John Scofield - majster jazzovej gitary prichádza na Slovensko

John Scofield - majster jazzovej gitary prichádza na Slovensko
jazz.sk

Gitarista, ktorý svojou tvorbou ovplyvnil - a neprestáva ovplyvňovať - celý hudobný žáner. Famózny improvizátor s nenapodobiteľným výrazom, bravúrny muzikant, o ktorom Pat Metheny povedal, že je to "ten naozajstný frajer".

John Scofield prichádza už v utorok 13. novembra aj na Slovensko, aby na bratislavskom koncerte predviedol niečo zo svojho výnimočného jazzového umenia.

 

K úspechu kolaborácií najrôznejších žánrov prispieva aj Scofieldova nekonvenčná hudobná všestrannosť: ovláda jazz tradičný i moderný, vyzná sa v klasike, samozrejmosťou je blues, funk aj r'n'b, rád do toho mixuje fusion, rock či dokonca gospel. Nikdy neostáva dlho zakonzervovaný v úzkej škatuľke jedného štýlu - medzi žánrami sa pohybuje s ľahkosťou a istotou skutočného majstra. A takáto ľahkosť charakterizuje aj výraz jeho hry: tvrdí, že hudba má predovšetkým znieť prirodzene a nenásilne, ak je afektovaná a prešpekulovaná, neprúdi z nej žiadna skutočná radosť.

 

John Scofield je nesmierne plodným autorom - od roku 1996 vychádza približne s jedným albumom ročne, pričom s každou doskou, odetou v trochu inom žánri, nanovo prekvapuje svojich skalných fanúšikov a získava more nových priaznivcov. Rovnako aktívny je v živom koncertovaní - odohrá až 200 vystúpení ročne, neúnavne vyrážajúc na šnúry po Štátoch i zvyšku sveta, aby priniesol svoju hudbu čo najširšiemu publiku. Popritom stíha učiť na newyorskej univerzite a vychovávať spolu s manželkou dve deti.

 

Na Slovensko prichádza talentovaný jazzman v rámci svetového turné so svojím zohratým triom už 13. novembra, koncert finančne podporilo Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

 

Celkom na poslednú chvíľu sa pridáva ku koncertnému zážitku aj exkluzívne prekvapenie - ako predskokan prisľúbil účasť premiérový projekt dvoch špičkových hudobníkov Davida Kollara a Gerga Borlaia - fenomenálne spojenie bicích, elektrickej gitary a elektroniky.

David Kollar je známy ako gitarista, experimentátor, plodný autor filmovej a divadelnej hudby, spolupracuje s hudobníkmi ako Eivind Aarset a jeho Sonic Codex Orchestra. 

Gergo Borlai bol magazínom Drummer World zaradený medzi 10 najlepších bubeníkov sveta. Je držiteľom ocenenia Golden Stick, spolupracuje s hudobníkmi ako Chick Corea, Joe Zawinul či John McLaughlin a je spoluzakladateľom známeho Kaltenecker tria.

 

THE JOHN SCOFIELD TRIO  /USA/ feat. Steve Swallow– basgitara, Bill Stewart - bicie

v Bratislave, 13.11. o 20.00h, Ateliér Babylon

 

V záujme väčšieho pohodlia návštevníkov sme aj za cenu nižšej kapacity koncertnej sály uprednostnili miesta na sedenie, preto sa lístky rýchlo míňajú. Nečakajte do poslednej chvíle!

Vstupenky sú dostupné vo všetkých predajných sieťach: Ticketportal, Tixy, Eventim, Predpredaj.sk.

 

-rob-

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...