Erik Truffaz Quartet predstaví v Bratislave svoj najnovší album Lune Rouge

Erik Truffaz Quartet predstaví v Bratislave svoj najnovší album Lune Rouge
Peter Baláž

Všetkých priaznivcov jazzu určite poteší informácia, že dlho očakávaný, a vzhľadom na okolnosti uplynulého roka viackrát preložený koncert fenomenálneho jazzového trúbkara Erika Truffaza, sa bude konať v oznámenom októbrovom termíne. Skvelého hudobníka s jeho kvartetom privítame na jedinom slovenskom koncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon 10. 10. 2021 patrične „rozohraného“ po sérii piatich koncertov v susednej Českej republike.

Turné k umelcovmu novému albumu Lune Rouge bolo pôvodne naplánované na rok 2020, z dôvodov, ktoré nedokázal ovplyvniť nikto z nás, sa však uskutočňuje až v týchto dňoch. O to viac bude tento koncert jedinečný.

Na pódiu sa spolu s Erikom Truffazom predstavia jeho dlhoroční spoluhráči - hráč na klávesové nástroje Benoît Corboz, basgitarista Marcello Giuliani a  najmladší člen kvarteta bubeník Arthur Hnatek. Práve on má tak povediac na svedomí novú živelnejšiu energiu kvarteta a nemalou mierou tak prispel k tomu, že aj tento album – tak ako je už u Erika Truffaza zvykom – je opäť novátorský,  iný. V omnoho väčšej miere ako sme doteraz u Erika počuli, sú na albume využité analógové syntetizátory a album asi najvýstižnejšie charakterizuje citácia z časopisu JazzTimes: „Inteligentná, nekompromisná hudba súčasnosti, ktorú hrajú virtuózni hráči s bohatou fantáziou a odvahou.“

Hľadanie nových trendov a ciest, neuveriteľná hudobná  predstavivosť a odvaha pri prekračovaní žánrových hraníc sú pre  Erika Truffaza charakteristickými počas celej jeho hudobnej kariéry.  Klasické základy, ktoré získal v rodinnom prostredí sa rozhodol už ako 13ročný preveriť skúškou ohňom vo svojej prvej rock´n ´rollovej kapele. Vzápätí na to objavil Milesa Davisa a jeho nesmrteľný album Kind Of  Blue. Celoživotné očarenie týmto velikánom však nestálo v ceste ďalším hudobným vplyvom - počúval  Pink Floyd, Deep Purple či Led Zeppelin, rovnako však aj nemeckú synthpopovú scénu. Ako sám s humorom jemu vlastným  hovorí, pri počúvaní ale ani pri samotnom hraní, nemal žiadne zábrany v premosťovaní zdanlivo odlišných hudobných svetov. Hral jazz i rap, no najmä jeho prieniky medzi jazzom, elektronickou hudbou a world music sa stali tým, čo z neho urobilo jedného z najúspešnejších jazzových umelcov súčasnosti. Jeho albumy vychádzajú v prestížnom jazzovom vydavateľstve Blue Note.

Neustále hľadá niečo nové, spája vo svojej tvorbe i zdanlivo nespojiteľné  a tak nečudo, že si vyslúžil nálepku neúnavného hudobného experimentátora. Vydal viac ako dvadsiatku albumov a bez nadsázky možno povedať, že každý z nich je iný a je originálom v pravom slova zmysle. Spoločným menovateľom všetkých je však bravúra a hudobné majstrovstvo samotného Erika Truffaza, podporené starostlivým výberom tých najlepších spoluhráčov.

 

 

Vstupenky na tento jedinečný koncert sú v predaji v predajných sieťach ticketportal.sk a predpredaj.sk.

https://www.ticketportal.sk/event/Erik-TRUFFAZ-quartet

https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/erik-truffaz-quartet-2021-10-10/

 

 

Tlačová správa

 

 

 

 

Ďalšie články

Erik Truffaz Quartet prichádza predstaviť do Košíc novinku Doni Doni
Priekopník jazzovej trúbky, francúzsky hudobník a skladateľ Erik Truffaz, prichádza do...
Babylonský žúr Erika Truffaza
13.októbra 2015, Ateliér Babylon, Bratislava   Vynikajúci welcome drink prichádzajúcej...
Erik Truffaz Quartet: po rokoch opäť v Bratislave aj so špeciálnym hosťom
Zamatový zvuk trúbky Erika Truffaza opäť očaril publikum v bratislavskom Ateliéri Babylon. Minulý...
David Kollar a prepojenie nových svetov
   Festival CITY SOUNDS Bratislava, ktorý tento piatok a sobotu (23.–24. septembra)...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...