Hev-Het-Fest / Jazz Bus / ShowCase 2018

Hev-Het-Fest / Jazz Bus / ShowCase 2018
Miroslav Halak

Tento takmer enigmatický nadpis reportáže spájajúci viacero slov delených lomítkom do jedného celku s číslovkou na konci je pri tom fantastickým, a to slovo fantastický musím zvýrazniť a ešte raz zopakovať, teda fantastickým projektom za ktorým stojí Ján Sudzina, hýbateľ vydavateľstva Hevhetia.

Pri niektorých recenziách na albumy z tohto labelu som zvykol uviesť adjektívum s teritoriálnym ohraničením v podobe „slovenské” alebo ešte presnejšie „východoslovenské” vydavateľstvo. To však po návšteve tohto vynikajúceho podujatia musím navždy vyčiarknuť zo svojho slovníka a už nikdy sa v tak obmedzujúcich intenciách o danej značke nevyjadrovať. Hevhetia je svetová, a hoci nie je hráčom na hudobnom trhu s tradíciou a možnosťami ako ECM ani ACT, to s akou profesionalitou a s takmer sizyfovskou námahou sa jej ľudia usilujú o poslucháča a o možnosť šíriť svoje kvalitné produkty v kultúrno-globálnej obci je pozoruhodné.

Mal som tú česť byť pozvaný na toto podujatie a tak som sa ocitol počas dvoch letných dní v Košiciach (treba ale zdôrazniť, že program týmito dňami ani zďaleka nekončil), aby som bol svedkom toho ako sa má robiť hudobný marketing a práca na poli propagácie jazzu. Hev-Het-Fest ako festivalová značka eponymného vydavateľstva sa koná rozložená do viacerých dní počas letných mesiacov už siedmykrát. K tomu pribudol nápad integrovať do organizmu tohto festivalu intenzívny týždeň venovaný jazzovej žurnalistike, organizácii festivalov, marketingu, hudobnej vede na platforme seminárov, verejných prednášok a v neposlednom rade aj prezentácii hifi zariadení k audiofilskému zhodnoteniu kvalitnej nahrávky. To všetko sa odohrávalo v priestoroch Košických Kasárni – Kulturparku, ktorý na Slovensku svojou funkčnosťou a estetickou kvalitou nemá konkurenciu a z mojich doterajších ciest je prinajmenšom konkurencieschopný akýmkoľvek kultúrnym priestorom podobného typu kdekoľvek vo svete. K tomu mali jazzový žurnalisti z celého sveta možnosť vidieť v rámci projektu ShowCase v presvedčivej dramaturgii koncerty interpretov, ktorí sú v Hevhetii vydávaní. Všetko spolu tvorilo formát na ktorý budem veľmi dlho a vo veľmi dobrom spomínať.

Samotné koncerty ktorých som sa zúčastnil ako napr. Tommy Caggiani – Therion project; Linda Kovács trio; Szymon Mika trio a ktorým som pripravoval aj recenzie na ich albumy, boli len potvrdením toho čo som konštatoval už pri nahrávkach a síce, že Hevhetia vyberá pokrokovú jazzovú tvorbu, Európu prekračujúcej kvality. Ako napríklad nórsko-česká formácia NOCZ Quartet, ktorej je v príprave nový album sľubuje mimoriadne kvalitný materiál, pretože ich koncert v sofistikovanom free-jazzovom duchu bol jedným z vrcholov koncertných prezentácií. Oba večery boli zakončené hlavným koncertom, ten v utorok patril formácii Krzysztofa Kobylińskeho a KK Pearls s hosťom Erikom Truffazom a stredajší večer Davidovi Kollarovi.

Kobylińského KK Pearls priniesli pútavú fúziu klasických kompozičných postupov obohatených o etno a rockové prvky v chytľavých skladbách nad ktorými sa ako hlas bájnej sirény niesol hlas izraelskej speváčky Reut Rivky. David Kollar prezentoval už počas stredajšieho poobedia novinku: Illusion of the separate World (na ktorej recenzii sa aktuálne pracuje), pripravenú s významným trubkárom Arve Henriksenom. Ich spoločný koncert však z dôvodu náhleho ochorenia tohto nórskeho experimentátora s trúbkou musel prejsť nečakanou personálnou zmenou. O tú sa postaral, na festivale deň predtým hrajúci, expert na ambientné plochy Erik Truffaz. Kto pozná Davidovu hudbu vie, že o invenčnosť pri jeho exkurzoch k možnostiam elektrickej gitary nebola núdza. Pre mňa sa stredou festival končil a z rodinných dôvodov som musel toto očarujúce podujatie opustiť, ale verím tomu, že v rovnako profesionálnom duchu a na rovnako vysokej úrovni pokračoval program JazzBusu s prezentáciou hudobných telies v rámci ShowCase aj v Poľských mestách Gliwice a Źory (19-22.07).

Dúfam, že som na tejto malej ploche aspoň náznakom vyjadril moje nadšenie z toho aký festival hudby pripravila Hevhetia. Ja preto želám Janovi Sudzinovi aby sa podobný formát uskutočňoval pravidelne a aby nachádzal vždy viac zanietených propagátorov tej podmanivej hudby, ktorej mnohí z nás venujú značnú časť života. Košice sú pre mňa miestom na ktoré mám krásne spomienky, ale po tomto zážitku to bude aj mesto jazzu. Ďakujem Hevhetia!!!          

 

Prehľad ShowCase koncertov: 

17.07.2018 (utorok)

16:00 – Tommy Caggiani (IT/ESP)

16:45 – Pavel Jakub Ryba & Petr Valášek (CZ)

17:30 – Sundial (PL)

18:15 – NOCZ Quartet (NO/CZ)

19:00 – Improvision Quartet (PL)

20:30 – KK Pearls feat. Erik Truffaz (FR/PL/ISR/UKR/COL)  

 

18.07.2018 (streda)

16:00 – Linda Kovácz trio (HU)

16:45 – Szymon Mika trio (PL)

17:30 – Marta Kloučková Band (CZ)

18:15 – Pit Dahm trio (LX)

19:00 – Kamil Piotrowicz sextet (PL)

20:30 – David Kollar & Erik Truffaz (SK/FR) (pôvodne s Arve Henriksenom)  

 

Miroslav Haľák

Esprit 2023

Galéria

Unbenannt1.jpg
Unbenannt.jpg
Unbenannt2.JPG
Tommy Caggiani (1).jpg
Tommy Caggiani (2).jpg
Tommy Caggiani (3).jpg
NOCZ Quartet (1).jpg
NOCZ Quartet (2).jpg
NOCZ Quartet (3).jpg
David Kollar a Erik Truffaz (1).jpg
David Kollar a Erik Truffaz (2).jpg
David Kollar a Erik Truffaz (3).jpg
Szymon Mika trio (1).jpg
Szymon Mika trio (2).jpg
Szymon Mika trio (3).jpg
Audio prezentacia.jpg
Linda Kovacs trio (1).jpg
Linda Kovacs trio (2).jpg
Linda Kovacs trio (3).jpg
Pavel Jakub Ryba a Petr Valasek (1).jpg
Pavel Jakub Ryba a Petr Valasek (2).jpg
Pavel Jakub Ryba a Petr Valasek (3).jpg
Tlacova konferencia (1).jpg
Tlacova konferencia (2).jpg

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...