Jazzový festival v Kodani čelí kritike: Izraelské kapely odmietol z "politických dôvodov"

Jazzový festival v Kodani čelí kritike: Izraelské kapely odmietol z "politických dôvodov"

Copenhagen Jazz Festival má problém, jeho riaditeľ Kenneth Hansen povedal jednému z izraelských jazzmanov, že hudobníci z jeho krajiny nie sú vítaní z "politických dôvodov". Alan Farber zverejnil ich konverzáciu na facebooku, kde sa strhla búrlivá diskusia. Kenneth následne tvrdil, že išlo o nešťastnú odpoveď, ktorá vznikla na základe jazykovej bariéry - napriek tomu však Izraelčania na festivale nevystúpia.

 

Pre organizátora festivalu zrejme nie je nič horšie ako zlá publicita, nech už vznikne z akýchkoľvek dôvodov. Presne to sa však stalo Kennethovi Hansenovi, výkonnému riaditeľovi jazzového festivalu v Kodani. V reakcii na jednu ponuku účinkovania od izraelského saxofonistu Alona Farbera reagoval, že hudobníkov z Izraela festival neobsadzuje a to z "politických dôvodov". Farber v hneve na jeho odpoveď reagoval na facebooku:

 

"Tento príspevok píšem v angličtine, pretože si myslím, že je podstatný pre všetkých z vás. Práve som sa prihlásil o účinkovanie na Copenhagen Jazz Festival. Dostal som takúto odpoveď: 'Ahoj Alon, z politických dôvodov nanešťastie v týchto rokoch neprezentujeme umelcov z Izraela. S pozdravom, Kenneth.'"

 

Po zverejnení tejto komunikácie sa starosta Kodane vyjadril, že pokiaľ sa táto situácia nevysvetlí, zváži stiahnutie finančnej podpory pre festival.

 

Hoci najviac publicity získala táto udalosť prostredníctvom následnej facebookovej diskusie, mala aj racionálnejšiu dohru. Kenneth Hansen v mene festivalu opísal tento incident ako "veľmi nešťastnú odpoveď" a vysvetlil, že celá vec vznikla na základe nedorozumenia kvôli jeho anglickej formulácii.

 

"Použitie termínu "political reasons" (politické dôvody - prekl.) nebolo o politických problémoch v zmysle politiky, ale skôr "policy" (taktika, postup - prekl.), ktorú interne v rámci festivalu uplatňujeme, aby nami organizované koncerty prebiehali bez výrazných bezpečnostných problémov," povedal Hansen pre dánsky DR Nyheder. “Alon Farber reprezentuje vysokoprofilový izraelský orchester a je takmer 100% isté, že by sa takého koncertu zúčastnili aj mnohé významné osobnosti (VIP) Izraela.”

 

Na Hansenovu obranu - jedna dánska štúdia hovorí, že viac ako 80% dánov má problém s mýlením si anglických významom slov "policy" (taktika, postup - prekl.) a "politics" (politika - prekl.).

 

Napriek tejto komunikačnej dohre sa však situácia nemení - tento rok a zrejme aj niekoľko budúcich ročníkov sa Izraelčania na festivalovom pódiu v Kodani neobjavia.

 

Zdroj: slippedisc.com, cphpost.dk

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Elon Turgeman
Je považovaný za jedného z najlepších gitaristov Izraela. Elon Turgeman sa narodil v roku 1960 v...
Recenzia CD: Ofir Shwartz Trio debutujú pod Hevhetia Records
Jedným z posledných počinov košického vydavateľstva Hevhetia je album Shades of Fish od...
Avishai Cohen zavŕšil rok novým albumom
Izraelský basista a skladateľ Avishai Cohen prichádza na sklonku roka s novým štúdiovým...
Marocký jazzový festival vyvolal pobúrenie: Tieň palestínskeho konfliktu aj na jazzovej scéne
Izraelsko-arabský konflikt, ktorý nepretržite zúri od čias rozpadu britskej kolónie v Palestíne a...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...