Jazz v čase korony: čo robia hudobníci okrem cvičenia?

Jazz v čase korony: čo robia hudobníci okrem cvičenia?
Dávid Oláh

Už viac ako mesiac je väčšina ľudí doma. Z dôvodu celosvetovej pandémie boli zakázané všetky kultúrne podujatia a hromadné akcie. Ak neberieme do úvahy "live streamové" koncerty, tak boli zrušené všetky verejné vystúpenia. Čo robia v tomto období hudobníci okrem toho, že cvičia?

 

Väčšine umelcom súčasná situácia radikálne ovplyvnila život. Zo dňa na deň sa umelci ocitli vo veľmi náročnej situácii, na ktorú neboli zvyknutí. Tým, že boli zrušené všetky verejné koncerty, sú hudobníci doma. Čomu sa okrem cvičenia venujú?

 

Už vyššie som spomínal "live streamové" koncerty, ktoré sa konajú po celom svete. Momentálne ide asi o jediný spôsob koncertovania. Okrem cvičenia a týchto "streamov" taktiež veľmi veľa hudobníkov učí "online". Či už ako učitelia na konzervatóriách, zuš-kách, alebo na vysokých školách, alebo súkromne. Aktuálny stav "doprial" aj mnohým svetovým hudobníkom veľa času nazvyš, ktorý im umožnil ponúkať "online" výučbu, na ktorú za normálnych okolností nemajú čas. Okrem "online" lekcií, sa taktiež uskutočňujú rôzne "masterclassy" so zvýhodnenými cenovými ponukami. Ako príklady uvediem zopár domácich aj zahrančných mien, ktoré sa tomuto venujú - Radovan Tariška, Ondřej Štveráček, Danny Janklow, Mike Stern, Chad LB, Orlando Le Fleming, Joey Calderazzo, Ari Hoenig, Shai Maestro a mnohí ďalší.

 

Ďalšou zaujímavosťou sú časté "živé vysielania" a podcasty na sociálnych sieťach. Niekedy ide iba obyčajnú diskusiu medzi hudobníkom a jeho fanúšikmi, ktorá je spojená s otázkami a odpoveďami, inokedy sú v konverzácii dvaja hudobníci, ktorí si vymieňajú svoje skúsenosti a názory. Taktiež sa často vyskytnú krátke "mini lessons" vo forme videí. Aj týmto veciam sa začali venovať mnohí hudobníci, ktorí by na to za bežných okolností nemali čas. Zo svetových umelcov spomeniem naríklad Gregory Hutchinsona, saxofonistu a opravára Jacka Finucanea (Boston Sax Shop), ďalej sú to saxofonistka Grace Kelly a Leo P, klavirista Takeshi Ohbayashi, kontrabasista Alexander Claffy, ale aj legendy - Wynton Marsalis, Fred Hersch a Chick Corea

 

Na našej domácej scéne sa v pondelok 27. apríla uskutočnil už v poradí 3. diel novej relácie saxofonistu Radovana Tarišku s názvom "BACKSTAGE". Každý pondelok o 18.00 hod. na živo vysiela na svojom instagramovom profile spolu s hosťom, bubeníkom Dávidom Hodekom.

Možností ako prezentovať svoju hudbu, koncept a spojiť sa s fanúšikmi, je v dnešnom "online" svete viac ako dostatok. Sledujete niektorú z vyššie spomínaných relácií, alebo máte nejakú svoju obľúbenú, ktorú som v článku nespomenul? Napíšte nám ich do komentára.

 

Dávid Oláh            

 

 

Galéria

Jazz v čase korony: čo robia hudobníci okrem cvičenia?

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Jazzman týždňa: Andreas Varady
Už ako dieťa ho porovnávali s Georgeom Bensonom. Andreas Varady začal svoju cestu za...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...