Jazzman týždňa: Joe Dart

Jazzman týždňa: Joe Dart
Jeho linky si spievajú diváci na koncertoch. Čo na tom, že sú často zložité a rýchle ako víchor. Basgitarista jazz-funkovej skupiny Vulfpeck je miláčik publika vďaka svojmu energickému prejavu na pódiu (ak by existovalo ocenenie za pokyvkávanie hlavou do rytmu, máme jasného víťaza). Jeho nazálny, špinavý, no zároveň jasný a prierazný retro zvuk je nezameniteľný, rovnako ako on sám. Volá sa Joe Dart.
 
Jedná sa o jedného z najzaujímavejších basgitaristov tejto generácie. Po hudobnej stránke to má na svedomí Joeova práca s rytmom, technická a zároveň nápaditá a vkusná hra a neúnavný šestnástinový groove, mnohokrát pripomínajúci basgitarovú legendu Jaca Pastoriusa. Nie nadarmo sa jedna z najznámejších skladieb Joeovej domácej kapely volá „Dean Town“.
 
Joe prvý raz vzal basgitaru do ruky ako osemročný. Bolo to na popud jeho rodičov, ktorí chceli, aby si on a jeho súrodenci založili kapelu. Ideu „Dart Family“ sa síce nikdy nepodarilo zrealizovať, no mladý Joe si napriek tomu rýchlo vybudoval lásku k štyrom hrubým strunám, ako aj k funkovej a soulovej hudbe 60. a 70. rokov, v ktorej basgitara dominovala. Jeho najväčšími ranými vplyvmi boli hráči pohybujúci sa na pomedzí jazzu, funku a rocku, ako napríklad Flea (Red Hot Chili Peppers), Francis Rocco Prestia (Tower of Power) alebo Pino Palladino (všade). Joe začal aktívnejšie hrať na strednej škole v rámci hudobnej výchovy a vo svojej pravidelnej hrajúcej kapele.
 
Po skončení strednej školy sa stal študentom University of Michigan. Prijali ho aj na Berklee, no rozhodol sa ostať bližšie k domovskému kraju a ponuku študovať na tejto prestížnej škole odmietol. Paradoxne však netrvalo dlho, kým sa nevydal na cesty. Stal sa totiž členom jednej prominentnej univerzitnej kapely a absolvoval s ňou turné. Keď sa vrátil späť do Michiganu, začal hrávať s troma muzikantskými priateľmi, ktorých mená sú Jack Stratton, Theo Katzman a Woody Goss. Začiatok tejto spolupráce sa napokon stal významným míľnikom v Dartovej kariére. Zrodila sa totiž skupina Vulfpeck, ktorá je dnes svetovým úspechom.
 
Fanúšikovia tejto kapely budú iste súhlasiť, že mamutí podiel na jej okamžite rozpoznateľnom zvuku má práve Joe Dart a jeho basgitara, ktorá sa excelentne snúbi s vintage charakterom Vulfpecku. Retro koncept zafungoval a skupina má od svojho vzniku v roku 2011 na konte štyri EP, tri albumy a množstvo YouTube klipov, obľúbených na celom svete.
 
Vulfpeck si rád do svojich projektov pozýva rôznych hudobných hostí a väčšinou ide o svetovú muzikantskú špičku. Dart si tak mohol zahrať po boku hviezd ako Bernard Purdie, Jamire Williams, Bootsy Collins, Michael McDonald a ďalší.
 
Ak vás život a osobnosť Joea Darta zaujala, tu je vyčerpávajúci rozhovor (pre anglicky hovoriacich). A ak neveríte prvej vete tohto článku, tu je dôkaz.
 
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Jazzman týždňa: Kenny Werner
Predtým ako začnem hrať, rád si predstavujem, že som prvým klaviristom na svete, že nikto ešte na...
Jazzman týždňa: Damian Erskine
„Šoféroval som dodávku, pracoval na stavbe, robil pizzu v troch rôznych Pizza Hutoch v troch...
Ľudmila Štefániková ohlásila česko-slovenské turné
Ľudmila Štefániková je pre mnohých slovenských poslucháčov doposiaľ nie príliš známym pojmom....
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...