Jesenný koncert snov s Joeym Calderazzom a Miguelom Zenónom

Jesenný koncert snov s Joeym Calderazzom a Miguelom Zenónom
Peter Motyčka

Na zvýšený počet jazzových umelcov v našich končinách v priebehu jesenných mesiacov sme si už akosi zvykli. Tiež sme sa naučili rozlišovať šťastnejšie či menej uspokojivé dramaturgické smerovania domácich festivalov. Spomedzi množstva koncertov sa zvyčajne vynorí unikát, ktorý v istom zmysle ostatné podujatia „zatieni“. A nemusí sa jednať o podujatie v hlavnom meste, pretože tohoročnou čerešničkou na jazzovej torte bude bezpochyby sobotné vystúpenie kvarteta Joeyho Calderazza v hudobnom klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom.

 

Rodák z newyorského New Rochelle Joseph Dominick „Joey“ Calderazzo síce začínal ako interpret klasickej hudby, no vďaka svojmu bratovi, bubeníkovi Genemu, nastúpil v štrnástich rokoch do jeho rockovej kapely. Práve klasická hudobná literatúra inšpirovala a viedla mladého klaviristu k hľadaniu osobitého melodického konceptu. Jazzom však začal „dýchať“ až počas pobytu na Manhattan School Of Music v New Yorku, kde si ho bleskovo „ochočili“ osobnosti ako David Liebman, Frank Foster či Michael Brecker. Práve Brecker sa stal mentorom talentovaného klaviristu a produkoval napríklad jeho debut „In The Door“ (Blue Note 1990). Joey Calderazzo predstaví v sobotu 11. novembra na jedinom slovenskom koncerte svoje nové kvarteto so saxofonistom Miguelom Zenónom, kontrabasistom Orlandom Le Flemingom a bubeníkom Donaldom Edwardsom.

 

 

Pôvodom Portorikánec Miguel Zenón patrí už dve desaťročia k najpozoruhodnejším osobnostiam jazzového sveta a v roku 2004 sa angažoval pri vzniku prestížneho kompozičného laboratória SF JAZZ Collective, s ktorým vystupuje a nahráva dodnes. Aj Zenónova cesta k jazzu viedla cez klasickú hudbu. Po presťahovaní sa do Spojených štátov „povymetal“ tie najprestížnejšie vzdelávacie inštitúcie (Berklee College of Music a Manhattan School of Music) a začal sa objavovať v projektoch starších renomovaných kolegov. „Štúdium a skutočné hranie dva rozdielne svety,“ povedal mi pred rokmi Zenón po koncerte svojho kvarteta na festivale Jazz Baltica. „Hranie s dobrými hudobníkmi je tou najlepšou vzdelávacou inštitúciou, ktorá človeku dáva omnoho viac, než akékoľvek formálne vzdelanie. Učenie v škole je vždy len prostriedkom, pretože kto sa nedokáže učiť na pódiu počas koncertu, tomu nepomôžu ani tie najlepšie školy.

 

 

Nenechajte si ujsť tento jedinečný koncert v Blue Note v Novom Meste nad Váhom! Vstupenky nájdete v sieti Tootoot alebo na tomto linku.

 

Autor: Peter Motyčka

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Miguel Zenon a jeho latinová Esta Plena
V roku 2009 vydal tento newyorský alt saxofonista pôvodom z Puerto Rica svoj piaty album s názvom...
Report: Branford Marsalis & Joey Calderazzo
Mesto Viedeň privítalo 19. apríla 2013 dvoch významných hudobníkov s ich novým projektom Songs of...
Nominácie na Grammy 2019: V kategórii jazzu svietia mená ako Wayne Shorter, Joshua Redman či Brad Mehldau
O necelé dva mesiace sa uskutoční 61. ročník odovzdávania najprestížnejších ocenení v oblasti...
Exkluzívna reedícia Branford Marsalis Quartet - A Love Supreme
Len málo umelcov v histórii jazzu sa odvážilo interpretovať najvýznamnejšie dielo John Coltrana - A...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...