George Benson v najlepších rokoch

George Benson v najlepších rokoch
Peter Motyčka

Práve dnes (22. marca) oslavuje George Benson (alebo celým menom George Washington Benson) 80 rokov! Je to takmer neuveriteľné, keďže jazzmanov (ale aj hudobníkov všeobecne) oslavujúcich takéto jubileum nebýva mnoho: tento rok sme napríklad podobne oslávili bubeníka Ala Fostera, huslistu Michała Urbaniaka či vibrafonistu Garyho Burtona. A v letných mesiacoch si takéto jubileum pripomenú (a snáď aj náležite oslávia) napríklad náš spevák Peter Lipa či britský organista a spevák Georgie Fame.

 

V každom prípade sa dnes gitarista s spevák George Benson dožil osemdesiatky a to je okrem iného príležitosť pripomenúť si jeho zásluhy (nielen) na jazzovom poli. O Bensonovi sa už toho napísalo vyšlo mnoho (jeho profil si môžete prečítať napríklad tu) a on sám zverejnil celú plejádu spomienok vo svojej autobiografii (ukážku z nej si môžete prečítať napríklad tu). Dnes by som pripomenul aspoň niektoré z jeho kľúčových nahrávok: nebudem zapierať, že jedným z mojich zdrojov je skvostná kompilácia „The Essential George Benson(Columbia Legacy 2006), ktorá mapuje naozaj tie najkľúčovejšie momenty kariéry tohto výnimočného umelca.

 

 

Prvým trackom je Rock Candy, keď si ešte mladý gitarista brúsil ostrohy u skúsenejšieho organistu menom Brother Jack McDuff. (Mimochodom, o existencii tohto skvostného organistu som sa dozvedel práve prostredníctvom jednej z televíznych jazzových relácií Petra Lipu, tak mu za to dodatočne vzdávam chválu!) Ďalším iniciačným momentom je Bensonova spriaznenosť s iným skvelým organistom – Dr. Lonnie Smithsom (tracky Clockwise, Willow Weep For Me, A Foggy Day a The Borgia Stick). Potom sa v Bensonovom živote znenazdajky objavil Miles Davis, ktorý Bensonovu kariéru obrátil nohami nahor (track Paraphernalia z prelomového albumu „Miles in the Sky“, 1968). Benson bol vôbec prvým gitaristom, ktorého Miles oslovil a ktorého prostredníctvom vôbec začal akceptovať tento špecifický výrazový prostriedok.

 

 

A zvyšok je vlastne história: od nenapodobiteľného kolorovania v kultovom Turrentinovom Sugar, cez vlastné projekty White Rabbit (1971) až po Breezin´(1976), keď Benson začal svoju kariéru začal infiltrovať popovejšími vplyvmi. George Benson ovplyvnil a naštartoval mnohých hudobníkov a za to mu patrí večná sláva. Všetko najlepšie Mr. Benson!

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady - na pódiu s George Bensonom
Rodák zo slovenska, gitarista Andreas Varady, “je jedným z najtalentovanejších ľudí na tejto...
Jazzman týždňa: Andreas Varady
Už ako dieťa ho porovnávali s Georgeom Bensonom. Andreas Varady začal svoju cestu za...
Jazzman týždňa: George Benson
Desaťnásobný držiteľ Grammy, gitarista, spevák a skladateľ s nezameniteľným hudobným...
Mark Whitfield: George Benson bol anjelom v mojom živote
Rozhovor s Markom Whitfieldom  na Openjazzfeste, Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom, 19.7....
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...