Jazzman týždňa: Joe Zawinul

Jazzman týždňa: Joe Zawinul

 

Joe Zawinul bol klavírista a skladateľ pôvodom z Rakúska, ktorý pôsobil prevažne v Spojených štátoch. Prvý krát na seba upozornil pri spolupráci so saxofonistom Cannonballom Adderley, neskôr hral s Milesom Davisom a spoluzakladal kapely Weather Report a Zawinul Syndicate a stál pri zrode jazz fusion. Bol jedným z prvých klavíristov používajúcich syntetizátory a dvadsať osem ráz vyhral čitateľskú anketu magazínu DownBeat v kategórii „najlepší klávesista“ (Best Electric Keyboardist). Na Zawinulovu počesť vznikli viaceré skladby, ktoré napísali John McLaughlin („Jozy“), Chucho Valdés („Zawinul’s Mambo“), Brian Eno, Bob Baldwin, Waren Cuccurullo, Biréli Lagrène, či Toninho Horta.
 
Josef Erich Zawinul sa narodil 7. júla 1932 vo Viedni ako syn robotníka Josefa Zawinula. Vo Viedni navštevoval Viedenské konzervatórium a neskôr hral v rôznych rozhlasových a štúdiových súboroch. V roku 1959 emigroval do Spojených štátov, kde dostal štipendium na prestížnu hudobnú školu Berklee College of Music v Bostone a v tom istom roku nahral svoj debutový album To You With Love (Strand, 1959). V tom období hral v kapele trúbkara Maynarda Fergusona, kde sa snažil ovplyvňovať výber členov kapely. Vďaka tomu do kapely na krátky čas prišiel Wayne Shorter. Shorter však čoskoro odišiel k Art Blakeymu a Zawinula kvôli prílišným snahám o kontrolovanie obsadenia z kapely vylúčili. 
 
V rokoch 1959 až 1961 Joe Zawinul nahrával aj koncertoval so speváčkou Dinah Washington. V tom istom roku kedy sa táto spolupráca skončila, stal sa Joe Zawinul členom kvinteta, ktoré viedol Cannonball Adderley a spolupracoval s ním ďalších deväť rokov. Počas tohto obdobia napísal napríklad „Mercy, Mercy, Mercy“ a „Walk Tall“. Skladbu „Country Preacher“ z Adderleyho rovnomenného albumu venoval Jessemu Jacksonovi, lídrovi v hnutí za občianske práva. Počas šesťdesiatych rokov Joe Zawinul nahral aj dva vlastné albumy a koncom dekády začal nahrávať pre Milesa Davisa. Joe Zawinul spolupracoval na dvoch Davisových albumoch. Do albumu In a Silent Way (1969, Columbia) zložil titulnú skladbu a do Bitches Brew (1970, Columbia) dvadsaťminútovú skladbu „Pharaoh’s Dance“. Na koncerte hral Zawinul s Davisom len jeden krát – krátko pred Davisovou smrťou, 10. júla 1991 v Paríži, spoločne s Wayne Shorterom.
 

 
V roku 1970 založil Joe Zawinul spoločne s Wayne Shorterom kapelu Weather Report. Prvé dva roky kapela fungovala prevažne na skupinovej improvizácii a až potom, v ich treťom a štvrtom albume (Sweetnighter a Mysterious Traveller), prišla zmena. Do svojho „soundu“ včlenili funkové prvky, elektrickú basgitaru, wah-wah pedál (v prípade Mysterious Travellera dokonca aj kalimbu). V tvorbe sa viac držali hudobných foriem, kombinovali jazzovú harmóniu a „groovové“ prvky. Vtedy sa začalo najúspešnejšie obdobie kapely Weather Report. Ich najznámejšou skladbou sa stala „Birdland“ z albumu Heavy Weather (1977, Columbia), ktorá sa dostala do prvej tridsiatky hitparády Billboard, hrala sa v rádiách a bola ocenená tromi Grammy. Kapela Weather Report fungovala až do roku 1986 s tým, že Zawinul a Shorter boli jediní stáli členovia. V kapele sa okrem iných vystriedali Jaco Pastorius, Airto Moreira, Peter Erskine a mnohí ďalší. Ako posledný album si naplánovali Sportin’ Life (1985, Columbia). Potom však zistili, že podľa zmluvy so CBS musia nahrať ešte jeden a tak vznikol This Is This! (1986, Columbia). 
 
Po ukončení pôsobenia Weather Report sa Joe Zawinul venoval kompozícii a nahral viacero vlastných albumov. Napísal tiež symfóniu Stories of the Danube, ako objednávku pre koncertný dom Brucknerhaus v Linzi. Symfóniu uviedli v roku 1993 na otvorení veľkého podujatia Linzer Klangwolke a v roku 1995 pod vedením dirigenta Gaspara Richtera nahral Český filharmonický orchester v Brne. Neskôr založil Joe Zawinul kapelu Zawinul Syndicate (dnes len Syndicate), s ktorou nahrával aj koncertoval. Okrem štúdiových albumov nahrali aj live albumy World Tour (ESC, 1997) a Vienna Nights – Live at Joe Zawinul's Birdland (BirdJAM, 2005). K Weather Report sa počas života ešte predsa len vrátil, keď s kapelou nahral albumy Live and Unreleased (2002, Columbia) a Forecast: Tomorrow (2006, Columbia). Svoj posledný album 75 (2008, BirdJam) nahral Zawinul v roku 2007. V tom istom roku odišiel na päť týždňov na turné do Európy. Potom ochorel, 7. augusta bol hospitalizovaný a o mesiac, 11. septembra 2007 zomrel vo veku 75 rokov na rakovinu kože. Joe Zawinul je pochovaný na cintoríne Zentralfriedhof vo Viedni.
 
Foto: progarchives.com
-nat-

 

 

Ďalšie články

Richard Bona: Beriem si od hudby voľno
Richard Bona (nar. 1967 v Kamerune) – basgitarista, gitarista, spevák a perkusionista. Prvý hudobný...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...