Maringotka vydáva debut: Nahrávka „Poza bučky“ prináša autorský gypsy jazz

Maringotka vydáva debut: Nahrávka „Poza bučky“ prináša autorský gypsy jazz
Peter Baláž

Po deviatich rokoch koncertného hrania vydáva kapela Maringotka svoj debutový album. Zoskupenie známe svojou obľubou v Djangovi Reinhardtovi a gypsy jazze však predstavuje na nahrávke „Poza bučky“ výlučne vlastné autorské kompozície, ktoré presahujú aj k iným žánrom, ako napríklad k slovenskej ľudovej hudbe. Bratislavský krst albumu vydaného pod hlavičkou Pavian Records sa uskutoční v Kafe Scherz v pondelok 25. februára 2019.

 

Skladby debutového albumu postupne nosili do skúšobne gitaristi Róbert Schranz a Juraj Havlík, finálne aranžmány však vznikali v kapelnej atmosfére spolu s huslistom Pavlom Matejom a kontrabasistom Róbertom Raganom ml.

„Maringotka vždy chcela nahrávať, ale vzhľadom na to, že skladby Djanga Reinhardta a Stéphana Grappelliho hrávajú už desaťročia rôzni hudobníci po celom svete, považovali sme za dôležité ísť do štúdia až potom, keď prinesieme niečo vlastné, autorské,“ vysvetľuje gitarista a skladateľ Juraj Havlík. „Začiatkom mája 2018 sme sa konečne zavreli do štúdia. Tam sme zavolali aj kamarátku Mišku Turcerovú, ktorá nám na soprán saxofóne vypomohla v skladbe Haluz.“

 

Symbolika názvu Poza bučky

V roku 1979 vyšla básnická zbierka Tomáša Machanu s názvom „Poza bučky“. V tom istom roku  sa narodil aj Róbert Schranz, básnikov vnuk. Presne o tridsať rokov vzniká v Banskej Bystrici kapela Maringotka, o ďalšiu dekádu je na svete debutový album...

Trinásť autorských kompozícii z pera Róberta Schranza a Juraja Havlíka nahrala Maringotka za dva dni na začiatku mája 2018 v štúdiu JK acoustic v Borinke pri Bratislave. Grafiku obalu vytvorila mladá šikovná výtvarníčka Elena Čániová, ktorá má na svedomí aj ilustrovaný spevník Deža Ursinyho či knihy vydavateľstva Literárna bašta v Banskej Bystrici.

     

Kapela Maringotka

Vznik zoskupenia sa datuje do roku 2009, kedy sa partia kamarátov rozhodla pripomenúť si blížiace sa 100. výročie narodenia belgického gitaristu Djanga Reinhardta, legendy gypsy jazzu či jazz manouche. Maringotka začala svojimi interpretáciami šíriť odkaz jeho hudby, koncertovala po Slovensku, Česku i Rakúsku. V roku 2013 vyhrala súťaž Pódium mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch, čo jej o rok zaručilo otváranie jubilejného 40. ročníka  džezákov na hlavnom pódiu.

 

Bratislavský krst albumu

Debutový album „Poza bučky“ zoskupenia Marignotka bude uvedený do sveta v bratislavskej umeleckej kaviarni Kafe Scherz na Palisádach v pondelok 25. februára 2019. Začiatok koncertu je o 19.00 hod. Vstupné je 6 € (s prispením na Nadáciu na výskum rakoviny)

 

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Maringotka-foto_Martin Dubovský.jpg

 

 

Ďalšie články

Piatkový večer Bratislavských jazzových dní vyvrcholil v Blues
Po podarenom štvrtkovom entrée sa Bratislavské jazzové dni presunuli do Incheby, aby otvorili svoje...
Mladé talenty jubilujú na Džezákoch
Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa tento rok oslávia od 23. do 26. októbra jubilejný 40...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...