Jazz v kríze?! Szymon Łukowski quartet - Short Sketches

Jazz v kríze?! Szymon Łukowski quartet - Short Sketches
Miroslav Halak

Názvom recenzie nechcem vstúpiť do diskusie o aktuálnosti jazzu z hľadiska vitality, perspektívy a konkurencieschopnosti žánru, ale ide mi výlučne o to poukázať na funkciu tejto hudby pozitívne pôsobiť v každom, aj ťažkom rozpoložení človeka. Osobne nepoznám stav, ktorému by som nevedel naordinovať špecifický druh jazzu. Jeho adaptabilnosť je pre mňa zázrakom a univerzálna aplikovateľnosť a korešpondencia s danou situáciou je ohromujúca. Tento surreálny čas, ktorý žijeme, a ktorý definitívne dostáva našu éru do tých historických súradníc, ktoré budú svojou turbulenciou, sociálnou intenzitou a globálnosťou zlomové, je jednoznačne príjemnejší pri dobrej hudbe. Nútené prerušenie spoločenského života, verejný život obmedzený na nevyhnutné minimum a k tomu prostredie permanentnej neistoty a hmlistého, ba priam až neprítomného konca pandémie a návratu k normálu, sú bezprecedentnou skúškou kultúrnosti našej civilizácie.

Presne 13. marca (v piatok), v deň keď som z práce nastúpil na režim tzv. „homeoffice“ a skôr plný ťaživých myšlienok, než radosti z toho, že budem môcť byť doma, som si v poštovej schránke našiel zásielku noviniek z Hevhetie. Musím konštatovať, že nijaká prvá pomoc nikdy nebola taká účinná, ako tie štyri CD, ktoré som si postupne rozbaľoval a púšťal, zaháňajúc tým depresiu z nástojčivosti krízy.

Zo zásielky obsahujúcej etnoprojekt Jablko od Eniesa & Pj´s Lab - Producent: Franta Černý, Omše Ľudovíta Skalníka a interpretácie „nohavicových“ partov u Mozarta Janou Kurucovou (všetko vrele odporúčam), sa však pristavím pri druhom štúdiovom albume (pod hlavičkou tohto mimoriadneho vydavateľstva z Košíc) poľského saxofonistu Szymona Łukowského. Započúvajúc sa do prvých tónov úvodnej skladby, bol som na istom a vedel som, že kvalitu predošlého počinu Hourglass z roku 2017 (viď recenzia na album na jazz.sk) si zachovajú aj aktuálne Short Sketches.

Stavenie na istotu moderne znejúcim kvartetom vo výbornom zvuku, ktorý musím obzvlášť vyzdvihnúť, bolo zrejmé a kompozičná zručnosť ma neprekvapila. Jediné čo som riešil, bola otázka, či mám ľutovať absenciu vibrafónu, ktorý práve na predošlom CD robil tú skvelú atmosféru, keď tu zrazu prišla piata minúta a štyridsiata druhá sekunda druhej skladby Three Thruths a ja som zostal nadobro umlčaný a očarený. Adam Lemańczyk totiž práve po vkusnom saxofónovom sóle vytiahol ten najskvostnejší elektronický register svojho syntezátora a celá tá zvuková kytica zrazu druhýkrát rozkvitla a ja som už za žiadnym vibrafónom nebanoval. Klavirista je pre mňa hviezdou tohto albumu, pretože to ako dokázal porciovať a servírovať atmosféry plynúce z akustického piána, šťavnatého moogu až po legendárny Rhodes ma úplne zasiahli.

Šťastný z počúvania a spoznávania krásnych zvukových prostredí som zabudol aj na nejaký vírus a karanténu. A hoci sa tiaž reality v týchto dňoch vytrvalo hlási o slovo, Łukowskému sa podarilo v mojej obývačke vybaviť mi azyl do bezstresovej zóny, ktorá síce nemá večné trvanie ale zato dlhodobé následky. Nimi je totiž uvedomenie si, že umenie akým je jazz je v kríze veľmi účinným anestetikom proti bolestiam nezvyčajnej každodennosti. Byť lekárom dám to na predpis.    

01. Stretto

02. Three Thruths

03. First of April

04. Steps

05. Sillage

06. Smarty

07. W smole i pierzu

 

Interpreti: Szymon Łukowski – saxofóny, basový klarinet; Adam Lemańczyk – klavír, klávesové nástroje; Wojtek Pulcyn – kontrabas; Sebastian Frankiewicz – bicie nástroje

 

Hevhetia – HV 0197-2-331

 

Miroslav Haľák

Galéria

Jazz v kríze?! Szymon Łukowski quartet - Short Sketches
Jazz v kríze?! Szymon Łukowski quartet - Short Sketches
Jazz v kríze?! Szymon Łukowski quartet - Short Sketches
Jazz v kríze?! Szymon Łukowski quartet - Short Sketches

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...