Jazzujem, jazzuješ, jazzujeme… A hlavne oslavujeme!

Jazzujem, jazzuješ, jazzujeme… A hlavne oslavujeme!
Peter Motyčka

Už je to raz tak: Medzinárodný deň jazzu sa neľútostne blíži, či sa nám to páči, alebo nie. Zajtra ráno sa prebudíme, nazrieme do kalendára a neostane nám iné, ako si povzdychnúť s vševediacim klasikom (a tiež historicky prvým jazzmanom) Járom Cimrmanom: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.“

 

Keďže si naozaj nepomôžeme, pokúsme sa túto skutočnosť, ktorú ešte v roku 2011 posvätilo samotné UNESCO, jednoducho prijať a osláviť. Možností je niekoľko: preladiť tradičné komerčné stanice na RADIO JAZZ (link napríklad tu), namiesto bulvárnych lajfstajlov prečítať si niečo zmysluplné (napríklad tu), zameniť vozový park za káru s „coolovejším“ jazzovým názvom (napríklad týmto)… Alebo jednoducho navštíviť dobrý jazzový koncert...

 

 

Ideálne treba začať ešte v predvečer International Jazz Day (teda v piatok 29. 4. od 19:00 hod) Jazzovou veselicou v Priestore súčasnej kultúry A4 v Bratislave (YMCA na Karpatskej 2), kde vás bude až do omrzenia baviť voľné naivné zoskupenie Magritte, ktorého členmi sú takmer všetci (menovite: Dorota Nvotová, Gabriel Jonáš, Jozef Brisuda, Juraj Kalász, Vlado Vizár, Milan Belan, Robert Kolář, Milan Tedla, Patrícia Páleníčková, Jaroslav „Ufon“ Rozsíval, Geria-Trio…). Po oficiálnej časti predvečera bude nasledovať jamsession zastrešené heslom naivného jazzu: „Raz sa všetci stretneme na pódiu!“. K základnej zostave surreálneho Magritte x-tetu sa pokojne môžu pridať všetci amatéri i profesionáli. Že ste doteraz nepočuli o naivnom jazze? Podľa legendy sa objavil snáď v roku 1978 na pánskom záchode v Dome kultúry v Lamači, kde sa jeho apoštoli (Gusto Dobrovodský, Miloš Krmíček, Gabriel Bianchi a Juraj Horváth) prebojovali na pódium obsadené dvojicou Petrov – Lipom a Breinerom. To, čo za totality oslobodzovalo ducha dnes predstavuje číry hedonizmus, ale nielen ten ostáva dôvodom rozšíriť rady pozoruhodného hnutia naivcov.

 

 

Posunom v priestore, čase i mieste bude úvodný koncert desiateho ročníka festivalu SCHEMNITIENSIS, organizovaného Hudobnou a umeleckou akadémiou Jána Albrechta v Banskej Štiavnici. Prvé hodiny sviatočného popoludnia (sobota 30. 4. o 13:00 hod) spríjemní v priestoroch akadémie na Botanickej 2 kapela KeJazz4. Košickí hudobníci sa zoskupili pod vedením pozoruhodného saxofonistu (absolventa jazzového učilišťa v Grazi) Jána Kopčáka, ktorý po návrate na rodnú hrudu pôsobil vo viacerých formáciách. Jeho spoluhráčmi budú klavirista Matúš Pavlík, kontrabasista Juraj Valenčík a bubeník Oliver Szigeti, študent Hudobnej a umeleckej Akadémie Jána Albrechta. Program koncertu, na ktorý je voľný vstup, bude poctou jazzovým velikánom, predovšetkým Wayneovi Shorterovi a Jeffovi „Tain“ Wattsovi.

 

Vokálny workshop s s americkým spevákom JD Walterom, čestným predsedom odbornej poroty ceny ESPRIT, sme už spomínali na tomto mieste, podobne ako večerný ceremoniál spojený s koncertom. Podujatia prebehnú v priestoroch bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava.

 

 

Medzinárodný deň jazzu možno uctiť aj príbuznými žánrami a pokiaľ by mal niekto potrebu osláviť sobotný večer komornejšie, hudobný klub JazzTikot v centre Bratislavy (bývalý Kráľ Matej / Hlava XXII na Bielej 5) bude od 19:30 hostiť zoskupenie Silvia Josifoska Blues Trio. Fantastickú bluesovú speváčku s nenapodobiteľne zastretým hlasom budú sprevádzať Erich Boboš Procházka na ústnych harmonikách a Pišta Lengyel na gitare. Vstup je voľný.

Veselo bude aj v Hogo Fogo Jazz & Art Club v centre Banskej Bystrice (Námestie Š. Moyzesa 7), kde sa o 20:00 predstaví zoskupenie Marek Szarvaš ft. Sussana Jara. Aktuálny etno-jazzový projekt bubeníckeho lídra a členov skupiny Hrdza infikuje domáce ľudové inšpiračné zdroje s ukrajinskou world music, odkiaľ pochádza hosťujúca speváčka Sussana Jara. Takáto oslava jazzu (a hudby vôbec) bude zároveň oslavou mieru a slobody ducha.

 

Nech žije jazz, no nielen 30. apríla, ale po celý rok!

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Jazzujem, jazzuješ, jazzujeme… A hlavne oslavujeme!
Jazzujem, jazzuješ, jazzujeme… A hlavne oslavujeme!
Jazzujem, jazzuješ, jazzujeme… A hlavne oslavujeme!

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu získal album Lukáša Oravca
Slávnostné udeľovanie cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v sobotu 30. apríla v Divadle...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...