate by som sa chcel s ľuďmi o tú hudbu podeliť. Poznáte ten pocit, keď ste na koncerte a chceli by si povedať svojmu kamošovi, ako tam bolo a slovami to nejde? Preto som sa rozhodol tieto koncerty zorganizovať, aby to mohli všetci zažiť na vlastnej koži. A som rád, že Queens Pub je tomu otvorený, bez ich spolupráce by to bolo dosť ťažké."

 

Minulý prvý ročník sa odohral 15. februára 2014 a v Queens Pube vystúpila československá formácia Silvia Josifoska Quintet, v obsadení Silvia Josifoska - spev, Ondřej Štveráček - saxofón, Ondrej Krajňák -piano, Štefan Pišta Bartus - kontrabas a Marián Ševčík - bicie nástroje. Pozitívne ohlasy Púchovčanov predčili očakávania organizátorov a tak boli dvere otvorené aj druhému ročníku, ktorý sa odohrá na tom istom mieste 14.11. a predstaví projekt Príbehy jazzu v podaní kapely Martin Uherek Quartet v zložení Martin Uherek - saxofón, Klaudius Kováč - klavír, Peter Korman - kontrabas a Peter Solárik - bicie. Projekt “PRÍBEHY JAZZU” má za cieľ propagáciu jazzu a jeho krásy pre širokú verejnosť. Hra je dopĺňaná príbehmi o jazzových muzikantoch, histórii jazzu a jeho krásach, čím “odpovedá na mnohé otázky, ktoré môže laické publikum mať, ale bojí sa ich spýtať.”

 

Organizátor René Gonzalez má už aj plány do budúcnosti - chce v spolupráci s mestom a Queens Pubom vytvoriť jazzový/multižánrový festival a okrem hudby sem zapojiť aj iné druhy umenia, napríklad výstavy výtvarných diel. Navyše má už v hlave pripravený aj tretí ročník - hoci nechcel konkrétne povedať, kto budúci rok vystúpi, prezradil, že to bude spojením jeho dvoch obľúbených žánrov, latina a jazzu.

 

Zdroj: facebook.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Kontrabasista Peter Korman debutuje: Nahrávka „Root System“ prináša sviežu energiu novej jazzovej generácie
Moderný jazz ovplyvnený rôznymi inšpiračnými zdrojmi. Debutový album kontrabasistu Petra Kormana...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Martin Uherek: Prial by som si, aby CD Príbehy jazzu zaujalo všetky generácie
Stretol som sa s mladým banskobystrickým hudobníkom, saxofonistom, skladateľom a pedagógom Martinom...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...