Frankie Kimono prichádzajú s debutom Raw

Frankie Kimono prichádzajú s debutom Raw
jazz.sk

Po dvoch rokoch existencie vydáva bratislavská jazzrocková trojica Frankie Kimono debutový album. Chlapci ho nazvali jasne a stručne - RAW. Raw, teda surový/nevarený, najlepšie vystihuje filozofiu kapely.

 

Album je nahrávaný naživo, spolu v triu, bez dodatočných dohrávok. Dôraz je kladený na zachytenie atmosféry v štúdiu, kontaktu medzi hudobníkmi a na zaznamenanie hudby „vydžemovanej“ v reálnom čase. Obsahuje prvých osem kompozícii z raného obdobia skupiny. Gitarista Peter Zajaček a basgitarista Tomi Belicza prispeli svojimi autorskými skladbami, bubeník Jaro Žigo ml. pre zmenu album zmiešal. Materiál sa nahrával na jeseň roku 2014 a na jar roku 2015. Kapela odvtedy pripravila nové skladby už k ďalšiemu albumu, no rozhodla sa, že teraz je správny čas vydať práve debut.

„Album zachytáva prvé skladby, ktoré sme dali dokopy veľmi rýchlo. Sme však o nich tak pevne presvedčení, že sme s nimi už nič nerobili. Takisto sme chceli, aby každá naša skladba uzrela svetlo sveta. Odohrali sme si koncert a jam v štúdiu, s jedlom od mamiek, nejakou kávičkou a pivkom, nasmiali sme sa, zanadávali ako nám to neišlo a boli happy, lebo hudba nás napĺňa“ , hovorí o albume gitarista Peter Zajaček.

Basgitarista Tamás Belicza dodáva: „Je to surový sound, na sucho, bez lásky. Naše prvé autorské skladby. Nahrané live cez deň či v noci, v horúčavách. Žiadne Hi-Fi či zbytočné umenie, proste punk-jazz. Žiadne namäkko uvarené cestoviny, hudba zo srdca“.

 

 

Na začiatku kapelu, vtedy ešte bez mena, prihlásil basgitarista Tomi do súťaže Jazz Start Up. To bol prvý impulz k cvičeniu a tvorbe repertoáru. Názov vznikol pri náhodnej konverzácii a spomienke na postavu z bojových socialistických filmov - Franeka Kimona. Chlapcom sa to zapáčilo a z Franeka sa stal Frankie. Od tých čias formácia stabilne funguje a koncertuje najmä v kluboch či príležitostne na festivaloch (Zvuk for Štiavnica, Bratislavské Jazzové dni, Fest Anča). Absolútnym highlitom minulého roka bolo pre kapelu Frankie Kimono účinkovanie na Bratislavských jazzových dňoch ­ ako jeden z finalistov Pódia mladých talentov nadácie SPP. Hoci sa nepredviedli ako vyslovene jazzová kapela, ich hudba, ovplyvnená širokým žánrovým spektrom od bluesu, jazzu, funku až po reggae, drum ́n ́bass či rock, mohutne oslovila laickú hudobnú verejnosť.  
„V kapele sa snažíme sa nebáť a vydávať sa spolu hudobne na cesty, ktoré sú pre nás nezriedka objaviteľskými. Album je úprimným záznamom zopár takýchto spoločných ciest“, upresňuje hudobnú filozofiu bubeník Jaro Žigo ml.

Pri príležitosti vydania debutového albumu RAW odohrá skupina aj menšie klubové tour, ktoré bude zavŕšené krstom albumu 1. marca v Bratislave. Symbolicky na mieste, kde pred dvomi rokmi odohrali svoj prvý koncert – v Klube Umelcov. Meno krstného rodiča zostáva ešte tajomstvom.

 

•    18.02. TRNAVA ArtKlub – s kapelami Impaco Trio a Sisterhood of Klangpedal
•    19.02. ZVOLEN Kafé Džezva
•    20.02. HLOHOVEC Empírové divadlo – s kapelou Sisterhood of Klangpedal
•    25.02. NITRA Music a Cafe – s kapelou Sisterhood of Klangpedal
•    26.02. PREKVAPENIE
•    01.03. BRATISLAVA Klub Umelcov – krst albumu RAW

 

Album Raw oficiálne vyjde v najbližších dňoch. Objaví sa aj v niektorých kamenných predajniach či v ponuke služieb ITunes, Spotify a podobne.   
www.facebook.com/frankiekimono

 

Esprit 2023

Galéria

cover3_opr.png

 

 

Ďalšie články

BJD 2015: Nedeľa v duchu intímnej atmosféry, bluesového shouting a nekončiacich standing ovations
Tretí, posledný večer najväčšieho slovenského jazzového festivalu sa niesol v duchu kľudu a pohody...
Jazz START UP: Frankie Kimono uzavreli skvelým koncertom druhé kolo
Prvý júnový štvrtok patril okrem iného i súťaži mladých talentov Jazz START UP, ktorú...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...