Iniciatíva Ja som kultúra pokračuje víkendom plným hudby: Predstaví sa pestrá paleta štýlov

Iniciatíva Ja som kultúra pokračuje víkendom plným hudby: Predstaví sa pestrá paleta štýlov

Čaká nás druhý víkend iniciatívy Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru. Projekt odštartoval minulý piatok a za týždeň si získal desaťtisíce priaznivcov. Svedčí o tom aj jeho sledovanosť na www.jasomkultura.sk, facebooku Ja som kultúra a rôznych iných kultúrnach a mediálnych platformách. Vďaka spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a ôsmim zahraničným Slovenským inštitútom sledujú koncerty našich domácich kapiel aj vo Francúzsku, Maďarsku, Poľsku, Česku, Rusku, Nemecku, Taliansku či Rakúsku. Piatok, 11.12., pokračujeme návštevou Čajovne Relax v Ružomberku. Hudobný večer odštartuje online stream o 20:00 a bude sa niesť v znamení dvoch výnimočných dám.

 

Slovenská džezová speváčka, Jana Gavačová, predstaví svoj štúdiový debut Biele Noci. Počas nahrávania tohto albumu hudobníčka spolupracovala s významnými inštrumentalistami a aranžérmi zo slovenskej, českej, poľskej a maďarskej jazzovej scény. Medzi nimi boli mená ako Kálman Oláh, Nikola Kolodziejczyk, Miroslav Hloucal, Ondrej Krajňák, Ľuboš Šrámek, Marián Ševčík a gitarista Ľuboš Brtáň. Jej slovenskú zostavu Biele Noci Band tvorí Ľudovít Kotlár na klavír, Ľuboš Brtáň na gitaru, Štefan Bartuš na kontrabas a Marián Ševčík na bicie nástroje.

 

 

Do svojich hudobných svetov nás vtiahne aj speváčka, skladateľka a herečka Lucia Lužinská. Zaľúbenie našla v jazze a v experimentovaní. Colorful music sú pestré farby hudby, kde má priestor ticho, jednoduchosť, experiment, žánrový aj štýlový presah, kde dva jednoduché akordy striedajú viacfarebné harmonicky rozvinuté plochy. Colorful music z väčšej časti aranžérsky zastrešuje gitarista Boris Čellár, ktorý je zároveň autorom aj výrobcom nástroja WoodPack. Týmto stretnutím vyzretých hudobníkov milujúcich jazz, svoje korene, improvizáciu a objavovanie nových možností nás prevedie Boris Čellár hrajúci na gitaru a WoodPack, Valér Miko na klávesy, Michal Šelep na basgitaru a Jakub Valíček na bicie.

 

V sobotu, 12.12., sa presunieme do Smer Klubu 77 v Žiline. Žánrovo pestrý večer odštartuje domáca kapela Balkansambel. Večerom bude znieť tradičná hudba balkánskych kultúr mixnutá s našou ľudovou piesňou s presahmi do vážnej a jazzovej hudby. Vďaka polyžánrovým skúsenostiam dokážu títo hudobníci prirodzene spájať naoko nezlučiteľné hudobné štýly. Štruktúru jednotlivých skladieb osviežujúco dopĺňajú improvizáciou a hrou na najrôznejšie exotické nástroje balkánskej a blízkovýchodnej hudby.

 

 

Pri spájaní zdanlivo nespojiteľných žánrov ostaneme. Tvorbu žilinskej formácie Darkness Positive je možné charakterizovať ako nekonvenčný gitarový pop s jazzovými odbočkami, improvizáciami, humorom a jazykom nevhodným pre deti. Pod značkou Slnko Records prichádza kapela v zložení Šimon Švidraň (gitara, spev), Adrián Simonides (basgitara) a Matej Richtarčík (bicie) s novým albumom s názvom "?". Určite bude plný prekvapení.

 

 

Záverom hudobného víkendu, v nedeľu 13.12., sa ocitneme v klube Spojár v historickej Banskej Štiavnici. Projekt Oskar Rózsa Partnership Unlimited predstaví niekoľko najvýraznejších osobností progresívnej slovenskej hudobnej scény. Kapela interpretuje pôvodné kompozície svojich členov a snaží sa o fúziu moderného jazzu s názvukmi slovenského folklóru a odkazmi na tradičnú vážnu i jazzovú hudbu. Hviezdna zostava Oskar Török (trúbka), Ondrej Krajňák (piano), Oskar Rózsa (basgitara), David Hodek (bicie) a Zdenka Rózsa Predná (spev) je predzvesťou kvalitného umeleckého zážitku. Počas večera sa predstaví aj mladá jazzová kapela MattiaBoyzz pod vedením 17-ročného slovensko-talianskeho bubeníka Mattiu Müllera. Skupina vznikla v júli 2018 po spoločnom absolvovaní letnej jazzovej dielne. V roku 2019 odohrali niekoľko koncertov ako predkapela na vystúpeniach Petra Lipu, vyhrali súťaž Nové Tváre Slovenského Jazzu a cenu za Live Performance v súťaži JazzStartUp. V roku 2020 nahrali debutový album produkovaný Oskarom Rózsom a účinkovali na One Day Jazz Festivale 2020. Kapela hráva v zložení Mattia Müller (bicie nástroje), Peter Kunzo (klávesy), Mário Belák (alt saxofón), Fredy Košecký (gitara) a Miloš Bulík (basgitara).

 

 

Dobrovoľné vstupné si môžete zakúpiť počas celého trvania projektu na Ticketportal a Predpredaj.sk. Svoju obľúbenú kapelu, klub, alebo samotný projekt Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru. môžete podporiť aj priamo počas koncertov prostredníctvom QR kódu s transparentným účtom. Uvidíte ho na svojich obrazovkách počas každého z online koncertov.

 

Celý program na: www.jasomkultura.sk

Dobrovoľné vstupné: TicketportalPredpredaj.sk

 

Zdroj: tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Projekt Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru pokračuje aj tento týždeň: Tu je prehľad koncertov
Hudobný projekt Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru má za sebou prvé 3 dni. Koncerty 6...
Piatkové finále iniciatívy Ja som kultúra v Bratislave: "Ešte nekončíme!"
Iniciatíva Ja som kultúra – Priestor pre živú kultúru vyvrcholila v piatok 18. decembra v...
Multižánrový týždeň plný hudby s iniciatívou Ja som kultúra: Program na najbližšie dni
World music, jazz, blues, pop,soul, funk, ethno jazz. Svetová slovenská hudba rôznych nálad, rytmov...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...