Kniha o histórii najväčšieho jazzového festivalu v San Franciscu

Kniha o histórii najväčšieho jazzového festivalu v San Franciscu

Nezisková organizácia SFJAZZ je jednou z vedúcich svetových inštitúcií, zameraných na jazz a jemu príbuzné žánre a ročne organizuje vyše 300 koncertov. Jej vznik sa spája s letom 1983, keď Randall Kline a Clinton Gilbert zorganizovali prvý ročník Jazz in the City Festival. Od vtedy už prešlo 30 rokov a organizácia sa rozhodla toto výročie osláviť knihou s názvom "SFJAZZ: The First 30 Years", ktorá predstavuje prierez všetkých koncertov a významných míľnikov SFJAZZ-u.

 

Californské mesto San Francisco bolo jedným z hlavných centier jazzu už od jeho počiatkov. V 40-tych rokov prekvitalo tradičným revivalom, v 50-tych bolo miestom mnohých inovátorov. V 80-tych rokoch bolo už desaťročia domovom mnohých z najlepších jazzových hudobníkov. V tomto čase Kline a Gilbert zorganizovali prvý veľký festival, ktorý mal za cieľ prezentovať množstvo miestnych talentov. Prvý ročník trval dva dni, konal sa v Herbst Theatre a hoci vraj nebol veľmi úspešný, organizátorov to neodradilo a druhý ročník zaslúžený úspech dosiahol. Odvtedy majú každý rok návštevníci San Franscisca možnosť počuť fascinujúci mix muzikantov - začínajúcich aj veľkých hviezd.

 

Samotná kniha je výtvorom hudobného kritika Jesse Hamlin-a, ktorý napísal úvod a zoznam všetkých ročníkov a vydavateľského oddelenia Chronicle Books, ktoré zabezpečilo ostatné časti knihy - vrátane množstva fotografií od viac ako 30 fotografov, detailne približujúcich dianie každého jedného ročníka fungovania, plnofarebne aj čiernobielo.

 

Text prezentuje viacero profilov kviezd, ktoré vrámci SFJAZZ vystúpili, medzi nimi bubeník Tony Williams, saxofonista Joe Henderson, basista Larry Grenadier a mnohí iní. V kategórii "Mladé jazzové talenty" sa nachádza napríklad saxofonista Joshua Redman, trubkár Ambrose Akinmusire a bratia - saxofonista Remy Le Boeuf a klavirista Pascal Le Beouf.

 

Každý ročník SFJAZZ od roku 1983 do 2012 je detailne popísaný a medzi vystupujúcimi sa objavujú aj také známe mená a kombinácie hudobníkov, ako napríklad: Dave Brubeck a Gerry Mulligan reunion, dvojica Abbey Lincoln s Betty Carter, saxofonista Sonny Simmons - pôvodne dlhoročný bezdomovec, ktorý hrával na ulici za drobné, dostal po objavení hudobným riaditeľom Kline-om možnosť otvárať koncert v Masonic Auditorium pred Branford Marsalis-om.

 

Bonusom knihy je kapitola venovaná inštitúcii SFJAZZ Center - polyfunkčnému objektu, ktorý bol otvorený v roku 2013 a poskytuje priestory pre všetkých pracovníkov aj fanúšikov SFJAZZ. Okrem konania koncertov vo svojich sálach tak môže SFJAZZ rásť aj na svojej organizačnej úrovni. (budova je zobrazená na titulnej fotke)

 

Zdroj: sfexaminer.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Prekvapivé a zarážajúce rozhodnutie: Kenny G bude headlinerom festivalu John Coltrana
Hudba niektorých jazzmanov sa zapíše tak hlboko do sŕdc fanúšikov, že aj po ich smrti ostáva...
Na svete je nová učebnica Ondřeja Štveráčka. Návod na modernú jazzovú improvizáciu je dostupný aj na Slovensku
Fenomenálny český saxofonista a skladateľ Ondřej Štveráček iba pred pár dňami zverejnil svoj nový...
"Ako počúvať jazz": Nová kniha od veterána jazzovej kritiky
Ostrieľaný a skúsený hudobný historik a kritik, Ted Gioia, sa podujal splniť neľahkú úlohu. Chce...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...