Experiment nielen o jazze - HODEK & GAJLÍK FACTORY

Experiment nielen o jazze - HODEK & GAJLÍK FACTORY
jazz.sk

Náš najznámejší najmladší bubeník Dávid Hodek a ostrieľaný klavirista a producent Tomáš Gajlík sa už roky stretávajú v rôznorodých hudobných formáciách. Bolo len otázkou času, kedy ich neustále spájanie umeleckých ciest privedie k idei podniknúť vlastný projekt. Na pomoc si prizvali dvoch kolegov a experiment s názvom Hodek & Gajlík Factory je na svete.  

 

 „Prišlo to časom, prirodzene a postupne, vysvetľuje Tomáš. „Hrávali sme s Dávidom v rôznych zoskupeniach, ktoré boli často štýlovo úplne odlišné. A tam vlastne vznikla myšlienka pokúsiť sa spojiť viac štýlov dokopy. Bola to pre nás výzva,“ dodáva starší člen projektu Hodek & Gajlík Factory. Hoci má jeho kolega, Dávid Hodek len 15 rokov, v rôznych kapelách spolu hrávajú s prestávkami už dovedna ôsmy rok. „Väčšinou sme s Tomášom hrávali v rôznych projektoch, ktoré boli zorganizované len na jeden koncert. Napriek tomu už spolu hrávame roky,“ pridáva sa Dávid. Spoluhráči, z ktorých sa rokmi stali priatelia, sa zhodujú aj v tom, že koncertov už absolvovali toľko, až si ten prvý spoločný už ani nevedia vyloviť z pamäte.

 

 

Po desiatkach odohratých vystúpení si obaja uvedomili, že ich po hudobnej stránke spája otvorenosť smerom ku množstvu rozdielnych žánrov. Vďaka širokospektrálnemu zameraniu sa stretli na pódiu, kde sa hral hip-hop, r&b či soul, ale i na jazzových podujatiach, na rockových jamsessions či nahrávaniach elektronickej hudby. Otvorenosť voči množstvu štýlov napokon priniesla dvojicu k myšlienke cédečka, na ktorom by sa všetky spomínané žánre stretli, a  spojili do symbiózy inštrumentálne skladby so spievanými, živé nástroje s elektronikou. Aby tento cieľ dosiahli, prizvali si ako hostí projektu maďarského basgitaristu Tomiho Heiliga a DJa RAHATMAHATIXa.

„Všetkých nás spája hlavne fakt, že sme multižánroví muzikanti ovplyvnení mnohými hudobnými štýlmi. Práve tie sme sa rozhodli zastrešiť albumom Puttin´ Together,“ zhodujú sa obaja autori ojedinelého projektu, priznávajúc, že od prvého okamihu svoju novopripravovanú dosku považujú za artikel vhodný prevažne pre „experimentom-naklonený“ zahraničný trh. Pre akého poslucháča je projekt podľa ich slov určený? „Pre všetkých, ktorí majú radi HUDBU, a sú otvorení a pripravení počúvať,“ hovorí Tomáš. „Povedal by som, že viac poteší skôr milovníkov muziky, ako ortodoxných milovníkov nejakých konkrétnych štýlov,“ dopĺňa Dávid. CD Puttin´ Together pokrstia už 14. mája v bratislavskom Nu Spirite traja krstní rodičia EGO, Anita Soul a Igor Kmeťo. Hneď na druhý deň sa zoskupenie zbalí na promoturné albumu po Slovensku i Českej republike.

Promotour k albumu Puttin´ Together 2013:

14.5. Bratislava – Nu Spirit – KRST CD
15.5. Nitra – Acafe

16.5. Banská Štiavnica – Art Cafe
17.5. Martin – Bar Museum
18.5 Brezno – Bombura

22.5. Brno – Metro Music Bar /hosť: Monika Bagárová/

23.5. Praha – Jazzdock
24.5. Piešťany – Art Jazz Galery  

25.5. Galanta – Bar Archive

Zdroj: Soul For Show
Foto: Simona Hulmanová

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...