Iva Bittová & Čikori: At Home Tour 2017

Iva Bittová & Čikori: At Home Tour 2017
Patrik Gömöri

Svetoznáma huslistka, speváčka a príležitostná herečka,  Iva Bittová prichádza na Slovensko spolu so skupinou Čikori, aby tu predstavili svoj nový album At Home, ktorý nadväzuje na úspešné pesničkové albumy Bíle inferno a Čikori. V rámci koncertného turné zahrajú v štyroch slovenských mestách – Bratislave, Žiline, Trnave a Banskej Bystrici .

Táto „hudobná chameleónka“, ako o Ive Bittovej hudobní publicisti občas hovoria pre jej prakticky nemožné hudobné zaškatuľkovanie či priradenie k jednému hudobnému žánru,  už pred mnohými rokmi prestala byť fenoménom len moravsko-slovensko-českým a zaradila sa k popredným svetovým interpretom. O to viac poteší, keď si vo svojom nabitom koncertnom pláne zahŕňajúcom nielen európske, ale aj zaoceánske pódia, vyčlení čas aj pre koncerty v našich končinách. Vždy je tu vítaná s povestnou slovenskou srdečnosťou, koniec koncov – z južného Slovenska pochádzal jej otecko, hudobník telom aj dušou - ako o ňom sama Iva hovorí. Maminka pochádzala zasa zo slováckeho kraja, rovnako sa venovala hudbe a tak niet divu, že aj ich deti (Iva má ešte dve sestry) zdedili hudobný talent a v dospelosti sa vydali na hudobnú dráhu. Jedna zo sestier – Ida Kelarová je známa predstaviteľka world music, autorka workshopov a interpretka rómskych balád a piesní, druhá zo sestier Regina sa venuje hudobnej dramaturgii a samotná Iva prerástla hranice svojej domoviny a žne úspechy po celom svete. V posledných rokoch sa z Moravy presídlila do USA, kde našla tak potrebný pokoj a inšpiráciu do ďalšej tvorby. „Pre mňa je inšpiráciou príroda a domov“ – osvetľuje dôvody svojho nového domova v Hudson Valley v štáte New York, kde prebýva v dome v lone prírody, obklopená tým čo má najradšej. Odtiaľ vyráža na koncertné pódiá po celom svete a o pár týždňov navštívi aj  Slovensko. 

Príde sem predstaviť piesne zo  svojho najnovšieho albumu At Home, ktorý vyšiel koncom minulého roka vo vydavateľstve Pavian Records a prináša celkom deväť nových autorských skladieb. Tie svojou poetikou, hudobnou náladou a celkovým vyznením skvelým spôsobom nadväzujú na legendárny album Bíle inferno, za ktorý spolu so skupinou Čikori dostala Cenu Akademie populární hudby a v roku 2003 aj ocenenie Zlatá platňa.  Najnovší album At Home sa nahrával v rozmedzí dvoch rokov a celková pohoda, kľud a vyrovnanosť sú zrejmé už na prvé vypočutie.  Samotná autorka a interpretka o natáčaní albumu hovorí : „Bolo to snáď po prvýkrát, čo sme sa nijako neponáhľali a  tvorili sme v kľude. S istým menším odstupom bola každá skladba, povedala by som až minimalisticky, kompozične dopracovaná.“

Niet sporu o tom, že takí renomovaní umelci, akými Iva Bittová a jednotliví členovia kapely Čikori sú, dokážu všetko spomínané bez problémov pretaviť aj do koncertnej podoby a tak sa návštevníci koncertov môžu tešiť na mimoriadny hudobný zážitok. Kapela Čikori sa aj naživo predstaví v zložení v akom nahrávala album – teda Iva Bittová (spev, husle, perkusie), Vladimír Václavek (akustická a elektrická gitara), Jaromír Honzák (kontrabas, basgitara) a Oskar Tőrők (trúbka, krídlovka). Ako špeciálny hosť bude Ivu Bittovú a jej spoluhráčov doprevádzať aj Antonín Fajt (klávesy, elektronika), syn Ivy Bittovej a Pavla Fajta, známeho avantgardného hudobníka a bubeníka.

Všetci menovaní vás úprimne pozývajú na koncerty plné krásnej hudby, hudobného majstrovstva a pozitívnych emócií, zacitujme slová jedného z nich, Jaromíra Honzáka : „ At Home je človek tam, kde môže byť sám sebou a je tak vítaný. V Čikori sa cítim „at home“ bez ohľadu na to, ako často sa stretávame alebo aká dlhá bola pauza od posledného hrania/nahrávania. Od obnovenia Čikori mám opäť to potešenie zažívať pocit „at home“ zakaždým, keď sa stretneme na pódiu.“  Zastavte sa na chvíľu v tejto uponáhľanej dobe, nájdite si čas, príďte a staňte sa aj vy priamou súčasťou tohto stretnutia.

22.5.2017 Ateliér Babylon, Bratislava     
23.5.2017 Nová Synagóga, Žilina  
1.6.2017 Synagóga, Trnava
2.6.2017 Evanjelický kostol, Banská Bystrica

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia: Iva Bittová a jej nocz s jazzmenmi
Svoj príspevok k českej jazzovej alternatíve pridal v novembri brniansky súbor Nocz vedený nórskym...
Reportáž: One Day Jazz festival s príchuťou Slovenskej filharmónie
Dlho očakávaná jarná časť One Day Jazz Festivalu bola konečne tu. Začala sa v stredu o 19:00 na...
Iva Bittová s novým albumom už vo februári
Jedna z najvýraznejších postáv českej alternatívnej scény Iva Bittová už čoskoro predstaví...
Závan kolísky jazzu a toho najlepšieho z českej world music o dva týždne v Liptovskom Mikuláši
Už onedlho sa začína 17. ročník Mikulášskeho Jazzového Festivalu, ktorý predstaví deväť projektov a...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...