Koncert Sound of Peace na podporu Ukrajiny

Koncert Sound of Peace na podporu Ukrajiny
Peter Motyčka

Inter arma silent Musae“, parafrázovali už starí Rimania, keď počas vojnových stavov išli bokom nielen inokedy platiace zákony a ustanovenia, ale tiež počas rinčania zbraní mlčali múzy. Umelci a hudobníci po celom svete nechcú mlčať a rozličným spôsobom sa snažia reagovať na neutíchajúce vlny násilia na Ukrajine.

 

Aspoň symbolickým odsúdením tohto nezmyselného vojnového konfliktu bude koncertné podujatie s príznačným názvom „Sound of Peace“, manifest hudobníkov na ceste proti násiliu v mene humanizmu a tolerancie. Benefičný hudobný večer sa uskutoční vo štvrtok 24.marca v priestoroch divadla Astorka Korzo '90 v Bratislave. Podujatie zastreší promotérska skupina okolo agentúry Music Gallery, ktorá stojí za organizáciou One Day Jazz Festival, v spolupráci s bubeníkom Martinom Valihorom. „Hudobná obec cíti, že je potrebné venovať sa tejto téme a že je tiež dôležité patrične zareagovať. My nepoužívame zbrane, našim nástrojom je hudba, ktorou chceme bojovať za to aby naša spoločnosť mohla fungovať humánnym spôsobom. Cielene a systémovo sa chceme pridať k pomoci ľuďom v životnej núdzi, ktorí boli zasiahnutí vojnovým konfliktom na Ukrajine. Snažíme sa tiež v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí zosieťovať všetky zahraničné slovenské inštitúty, aby sa naše myšlienky v mene humanizmu a tolerancie šírili čo najviac po svete.“


 

Podujatie organizátori plánujú streamovať naživo na webstránke a na sociálnych sieťach One Day Jazz festivalu, ako aj stránkach mediálnych partnerov a tiež do 8 krajín Európy a do USA. Podujatie bude možné podporiť kúpou vstupenky cez TicketportalPredpredaj.sk v štyroch kategóriách. Bronzová, strieborná, zlatá a platinová. Účasť na podujatí prisľúbili slovenskí hudobníci a hostia ako Ján Berky Mrenica jr., Robert Balzar, Matúš Jakabčic, Luboš Šrámek, Štefan „Pišta“ Bartuš, Richard Csino, Michal Bugala, Nikolaj Nikitin, Štefan Bugala, Marián Ševčík a mnohí ďalší.

 

Po krátkych vstupoch slovenskej jazzovej špičky sa s projektom Matthew Stevens / Walter Smith III IN COMMON predstavia renomovaní zahraniční hostia, ktorí pricestujú priamo z Ameriky. Výnimočný kanadský gitarista Matthew Stevens začal hneď po absolutóriu Berklee College of Music spolupracovať s osobnosťami ako Christian Scott, Terri Lyne Carrington či Esperanza Spalding. Spolu s americkým saxofonistom Walterom Smithom III., ktorý vedie Katedru dychových nástrojov na Berklee College of Music, členmi Ambrose Akinmusire Quintet či zoskupenia Voyager amerického bubeníka Erica Harlanda. V Bratislave predstavia projekt, ktorý sa vo svojej podstate opiera o estetiku voľnej improvizácie a vzdáva úctu i česť velikánom jazzu, ktorí nás opustili počas uplynulých dvoch pandemických rokov: McCoy Tyner, Wallace Roney, Chick Corea, Jimmy Heath a Ellis Marsalis. Kapelu doplnia basgitarista Harish Raghavan a bubeník Jonathan Barber.


 

Nasledujúci deň, piatok 25.3., organizátori plánujú pre študentov hudby, odbornú verejnosť, ako aj ostatných záujemcov výnimočný MASTER WORKCLASS v spoločnosti týchto amerických hostí v priestoroch .klubu pod lampou. Po workshope bude nasledovať Jam session. Peniaze zo vstupného poputujú na transparentný účet a budú ďalej distribuované organizáciám a nadáciám, ktoré pomáhajú vojnou postihnutej Ukrajine. Finančná zbierka bude pokračovať nasledujúce dva týždne po koncerte. Organizátori ďakujú za poskytnutie priestorov a pomoci divadlu Astorka Korzo '90, v ktorého priestoroch podujatie prebehne, taktiež všetkým svojim stálym partnerom, podporovateľom a Fondu na podporu umenia.

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Koncert Sound of Peace na podporu Ukrajiny

 

 

Ďalšie články

Fotoreportáž: Benefičný koncert Ľubomíra Gašpara pre Detskú nemocnicu v Banskej Bystrici
Vo štvrtok 17. októbra 2019 sa v Národnom dome v Banskej Bystrici uskutočnil benefičný...
Victor Bailey pokračuje v boji s chorobou: Hudobníci pre neho zorganizovali benefičný koncert
Miestna filadelfská organizácia usporiadala benefičný koncert, spojený s finančnou zbierkou, ktorej...
Jazz a Ukrajina, part 1
Včera sme sa prebudili do dňa, o ktorom sa nám roky zdalo, že snáď nikdy nebude skutočnosťou....
Jazz a Ukrajina, part 2
Pokiaľ minulý text oslovil čo len jediného čitateľa a nadchol ho vypočuť si hudbu vojnou zmietanej...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...