Reportáž: One Day Jazz festival s príchuťou Slovenskej filharmónie

Reportáž: One Day Jazz festival s príchuťou Slovenskej filharmónie
Dávid Oláh

Dlho očakávaná jarná časť One Day Jazz Festivalu bola konečne tu. Začala sa v stredu o 19:00 na Bratislavskom hrade. V krásnom prostredí s ešte krajším počasím sa postupne zaplnili miesta na sedenie na hradnom nádvorí. Festival otvoril svojim príhovorom organizátor Martin Valihora. Po tom ako sa poďakoval partnerom, privítal na pódiu Slovenskú filharmóniu a prvého účinkujúceho, ktorým bol Peter Lipa.

Lipa spieval svoj klasický repertoár. Pesničky ako Návšteva po rokoch, Prosperita, Sťahovaví vtáci či Balada o štyroch koňoch však dostali novú podobu vďaka doprovodu Slovenskej filharmónie. Vynikajúci zvuk a krásne aranžmány Oskara Rózsu, Matúša Jakabčica a Bernarda posunuli tieto pesničky na vyššiu úroveň. Rytmická sekcia hrala v zložení Juraj Griglák - kontrabas, Martin Valihora - bicie nástroje, Eugen Vizváry - klavír a Michal Bugala - gitara. Kapela bravúrne sprevádzala a zreteľne navzájom komunikovala. V poslednej skladbe zapojil Lipa do muzicírovania aj publikum, čím dosiahol uvoľnenie poslucháčov a celkovú príjemnú atmosféru na festivale. 

Po krátkej pauze pokračoval festival druhou interpretkou večera. Išlo o fenomenálnu českú speváčku Ivu Bittovú. Koncert odštartovala jazzovým štandardom My Funny Valentine. Jej zaujímavá farba hlasu výborne vynikla v baladickom tempe tejto témy. Bittová sebavedomo vkladala najrôznejšie vibráta, dynamické zmeny a melodické variácie do tejto klasickej melódie. Michal Bugala mal krásne sólo plné farieb, dynamiky a logickej gradácie. Eugen Vizváry sa taktiež nenechal zahanbiť a svojimi jemnými "fill in" linkami pekne podporoval spolu s celou rytmikou Bittovej spev. Ďalšie dve skladby mali moderný - world music charakter. Hrali sa ľudové pesničky, ktoré boli vynikajúco zaranžované. Väčšinou išlo o minimálnu zmenu harmonickej štruktúry, náročná však bola rytmická a melodická stránka aranžmánu. Predposledná skladba mala mierne až pomalé tempo a zaviedla nás do popovo-ľudovej oblasti. Iva Bittová pekne striedala spevné časti s recitačnými. Krásne boli vyhrávky rytmickej sekcie a hráčov orchestra. Išlo o veľkolepú hudbu plnú moderných harmonických postupov vychádzajúcich z filmovej hudby, ľudovky a popu. Záverečná kompozícia Zelený víneček naplno ukázala Ivu Bittovú v jej najúprimnejšej podobe. Táto ľudovka bola plná typických výkrikov, citlivých jasotov a clivoty. Všetko bolo zaspievané a zahraté na najvyššej interpretačnej a umeleckej úrovni. Celý večer dirigoval filharmóniu fantastický Oskar Rózsa, ktorý zabezpečoval správny chod celého telesa. S oduševnením a nadšením spolupracoval s filharmóniou a jednotlivými sólistami počas celého koncertu.

 

Rovnako veľkolepo pokračoval festival aj svojou poslednou časťou. Na pódium nastúpil headliner, ktorým je žijúca legenda - spevák Kurt Elling. Svojim neobyčajným šarmom, úprimným prejavom, gentlemanstvom dostával tento elegán celé publikum do nemého úžasu. Kombinácia krásneho hlasu, remeselnej a interpretačnej dokonalosti spolu s brilantným zvukom filharmónie a jeho špičkovej kapely spôsobovala zimomriavky na chrbte. Išlo o veľkolepú hudobnú udalosť. Romantický priestor Bratislavského hradu dokonalo podporoval tento umelecký zážitok. Kurt Elling mi pripomína Franka Sinatru - každým svojim tónom, pohybom a gestom si vás získa. Krásne pracuje s publikom. Nesmierne milé boli jeho dlhé vstupy v slovenčine, kde si pomohol čítaným textom. Je jedno či spieval jazz bluesovú dvanástku, jeho známy aranžmán My Foolish Heart, alebo modernú skladbu Pata Methenyho. Všetky štýly boli dokonalo interpretované. Kurt Elling je súčasným majstrom jazzového spevu, scatu aj celkového imagu moderného speváka. 

Odznel aj štandard Nature Boy či Bonita Cuba, ktorú zložil Elling spolu so svojim priateľom, výborným trubkárom Arturom Sandovalom, ktorý emigroval do Severnej Ameriky zo svojej rodnej Kuby a dodnes sa nešiel pozrieť naspäť. Elling dokonalo zapadol do hlavného posolstva One Day Jazz Festivalu, ktorým sú princípy humanizmu a tolerancie. Vo svojich príhovoroch pripomenul, že ľudia na celom svete sa zbláznili keďže teroristických atentátov bohužiaľ neustále pribúda. Jeho hudba bola však mierumilovná a dovolím si tvrdiť, že dokonca mierotvorná. Na záver večera sa na jednom pódiu objavili spoločne Bittová, Lipa aj Elling. Spolu s filharmóniou, Ellingovou kapelou zaspievali pod taktovkou Oskara Rózsu skladbu na oslavu mieru, Redemption song od Boba Marleyho, ktorú zaranžovala Ľubica Čekovská. Nezostáva mi nič iné ako sa poďakovať Martinovi Valihorovi za krásny večer plný špičkovej hudby, hodnotných myšlienok a posolstiev. Veľmi sympatické bolo aj gesto organizátora, ktorý sa rozhodol venovať dvesto lístkov na bratislavský One Day Jazz Festival stredným školám.  Mladých ľudí, ktorí sa prišli na koncert pozrieť bolo ozaj veľa.  

 

 

Dávid Oláh

Foto: Peter Konečný

Esprit 2023

Galéria

IMG_6715.jpg
IMG_6752.jpg
IMG_6798.jpg
IMG_6845.jpg
IMG_6928.jpg
IMG_6937.jpg
IMG_6449.jpg
IMG_6470.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Nová frekvencia pre slovenský jazz: Martin Valihora prichádza s Jazz Rádiom
Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...