Jazzman týždňa: Jon Hendricks

Jazzman týždňa: Jon Hendricks

Jeden z najvýznamnejších jazzových spevákov  Jon Hendricks sa zaslúžil o vytvorenie štýlu “vocalese”, ktorý pridáva texty do existujúcich inštrumentálnych skladieb a nástroje nahrádza viacerými spevákmi.  Okrem toho patril medzi najlepších spevákov scatu a Al Jarreau ho označil ako “najlepšieho jazzového speváka na planéte – možno za celú jeho históriu.” Jon Hendricks nás opustil 22. novembra 2017 vo veku 96 rokov.

 

Jon Carl Hendricks sa narodil 16. septembra 1921 v meste Newark, v štáte Ohio na stredozápade USA.  Jeho otec bol pastor a Jon bol jedným zo 14 súrodencov. Svoju hudobnú kariéru začal ako spevák už vo veku 7 rokov. Po viacnásobnom sťahovaní sa jeho rodina usadila v meste Toledo a tu bol ako 10 ročný považovaný za miestnu celebritu. Keď mal 12 rokov, dostal ponuku vystupovať s klaviristom Fats Wallerom a onedlho aj so spevákom Ted Lewisom. Hoci ako tínedžer javil Jon najväčší záujem o bicie, netrvalo dlho a ako spevák získal svoj prvý profesionálny “job” – spievať v rádiu so svojim Toledským susedom, klaviristom Artom Tatumom.

 

Keď na jednom zo svojich koncertných turné navštívil Charlie Parker mesto Toledo a počul Hendricksa spievať, povzbudil ho, aby prišiel do New Yorku a tam ho vyhľadal. Jon sa skutočne do epicentra jazzu presťahoval a tu naplno začal svoju hudobnú kariéru. V roku 1957 sa spojil so spevákom Dave Lambertom a speváčkou Annie Ross a založili teraz už legendárne vokálne trio "Lambert, Hendricks & Ross (LH&R)". Jon sa stal textárom tria a so svojimi kolegami vytvorili, zdokonalili a preslávili umenie "vocalese". To im vyslúžilo 5 rokov po sebe ocenenie ako "Najlepšie vokálne zoskupenie sveta" podľa magazínu Melody Maker. Hendricks nepísal texty len na základné melódie piesní, ale aj na celé inštrumentálne sóla – zrejme najslávnejším príkladom bolo spracovanie sóla saxofonistu Bena Webstera z Ellingtonovej pôvodnej verzie skladby Cotton Tail.

 

 

Vokálna skupina Lambert, Hendricks & Ross dokopy vydala 7 albumov, ktoré slúžili ako hlavný vplyv na spevákov, akými boli Van Morrison, Al Jarreau aj Bobby McFerrin. Neskôr sa každý z členov vydal na sólovú kariéru, Hendricks okrem nahrávania vlastných titulov spolupracoval so svojimi starými priateľmi The Manhattan Transfer na ich albume "Vocalese" (1985), ktorý získal 7 ocenení Grammy. Jeho klubové vystúpenia boli vždy vypredané a medzi fanúšikov sa radili aj hudobníci z kapiel Rolling Stones a Beatles. Okrem aktívneho koncertovania sa Hendricks venoval aj učeniu na Štátnej univerzite v Kalifornii a Kalifornskej univerzite v Berkeley. V roku 2000 sa presťahoval do svojho dávneho bydliska, mesta Toledo, kde pôsobil na miestnej univerzite. Tu bol Jon ocenený ako význačný profesor jazzových štúdií a získal čestný doktorát.

 

V neskoršom období svojho života začal Hendricks písať texty aj ku viacerým klasickým dielam, medzi nimi napríklad ku skladbe On The Trail z diela Grand Canyon Suite od skladateľa Ferde Grofe, alebo ku Šeherezáde od Rimskeho-Korsakova. V roku 2003 sa vydal na turné v zoskupení "Four Brothers" so spevákmi Kurtom Ellingom, Markom Murphym a Kevinom Mahoganym. Pri tejto príležitosti sa pokúsil otextovať a zaranžovať Rachmaninovov druhý klavírny koncert. Okrem toho ďalej vyučoval, napísal 2 knihy a občasne vystupoval so zoskupením Vocalstra.

 

Napriek vysokému veku Hendricks ostal aktívny a medzi jeho posledné počiny patrilo tento rok otextovanie kompletného albumu Milesa Davisa Miles Ahead, s Davisovými sólami aj orchestráciou Gila Evansa. Premiéra diela sa odohrala v New Yorku a najbližší plán bolo nahranie CD - toho sa však už jazzová verejnosť nedočká, pretože Jon Hendricks 22. novembra 2017 po 96 rokoch života odišiel z tohto sveta. Svojim vekom sa zaradil medzi najstaršie žijúcich jazzmanov v celej histórii tohto štýlu.

 

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Cassandra Wilson: Hudba je hudba, s nástrojom v ruke ide o odbúranie vlastného ega...
Cassandra Wilson interview, 10.12.2014 Cassandra Willson (1955), americká špičková speváčka s ...
Speváčka Hanka Gregušová vydáva druhý album
Jedna z popredných speváčok na slovenskej klubovej scéne, Hanka Gregušová predstaví v ...
Jazzman týždňa: George Benson
Desaťnásobný držiteľ Grammy, gitarista, spevák a skladateľ s nezameniteľným hudobným...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...