New England Conservatory udelila doktoráty Elle Jenkins a Davidovi Amramovi

New England Conservatory udelila doktoráty Elle Jenkins a Davidovi Amramovi
Dávid Oláh

Prestížna americká vzdelávacia inštitúcia New England Conservatory (NEC) so sídlom v Bostone udeľuje každoročne čestné doktoráty vybraným umelcom. Laureátmi boli v minulosti napríklad Herbie Hancock, Ahmad Jamal, Quincy Jones, Dizzy Gillespie, Miles Davis či Carla Blay. Tento rok si ich prevzali umelci z oblasti klasickej hudby, folku, jazzu a tradičnej hudby - Ella Jenkins, David Amram, James Taylor a Emanuel Ax. 

 

New England Conservatory (založená v roku 1867) patrí k najprestížnejším americkým vzdelávacím inštitúciám v oblasti hudobného vzdelávania a pýši sa tiež titulom najstaršieho súkromného hudobného učilišťa v Spojených štátoch. Čestné doktoráty udelené NEC preto patria v umeleckom svete k rešpektovaným oceneniam. Medzi ocenenými bol tento rok David Amramskladateľ, dirigent a hráč na lesnom rohu a mnohých ďalších dychových nástrojoch.

 

 

Amram sa preslávil spoluprácou s významnými hudobníkmi v rôznych žánroch (od Boba Dylana cez Charlesa Mingusa, Dizzyho Gillespieho, Lionela Hamptona po Oscara Pettiforda). Bol tiež virtuóznym hráčom na rozličných píšťalách. Nasledujúce video ho zachytáva s dlhoročným pódiovým partnerom Dizzym Gillespiem a pochádza z legendárneho koncertu "A Tribute To Thelonious Monk", ktorý sa v roku 1986 uskutočnil v Constitution Hall vo Washingtone. V rámci programu sa tam predstavili Herbie Hancock, Wynton Marsalis, Ellis Marsalis, Kenny Kirkland, Gerry Mulligan, Walter Davis Jr. alebo Jon Hendricks a celý záznam vystúpenia si môžete pozrieť na tomto linku.

 

 

Herečka a speváčka Ella Jenkins je známa hlavne ako propagátorka tradičnej americkej kultúry a je známou interpretkou ľudových piesní (označujú ju ako "prvú dámu detskej ľudovej piesne"). Oživovaniu amerického folklóru a jeho udržiavaniu sa venuje už viac ako 50 rokov. Iniciovala množstvo televíznych a rozhlasových relácií a dlhé roky viedla workshopy po celých Spojených štátoch. Za tieto aktivity získala aj ocenenie Grammy za celoživotný prínos.

 

 

 

 

 

Dávid Oláh

Zdroj: jazztimes.com

Esprit 2023

Galéria

New England Conservatory udelila doktoráty Elle Jenkins a Davidovi Amramovi

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...