Jazz a Ukrajina, part 1

Jazz a Ukrajina, part 1
Peter Motyčka

Včera sme sa prebudili do dňa, o ktorom sa nám roky zdalo, že snáď nikdy nebude skutočnosťou. Prvýkrát od skončenia „Veľkej vlasteneckej vojny“, ako ju vtedy nazývali osloboditelia – dnes, žiaľ, agresori, sa frontové územie nebezpečne približuje k hraniciam našej krajiny.

 

Počuli ste už niekedy jazz z Ukrajiny? Pravdou je, že tamojšia hudba je pre nás stále veľkou neznámou. Mnohí vychrlia z rukáva desiatku mien českých, poľských, maďarských i rakúskych jazzmanov (alebo hudobníkov všeobecne). Ale spomenúť si na jediného jazzmana od našich východných susedov?

 

Ukrajinský pôvod mal klavirista Art Hodes (1904–1993), ktorému jeho pozoruhodný bluesový feeling vyslúžil titul „najlepšieho bieleho bluesového klaviristu“. Hrával napríklad po boku Sidneyho Becheta, štvorručne si to za klaviatúrou vyskúšal s Artom Tatumom. Rodnú Ukrajinu si v Amerike usadený Hodes zrejme nepamätá, keďže tam strávil len prvé mesiace svojho života. Aj legendárny klavirista s skladateľ Andrey Kondakov (1962), ktorý hrával napríklad v triu s kontrabasistom Eddiem Gomezom a bubeníkom Lennym Whiteom, je síce rodákom z ukrajinského Dnepropetrovska (dnes Dnipro), ale ako jeden z členov „výstavného ansámblu ruskej kultúry“ – petrohradského Mariinského divadla sa k svojej otčine príliš nehlási. Podobne aj jazzrockový gitarista Volodymyr DeBriansky (1972), ktorý je vo svojej novej domovine, Spojených štátoch amerických, známy pod umeleckým menom Vlad.

 

 

Určite sa však oplatí vypočuť si ukrajinských umelcov, ktorí ostali pôsobiť doma. Napríklad pozoruhodného tenorsaxofonistu Dmytra „Bobeena“ Alexandrova, ktorý je stálicou tamojšej scény, či už v rámci vlastných kapiel, alebo ako člen charkovského zoskupenia Skhid-Side. Záznam koncertu jeho kapely s hosťujúcim Randym Breckerom napovie, že prvotriedny jazz pravidelne zaznieva aj na Ukrajine. Členom Skhid-Side bol aj kontrabasista a basgitarista Denys Dudko, ktorého meno sa v súčasnosti spája najmä s rockovou kapelou Okean Elzy. Vo svojej podstate ostáva Dudko chameleónom, pretože v jeho hudbe sa avantgardné prvky prelínajú s tradičnejšími, ako aj s vplyvmi balkánskeho folklóru či starej hudby.


 

 

Členom jeho vynikajúceho Dudko Quintet / Sextet (odporúčam album „Sofia“ z roku 2010) je aj trubkár Denis Adu, zakladateľ a líder Kiev Big Band. Udržiavaniu moderného jazzového orchestra neprajú najmä ekonomické podmienky, no napriek tomu sa chystá zoskupenie osláviť prvú desaťročnicu, hoci pod novým názvom Dennis Adu Big Band. Tiež odporúčam siahnuť po nahrávke „Influences“ (WhoisAble 2017), na ktorom prizval Denis Adu k svojmu sextetu vynikajúcu austrálsku kontrabasistku Lindu Oh.


 

 

Obrovskou nádejou mladej ukrajinskej scény je tridsaťročný trubkár Yakiv Tsvietinskyi, ktorý v priemyselnom Dnipre nedokázal nájsť jazzového učiteľa a tak sa k tejto hudbe dostal ako samouk. Neskôr sa vzdelával na Western Michigan University, participoval na rezidenčných programoch Betty Carter’s Jazz Ahead, Focusyear v Bazileji a stal sa dvojnásobným víťazom DownBeat Student Music Awards. Jeho aktuálny Double Quartet, obohatený o sláčikové kvarteto, unikátnym spôsobom prepája jazz a klasickú hudbu s ukrajinským folklórom.


 

 

Súčasťou ukrajinskej scény je dlhé roky aj klaviristka a skladateľka Natalia Lebedeva. Nahrávky jej tria s kontrabasistom Igorom Zakusom a bubeníkom Alexom Fantayevom sú nádherne otvorenými priestranstvami a prekvapujú invenčnosťou.

Ukrajinských umelcov, konkrétne vokalistky Mariiu Guraievsku a Tasiyu, má vo svojom portfóliu aj košické vydavateľstvo Hevhetia, ale o týchto jazzových dámach až nabudúce.

 

Autor: Peter Motyčka

 

Galéria

Jazz a Ukrajina, part 1

 

 

Ďalšie články

Jazz a Ukrajina, part 2
Pokiaľ minulý text oslovil čo len jediného čitateľa a nadchol ho vypočuť si hudbu vojnou zmietanej...
Koncert Sound of Peace na podporu Ukrajiny
„Inter arma silent Musae“, parafrázovali už starí Rimania, keď počas vojnových stavov išli bokom...
Americkí jazzmani uskutočnili benefičný koncert na podporu Ukrajiny: vystúpili John Zorn, Joe Lovano či Julian Lage
Aj jazzoví umelci svetovej úrovne sú zasiahnutí aktuálnym konfliktom na Ukrajine. V nedeľu 13....
Jazz a Ukrajina po roku
Dnes je tomu presne rok, ako sa v životoch našich východných susedov zmenilo prakticky všetko a ani...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...