Multižánrový týždeň plný hudby s iniciatívou Ja som kultúra: Program na najbližšie dni

Multižánrový týždeň plný hudby s iniciatívou Ja som kultúra: Program na najbližšie dni

World music, jazz, blues, pop,soul, funk, ethno jazz. Svetová slovenská hudba rôznych nálad, rytmov a farieb na pomedzí mnohých žánrov, bude znieť z ďalších piatich klubov naprieč Slovenskom. V pondelok 14. decembra odštartuje posledný týždeň hudobného maratónu v rámci iniciatívy Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru. Koncerty môžete naďalej sledovať na www.jasomkultura.sk, facebooku Ja som kultúra a rôznych iných kultúrnych a mediálnych platformách. Čaká vás 5 online premiér, každý deň o 20:00. Všetky koncerty nájdete aj v našom archíve na www.jasomkultura.sk a YouTube kanáli Ja som kultura.

 

V pondelok 14.12. navštívime kremnickú Akropolu. Kapela Bashavel, to je cimbal, klavír, bicie, kontrabas a husle, vytvárajúce z ľudových piesní a motívov pestré hudobné svety, pohybujúce sa na pomedzí viacerých žánrov. Bashavel - to je výnimočná zostava v podaní Marcel Comendant (cimbal), Stanislav Palúch (husle), Klaudius Kováč (klavír), Róbert Ragan (kontrabas) a Peter Solárik (bicie).

 

 

V zlatom meste zahrá so svojou kapelou aj temperamentná primáška, vnučka legendárneho virtuóza Jána Berkyho Mrenicu, huslistka Barbora Botošová. Venuje sa najmä žánrom World Music a Ethno-Jazz. Nedávno vydala svoj debutový album s názvom "Colors of my Soul". Rôznorodosť, emócie a pocity, hudobné fúzie, fantázia, vášeň, spájanie rôznych národných a folklórnych prvkov, rytmov a farieb. To všetko a omnoho viac je vpísané do jej hudby.

 

 

V utorok 15.12 bude v banskobystrickom klube U Francúza znieť jazz a jeho rôzne presahy. Vystúpi dáma, ktorá obľubuje experimentovanie a hranie sa s elektronikou. Má za sebou dva úspešné albumy "Slová" a "Dievča" a momentálne pracuje na treťom. Zuzana Mikulcová spája slovenské texty a svoje vlastné výpovede s prvkami pop-soulu a elektronickej hudby. Ako už naznačuje názov tretieho plánovaného albumu, jej tvorba - to sú "Fúzie" rôznych hudobných štýlov. Album bude plný spoluprác a prvá z nich vyšla s českým spevákom Danom Bártom v novembri 2020 pod názvom Kráľovstvo.

 

 

Počas večera vystúpi aj Peter Lipa Band. Jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej jazzovej scény netreba veľmi predstavovať. Peter Lipa vo svojom prejave spája jazz a blues. Vytvoril osobitý vokálny prejav, s dôrazom na text. Využíva tak výhodu spevákov, ktorí okrem hudobného materiálu, teda tónov, harmónie a rytmu, môžu publikum osloviť aj textom. Ako prvý spevák na Slovensku uplatňuje slovenčinu v jazzovej hudbe. V jeho repertoári nájdeme tradicionály, štandardy z oblasti swingu a moderného jazzu, ale v období posledných desiatich rokov sa venuje najmä pôvodnému repertoáru.

 

 

V stredu 16.12 sa presunieme do Zvolena. V klube Wake Up odohrá svoj koncert výnimočný domáci bluesband. Kapela ZVA 12-28 BAND toto leto oslávila 30 rokov od ich vzniku a prvého koncertu. Aktuálnu zostavu tvorí stabilný tím okolo zakladateľa, lídra, originálneho autora skladieb, gitaristu a speváka Norberta Červenáka. Po celý čas existencie kapely sa mu o basový kontrapunkt stará brat Laco Červenák a viac ako pätnásť rokov mu rytmicky kryje chrbát hráč na bicie nástroje Peter Krško. Pre rok 2020 si band pripravil špeciálny koncertný program obohatený o dychovú skeciu.

