Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – tretí večer

Mikulášsky Jazzový Festival 2012 – tretí večer
jazz.sk

Záverečný večer ôsmeho ročníka Mikulášskeho Jazzového Festivalu bude patriť čisto slovenským kapelám, ktoré presvedčia aj ortodoxných jazzových fanúšikov, že nie len tradičným jazzom „je človek živý“ a nepochybne si prídu na svoje.

Video spot MJF 2012

http://youtu.be/nF2aJerR-3Y

Talent Transport (SK)

Nedeľný večer odštartuje pomerne mladá jazz-rocková formácia zložená zo skúsených hudobníkov. Repertoár tvoria skladby z pera klaviristu Vladislava „SLNKA“ Šarišského známeho napríklad z kapely Bezmocná hŕstka (Maroš Hečko), alebo koncertov „Hrana – pocta Marekovi Brezovskému“ kde hral na klávesy po boku Oskara Rózsu, Martina Valihoru a ďalších špičkových muzikantov. Spolupracoval tiež s IMT Smile, Janou Kirschner a mnohými ďalšími. Okrem toho sa venuje komponovaniu vážnej hudby, pôsobí v SND či Divadle ARÉNA. Po jeho boku sa predstaví basgitarista Filip Hittrich (Dano Heriban, H Projekt, MAF trio, Mária Čírová...) a bubeník Marián Slávka (Gapa & Groovin Heads, MAF trio, ex-IMT Smile, Peter Lipa, Henry Tóth...).

Talent Transport – Priestor a Čas

http://youtu.be/8_Yl_qB1PFo

Kubo Ursiny & Provisorium (SK)

Meno Dežo Ursiny istotne netreba predstavovať , syn tohto legendárneho slovenského hudobníka sa rozhodol obnoviť jeho "značku" a oživiť otcov odkaz. Výsledok znie veľmi autenticky, prispieva k tomu Kubov spev, nezapierajúci gény otca, a tiež výkon kapely. Tvorí ju 6 profesionálnych hudobníkov: klávesista Valér Miko (jazzovému publiku na Liptove sa predstavil minulý rok vo formácii Nu’ Clear Trio), gitaristi Juraj Turanský a Peter Vavro, basgitarista Roman Mezei, bubeník Michal Lašán a tiež saxofonista a flautista Marian Jaslovský. Marian je zároveň druhým spojovníkom medzi otcom a synom, pretože s Dežom za jeho života hral a po jeho smrti o ňom napísal úspešnú monografiu Pevniny a vrchy, ktorú dokonca budete môcť podpísanú vyhrať v tombole. Mimochodom, tretím priesečníkom je gitara Gibson The Paul, ktorá patrila Dežovi. Po jeho smrti sa okľukou cez Bulharsko dostala späť ku Kubovi a momentálne na nej hrá Juraj Turanský. Po takmer dvadsiatich rokoch budeme môcť počuť hudbu z albumov Ten istý tanec (1992), Príbeh (1994) a niekoľko starostlivo vybraných starších piesní. Tie zazneli v Dežovom podaní naposledy na jednom z jeho posledných koncertov na žilinskom jazzovom festivale v decembri 1994.

Kubo Ursiny & Provisorium – Pod Hladinou

http://youtu.be/aDrObdc5CUs

Marián Čekovský band (SK)

Vrcholom ôsmeho ročníka Mikulášskeho jazzového festivalu bude vystúpenie talentovaného hudobníka, multiinštrumentalistu a skvelého zabávača Mariána Čekovského. Spolu s ním sa predstaví speváčka Nataša Džunková, na trúbku zahrá Mariánov dlhoročný spoluhráč Pavol Jeňo, na saxofón a priečnu flautu zahrá funkový mág Ivan Vereš (Made 2 Mate) a o rytmiku  sa postará Martin Janočko, alebo Emil Frátrik. Marián sa podľa jeho vlastných slov na Liptovské publikum veľmi teší, no viac informácií o pripravovanom programe zatiaľ nechcel prezradiť. Jazzoví priaznivci si určite prídu na svoje – napokon Marián len pred nedávnom odohral skvelú „one man“ show v rámci bratislavského festivalu Viva Musica! ktorá sa stretla s obrovským nadšením publika aj kritiky. Ak hudobníci, no predovšetkým návštevníci festivalu po poslednom koncerte nebudú mať ešte stále „dosť“, jazz-funková nálada vyvrcholí energickou jam session, ktorá zavŕši tohtoročný jazzový sviatok na Liptove!

 Marián Čekovský band – live @ Jazzové dni Košice 2008

http://youtu.be/Ijc5OzG3W6E

 

Začiatok programu o 18:30. Predpredaj vstupeniek v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Tento projekt je podporený z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

Viac informácií nájdete na www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest.

-rob-

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...