Galéria jazzových trombónistov: Chris Barber

Galéria jazzových trombónistov: Chris Barber
jazz.sk

Donald Christopher 'Chris' Barber (*17.apríla 1930), je známy a dnes už legendárny anglický jazzový, už 82 ročný (!), stále činný a aktívny trombónista, kapelník a spevák. Ovplyvnil celé generácie hudobníkov a aj hudobný svet európskou formou tradičného jazzu, bluesu a swingu. Stal sa symbolom a ikonou špecifického tzv. anglického revivalizmu, ktorý sa vďačne uchytil najmä v európskych krajinách. Ako sme si písali v článkoch o histórii tradičného jazzu, po skončení veľkej hospodárskej krízy v USA, (ktorá mala veľmi negatívny dopad aj na jazzových hudobníkov a vývoj jazzu), nastala od polovice 30-tych rokov vlna oživenia a znovuzrodenia najmä tradičného jazzu. Prišlo obdobie tzv. revivalizmu, ktoré malo v Európe ešte väčšiu intenzitu ako v USA. Okrem Francúzska, Dánska, Švédska a.i., mohutný ohlas revivalizmu zaznamenala už pred – ale najmä po 2.svetovej vojne práve Veľká Británia. Okrem Chrisa Barbera vznikli a veľmi úspešne hrali aj mnohé ďalšie revivalistické orchestre, ale vysloveným pojmom medzi hudobníkmi, ale aj medzi vtedajšou mládežou sa stal práve Chris Barber a jeho orchester.

 

Chris Barber sa narodil v meste Welwyn Garden City v Anglicku, študoval najskôr v Londýne v St. Paul´s School a neskôr v Guilthall School of Music. Inšpirovaný americkou skupinou “King Oliver Creole Jazz Band”, zakladá ako 19-ročný v roku 1949 svoj prvý orchester “Barber New Orleans Band”. Dôležitý krok do sveta jazzu bol vznik dixielandovej formácie, ktorú v roku 1953 založili spolu s klarinetistom Montym Sunshinom a trúbkárom Kenom Colyerom. O rok neskôr, v r.1954, nahradil trúbkára Kena Colyera (ten si založil vlastný band) Pat Halcox a orchester dostal definitívnu podobu a meno “Chris Barber´s Jazz Band”, neskôr “Chris Barber´s Jazz & Blues Band”. Kapela sa preslávila v roku 1953 v Kodani, v roku 1959 nahrali verziu skladby Sydneyho Becheta “Petite Fleur”, s ktorou sa dlho držali na prvých miestach britskej hitparády, a orchester získal za predaných milón singlov zlatú platňu. Nasledovali viaceré turné v USA a tiež koncerty v Británii spolu s hosťujúcimi umelcami Big Bill Broonzy, Sony Terry, Brownie McGhee a iní. V Anglicku sa činnosťou orchestra Chris Barbera nadchlo veľa mladých ľudí a mladých hudobníkov ako Peter Green, Eric Clapton, Rolling Stones, a popularita dixielandu zaznamenala v Anglicku svoj vrchol a v Európe silnú inšpiráciu. V roku 1963 bol usporiadaný najväčší dixielandový festival v Alexandra Palace v Londýne.

Hoci najmä dychová “front-lajna” orchestra patrí k najstabilnejším formáciám vôbec (členstvo trúbkára Pata Halcoxa dosiahlo rekordných a neuveriteľných 54 rokov, klarinetistu Iana Weellera a tenorsaxofónistu Johna Crockera o pár rokov menej), kapelník Chris Barber mal stále ambície experimentovať so zvukom a výrazom orchestra. Popri speváčke, manželke Ottílii Pattersonovej, angažoval aj mladých a výborných hráčov na bicie, el.gitaru, basu.

Najnovšia formácia Chrisa Barbera ( od januára 2011) je 10-členný “The Big Chris Barber Band” s 2 trúbkami, 2 trombónmi, 3 saxofónmi a rytmikou.

          

Posudzovať postavu Chrisa Barbera nemožno len ako hráča na trombón. Jeho miesto v Galérii je opodstatnené aj – a hlavne - pre jeho význam prezentácie, propagácie a inšpirácie k  jazzovej revivalistickej anglickej škole, vďaka ktorej vzniklo a dodnes existuje veľa orchestrov a muzikantov. S istou nostalgiou a aj hrdosťou tu musím spomenúť aj náš “Revival Jazz Band” (1962) a kontinuálne a následne “Revival & Traditional Jazz Band” (1985 - dodnes), ktorého mám česť byť členom a kapelníkom . Pamätám si, že v časoch, keď bola totálna núdza o informácie, litaratúru, zvukové nosiče – o internete sme ani len nesnívali … , prišiel niekedy v roku 1960 do kín anglický film “Jazzová Revue”, ktorý nás celkom šokoval a muzikantsky pobláznil! Videl som ho asi pätnásťkrát (mám ho dodnes na videu) – a bol tam práve Chris Barber, ktorý to celé stelesňoval. Zásadne nás inšpiroval a snažili sme sa rovnako postaviť tradičný jazz na swingujúcu platformu – to mi veľmi vyhovovalo! Mal som neskôr česť s Chrisom Barberom sa stretnúť aj osobne a aj hrať spoločný koncert v Prahe a v Bratislave.                                

Video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dq6E_D20538

Vlado Vizár

Galéria

Chris Barber
Chris Barber
Chris Barber Jazz Band
Chris Barber
Chris Barber a Monty Sunshine 1972
Ottilia Patterson
The Big Chris Barber Band 2011

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...