Jazzman týždňa: Elon Turgeman

Jazzman týždňa: Elon Turgeman
Je považovaný za jedného z najlepších gitaristov Izraela. Elon Turgeman sa narodil v roku 1960 v Jeruzaleme do hudobníckej rodiny. Jeho otec bol kantorom v synagóge a židovská hudba tak Elona ovplyvnila už v ranom detstve. Rodina jeho matky navyše vystupovala na kráľovskom dvore v Maroku a tak sa hudobná tradícia severnej Afriky stala jedným z pilierov gitaristovej hudby. Jeho hudobný vývin ovplyvnili aj starší bratia, gitaristi, ktorí radi počúvali nahrávky Elvisa Presleyho, Raya Charlesa, Beatles, či Franka Sinatru. Vyrástol teda na fúzií orientálnej a západnej hudby.
 
Do gitary sa zamiloval ako chlapec a seriózne sa jej začal venovať od svojich dvanástich rokov. Väčšinu dňa strávil cvičením. Už o dva roky neskôr založil vlastnú rockovú kapelu „The Creation,“ s ktorou sa mu podarilo vystupovať v kluboch a na festivaloch s vlastnou tvorbou.
 
V tomto čase začal Elon navštevovať Rubin Academy, konzervatórium v Jeruzaleme, kde študoval najmä vážnu hudbu. O jazz sa začal zaujímať o ďalšie dva roky, keď sa stretol s britským gitaristom Daveom Cliffom. Ten ho priviedol k hudbe Charlieho Parkera a bebopu. Začal počúvať hru Jima Halla, Joea Passa, Wesa Montgomeryho a Georga Bensona. Nasledovali prvé vystúpenia v jazzových kluboch a na jazzovom festivale v Izraeli.
 
V roku 1978 narukoval do armády a slúžil v letectve tri roky. Počas vojenskej služby získal množstvo hudobných skúseností doprevádzaním spevákov a hraním rozličných žánrov.
 
V roku 1984 bol prijatý na Berklee College of Music v Bostone, kde študoval päť rokov vďaka štipendiu pre vynikajúcich študentov. Absolvoval s vyznamenaním. Tu ho ovplyvnili moderné jazzové nahrávky hudobníkov ako Pat Metheny, John Scofield, Mike Stern, alebo Miles Davis (ich odkaz skutočne počuť na jeho najnovšom albume). Počas svojho bostonského štúdia založil kapelu Lava, z ktorou prezentoval svoj fusion v miestnych jazzových kluboch.
 
Po skončení štúdia sa vrátil do Izraela v roku 1990, kde sa stal učiteľom na Rimone, vysokej škole súčasnej hudby. Hoci tu pôsobí dodnes, vystupoval po boku mnohých hviezd svetového jazzu. Za všetkých menujme saxofonistu Arnieho Lawrencea, basgitaristu Jeffa Berlina, či krajana Avishaia Cohena.
 
 
Našu recenziu na Elonov najnovší album si môžete prečítať tu.
 

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ofir Shwartz Trio debutujú pod Hevhetia Records
Jedným z posledných počinov košického vydavateľstva Hevhetia je album Shades of Fish od...
Recenzia CD: Gitarové majstrovstvo Elona Turgemana
Izrael je rodnou krajinou mnohých výnimočných jazzových hudobníkov svetového formátu a nedávno...
Avishai Cohen zavŕšil rok novým albumom
Izraelský basista a skladateľ Avishai Cohen prichádza na sklonku roka s novým štúdiovým...
Marocký jazzový festival vyvolal pobúrenie: Tieň palestínskeho konfliktu aj na jazzovej scéne
Izraelsko-arabský konflikt, ktorý nepretržite zúri od čias rozpadu britskej kolónie v Palestíne a...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...