 

 

Mix rómskej hudby z celého sveta so sebou prinesie multižánrový huslista Ján Berky Mrenica ml. Jeho nový projekt Gypsy Jazz SK ponúkne výnimočných, slovenských muzikantov s programom nabitým emóciami a virtuozitou, ktorú v sebe obnáša rómske hudobné dedičstvo. Kapela sa v novom štýle prezentuje hudbou inšpirovanou legendárnym Djangom Reinhardtom.

 

 

Štvrtok, 17.12, v levickom Reviczky klube bude v znamení mladých talentov. Slovenská speváčka Anabela Mollová miluje soul, funk, pop a gospel. Spevu sa venuje od útleho detstva a momentálne je členkou známeho acapella zoskupenia Fragile, spieva v kapele, ktorá doprevádza TV reláciu Milujem Slovensko, má vlastnú kapelu a tvorí aj duo s talentovaným gitaristom a spevákom, Markusom Danielom. Anita Soul, speváčka so zahraničným hlasom, sa sústredí najmä na vydávanie singlov s chytľavými klipmi a nevyhýba sa ani duetom s interpretmi, akým je jazzman Chris Dave a raper Guillotine Mack. Anita je doma v žánroch jazz, soul a predovšetkým R&B. Spolupracuje s poprednými slovenskými hudobníkmi najmä z jazzovej scény. Dámy budú v tento večer doprevádzať na basgitaru talentovaný Áron Hodek, na klavír Eugen Vizváry a Martin Valihora na bicie.

 

 

Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý patria momentálne medzi najvýraznejšie mladé osobnosti slovenskej hudobnej scény. Na Slovensku predskakovali pred svetovými hviezdami ako Stanley Clarke, Dianne Reeves či Candy Dulfer. Minulý rok vyhrali súťaž mladých talentov Bratislavských Jazzových Dní a súťaž Jazz Start Up 2019. Koncertovali v Paríži, Bruseli a na známom jazzovom festivale v Lyone. Boli nominovaní v ankete Rádia_FM – Radio_Head Awards v kategórii Objav roka 2019, kde získali ocenenie Nadácie Advance Investments. V júli vydali debutový album Sleepin` With The Lights On pod pseudonymami Kristin Lash & Jakob Grey. V novembri tohto roku získali ocenenie Nadácie Tatra banky v kategórii mladý tvorca za skladbu I wish. 

 

 

Koncerty v rámci iniciatívy Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru. vyvrcholia v piatok 18.12. v bratislavskom Majestic Music Clube. V rámci večera vystúpi viacero kapiel a program bude prekvapením.

 

Dobrovoľné vstupné si môžete zakúpiť až do konca decembra na Ticketportal a Predpredaj.sk. Svoju obľúbenú kapelu, klub alebo samotný projekt Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru. môžete podporiť aj priamo počas koncertov prostredníctvom QR kódu s transparentným účtom. Uvidíte ho na svojich obrazovkách počas každého z online koncertov.

 

Celý program na: www.jasomkultura.sk

Dobrovoľné vstupné: Ticketportal.skPredpredaj.sk

Zdroj: tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Projekt Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru pokračuje aj tento týždeň: Tu je prehľad koncertov
Hudobný projekt Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru má za sebou prvé 3 dni. Koncerty 6...
Piatkové finále iniciatívy Ja som kultúra v Bratislave: "Ešte nekončíme!"
Iniciatíva Ja som kultúra – Priestor pre živú kultúru vyvrcholila v piatok 18. decembra v...
Iniciatíva Ja som kultúra pokračuje víkendom plným hudby: Predstaví sa pestrá paleta štýlov
Čaká nás druhý víkend iniciatívy Ja som kultúra. Priestor pre živú kultúru. Projekt odštartoval...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...