Jazz a Ukrajina po roku

Jazz a Ukrajina po roku
Peter Motyčka

Dnes je tomu presne rok, ako sa v životoch našich východných susedov zmenilo prakticky všetko a ani vo februári 2023 sa nedá povedať, že by bolo svetielko na konci tunela na dohľad… Počas celého roka sa konali rozličné aktivity na podporu Ukrajiny a na tomto mieste by sme si chceli pripomenúť aspoň niektoré z nich.

 

K vôbec prvým umeleckým protivojnovým protestom sa pridala Hudobná únia Slovenska, ktorá v spolupráci s partnermi z regionálnych kultúrnych inštitúcii, občianskych iniciatív a samospráv krajských miest z celého Slovenska, pripravila sériu koncertov pre Ukrajinu. Počas prvého marcového týždňa 2022 sa uskutočnilo sedem podujatí s názvom Koncert pre Ukrajinu. Séria koncertov s množstvom umelcov odštartovala 3. marca v Trenčíne (nasledovali koncerty v Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Trnave a Nitre) a prostredníctvom Trenčianskej jazzovej spoločnosti a iniciatívy Jána Babiča bol súčasťou trenčianskeho koncertu polhodinový blok „Jazz pre Ukrajinu“, v rámci ktorého sa predstavili Dáša Libiaková, Peter Lipa, Kristína Bartošová, Iveta Lišková, Janette Strhavská, Jozef Brisuda, Ondrej Botek, Samuel Bánovec, František Báleš, Ján Babič a ďalší.

 

 

 

 

Vlajkovou loďou domácich koncertných podujatí na podporu Ukrajiny bol večer s názvom Sound of Peace – Tribute to Ukraine, manifest hudobníkov na ceste proti násiliu v mene humanizmu a tolerancie. Benefičný hudobný večer prebehol vo štvrtok 24.marca v priestoroch divadla Astorka Korzo '90 v Bratislave pod hlavičkou One Day Jazz Festival bubeníka Martina Valihoru. V rámci podujatia sa predstavila domáca jazzová špička (Matúš Jakabčic, Luboš Šrámek, Štefan „Pišta“ Bartuš, Michal Bugala, Nikolaj Nikitin, Štefan Bugala, Marián Ševčík, Martin Valihora) a prvoligový projekt Matthew Stevens / Walter Smith III IN COMMON kanadského gitaristu Matthewa Stevensa, amerického saxofonistu Waltera Smitha III, basgitaristu Harisha Raghavana a bubeníka Jonathana Barbera.

 

 

 

 

Benefičné koncerty na podporu Ukrajiny sa v tom čase konali na celom svete a účinkovali na nich aj najvýznamnejší jazzoví hudobníci. V polovici marca zorganizoval v newyorskej The New School of Music jeden z koncertov aj saxofonista a skladateľ John Zorn, ktorý na ňom vystúpil s projektom New Masada. Sólovým klavírnym recitálom sa na ňom predstavil aj renomovaný skladateľ a klavirista Philip Glass, ďalej účinkovali speváčka Sofia Rei, Julian Lage Trio, Dave Douglas a čerešničkou na torte bol Joe Lovano s projektom Sound Prints. Koncertné programy s touto ideou ponúkli viaceré svetové festivaly a mojím najsilnejším zážitkom bol v tomto zmysle záverečný koncert litovského festivalu Vilnius Mama Jazz s názvom „We Stand With Ukraine“. Bubeníckej legende Vladimirovi Tarasovovi sa podarilo zostaviť trio s ukrajinskými kolegami – klaviristom Volodymyrom Solianykom a kontrabasistom Markom Tokarom a ich spoločný jednoliaty tok zúfalstva a nádeje ma emocionálne úplne odrovnal. Nehovoriac o tom, že kontrabasista došiel do Vilniusu len na niekoľkodňovú priepustku z ukrajinskej armády a po koncerte sa vracal späť na frontu...

 

 

 

Deň nezávislosti Ukrajiny (24. augusta) pripomenula aj naša jazzová flautistka, speváčka a skladateľka Mária Reháková piesňou “For My Neighbour” (Pre môjho suseda). V krátkom hudobnou liste venovanom susednej krajine nám Mária, spolu so svojimi partnermi (saxofonista Sam Knight, klarinetista Gustav Clayton Marucci, klavirista Eddie Lee, kontrabasista Peter Korman a bubeník Floyer Sydenham) pripomenula, že ľudia na Ukrajine stále potrebujú našu pomoc napriek tomu, že sme si na túto novú vojnovú realitu už akosi zvykli… Nesmierne silným svedectvom ostáva aj dokumentárny film „Tí, ktorí zostali“ o ľuďoch, ktorí neopustili svoje ukrajinské domovy napriek bezprostrednej vojnovej hrozbe. V týchto dňoch prebieha vo viacerých slovenských kinách (napríklad v sobotu v Kine Kultúrka v Stupave) jeho premietanie spojené s diskusiou s režisérkou Vierou Dubačovou a podporiť solidaritu s ukrajinským ľudom môžeme aj takýmto spôsobom.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

 

Ďalšie články

Jazz a Ukrajina, part 1
Včera sme sa prebudili do dňa, o ktorom sa nám roky zdalo, že snáď nikdy nebude skutočnosťou....
Jazz a Ukrajina, part 2
Pokiaľ minulý text oslovil čo len jediného čitateľa a nadchol ho vypočuť si hudbu vojnou zmietanej...
Koncert Sound of Peace na podporu Ukrajiny
„Inter arma silent Musae“, parafrázovali už starí Rimania, keď počas vojnových stavov išli bokom...
Americkí jazzmani uskutočnili benefičný koncert na podporu Ukrajiny: vystúpili John Zorn, Joe Lovano či Julian Lage
Aj jazzoví umelci svetovej úrovne sú zasiahnutí aktuálnym konfliktom na Ukrajine. V nedeľu 13....
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...