John Medeski zavíta do ČR... Hneď dva krát!

John Medeski zavíta do ČR... Hneď dva krát!
Miroslav Bachura

Ani to nie je tak dávno, čo sme na tejto stránke písali o novom sólovom albume amerického klavírneho a klávesového zázraku menom John Medeski. Ako už býva zvykom, po čerstvo vydanej doske by malo nasledovať nejaké to turné. Inak tomu nebude ani v prípade Medeskiho.

 

Treba povedať, že západní bratia sa vskutku pochlapili. Medeski totiž zatiaľ plánuje len slabú desiatku koncertov na európskom kontinente, z toho hneď dva sa uskutočnia v Českej republike! Gitarista a organizátor Rudy Linka totiž na letný Bohemia Jazz Fest pritiahol jednak legendárne trio Medeski, Martin & Wood (MMW Trio), jednak Medeskiho v rámci jeho sólového klavírneho recitálu k novej doske A Different Time.

 

MMW Trio je v Česku koncertným artiklom nanajvýš žiadaným. Veď minulý rok beznádejne vypredali pražskú halu Meetfactory. Návrat na „miesto činu“ teda nie je nepochopiteľný. Kultoví ansámbel miešajúci prvky funky, fusion a rocku sa predstaví 10. júla na Staroměstském náměstí v Prahe.

 

Úplným protipólom chytľavej eklektickej hudby MMW bude zrejme koncert v Brne, dňa 18. 7. Ako si môžete prečítať, napríklad aj TU, Medeski sa na svojom novom albume vyberá novými chodníčkami. Jeho sólový klavírny jazyk je introvertný, meditatívny a zádumčivý. Určite sa však bude jednať o strhujúci zážitok, veď mnohí si isto ešte pamätajú Medeskiho minuloročné úspešné sólo vystúpenia v Českých Budějoviciach a Trutnove.

 

Spomeňme ešte ďalšie mená, ktoré pribudli na súpisku interpretov pre tohtoročný Bohemia Jazz Fest. Trubkár Terence Blanchard sa predstaví so svojim kvintetom v Liberci, 16. júla. Gitarista Ralph Towner vystúpi dňa 20. júla v Prachaticiach.

 

Bohemia Jazz Fest je jedným z najväčších jazzových podujatí v strednej Európe. BJF prináša koncerty domácich i svetových jazzových velikánov na námestia rôznych miest v ČR. Tento rok si festival odkrúti svoju premiéru i v Liberci a Zlíne, naopak, zo zoznamu destinácii vypadli České Budějovice. Na kompletný program si bude treba počkať do mája.

 

A pre všetkých, ktorý by na tejto stránke nadšene očakávali súťaž o lístky, máme smutnú správu. Súťaž sa nekoná, obe vystúpenia (tak ako všetky koncerty v rámci BJF) sú bezplatné. :)

 

Miroslav Bachura

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Andrej Šeban: Hudba je útočiskom, domovom aj sebarealizáciou
Andrej Šeban a jeho band (Dano Špiner, Peter Rusňák a Michal Fedor) sa vydali na dlhé turné. Ich...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...