Komiks o jazzovom géniovi. "Charlie Parker in California" vyjde pri príležitosti jeho 100. narodenín

Komiks o jazzovom géniovi. "Charlie Parker in California" vyjde pri príležitosti jeho 100. narodenín

V septembri uzrie svetlo sveta netradičný komiks, namiesto maskovaných superhrdinov bude jeho hlavnou postavou jeden z najvýznamnejších alt saxofonistov v histórii jazzovej hudby, Charlie Parker. Losangelské vydavateľstvo Z2 Comics vydaním "Chasin' the Bird: Charlie Parker in California" oslávi príležitosť 100. výročia od Parkerovho narodenia. Ako už napovedá názov, komiks je situovaný v polovici 40. rokov 20. storočia, keď sa Parker spolu s kapelou trubkára Dizzyho Gillespieho vydal na turné v Kalifornii.

 

Príbeh z doby, keď jazzový velikán Charlie Parker navštívil mesto Los Angeles, bude prerozprávaný v grafickom románe Chasin' the Bird: Charlie Parker in California. Vyjde v septembri tohto roku vo vydavateľstve Z2 Comics, necelý mesiac po 100. výročí od Parkerovho narodenia 29. augusta 1920. Týmto spôsobom sa organizácia chce pridať ku celosvetovým oslavám okrúhlice Charlieho Parkera pod hlavičkou Bird 100.

 

Z2 sa v rámci projektu spojila s jazzovým odborníkom a karikaturistom Daveom Chisholmom. Komiks je animovaný Petrom Markowskym zo spoločnosti DreamWorks a začína tým, že zobrazuje príchod Charlieho "Birda" Parkera a Dizzyho Gillespieho do Los Angeles v decembri 1945. Kalifornský debut kapely Charlieho Parkera a Dizzyho Gillespieho sem po prvýkrát oficiálne priniesol zvuk bebopu prostredníctvom dvojmesačného angažmá v jazzovom klube Billy Berg's. Pre Parkera tento moment predstavoval začiatok jeden a pol ročného pobytu na západnom pobreží USA, kde prežil svoje zrútenie a následný pobyt na psychiatrii v Štátnej nemocnici v Camarillo. Chasin' the Bird: Charlie Parker in California predstavuje viaceré z týchto udalostí Parkerovho pobytu na západnom pobreží, vrátane nahrávania pre vydavateľstvo Rossa Russella, Dial Records. Čerpá tiež z krátkeho, ale pamätného pobytu v dome slávneho jazzového fotografa Williama Claxtona, na večierku, ktorý sa konal v domovskom dome umelca Jirayr Zorthian a ďalších kľúčových momentov tohto obdobia.

 

Autor Dave Chisholm sa vyjadril: „Som nesmierne nadšený a neuveriteľne poctený tým, že som dostal príležitosť písať a kresliť Chasin' the Bird. Môj tvorivý a profesionálny život sa v podstate skladal zo stabilného ping-pongu medzi dvomi mojimi posadnutosťami: hudbou a komiksom. Nemusím dodávať, že vytváranie tohto komiksu znamenalo pre mňa niečo úžasné a predstavuje z mojej strany neuveriteľne osobný a zmysluplný projekt. Som nadšený, že sa o to môžem podeliť so svetom a pomôcť šíriť slovo o Birdovej úžasnej hudbe."

 

Vydavateľ Z2 Comics Josh Frankel dodal: „Charlie Parker je jednou z najznámejších osobností jazzu a vydať kapitolu jeho tragicky krátkeho životného príbehu formou komiksu je pre nás česť. Jazz bol vždy dokonalým doplnkom komiksov a určite aj inšpiráciou pre niektorých z našich velikánov. Robert Crumb by bol hrdý. “

 

Komiks doplní aj ďalší vzácny materiál, ktorého detaily vydavateľstvo ešte len zverejní. Limitovaná deluxe edícia bude obsahovať vinylovú platňu. V súvislosti so zverejnením tohto grafického románu sa vydavateľstvo Verve Records/UMe rozhodli dať dokopy nový album skladieb, ktorý bude skúžiť ako audio dokumentácia Parkerovho losangelského obdobia.

 

 

Zdroj: udiscovermusic.com

Obrázky: Dave Chisholm a Peter Markowski, Z2 Comics

Autor: Martin Uherek

 

Galéria

Komiks o jazzovom géniovi. "Charlie Parker in California" vyjde pri príležitosti jeho 100. narodenín
Komiks o jazzovom géniovi. "Charlie Parker in California" vyjde pri príležitosti jeho 100. narodenín
Komiks o jazzovom géniovi. "Charlie Parker in California" vyjde pri príležitosti jeho 100. narodenín
Komiks o jazzovom géniovi. "Charlie Parker in California" vyjde pri príležitosti jeho 100. narodenín

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Melódia Parkerovej témy Cool Blues: Konkurencia legendy The Lick?
Mnoho ľudí si veľakrát myslí, že hudobná improvizácia je čisto spontánna záležitosť, ktorá sa...
Príbehy majstrov saxofónu - Lester Young
Jeden z najosobitejších jazzmanov, tichý introvert, ktorého hranie a slovník navždy...
Jazzman týždňa: Charlie Parker
Saxofonista, ktorý vytvoril jeden z najvýznamnejších jazzových štýlov - bebop - a jednoznačne sa...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...