Mr Soul otvoril svoju dušu

Mr Soul otvoril svoju dušu
Maros Pavlik

Jazz, soul, gospel, charizma, pohoda. Kto prišiel v nedeľu večer 25. mája 2014 do kongresovo-estrádneho Bobycentra v Brne, mal jedinečnú šancu namiešať si zmes uvedených ingrediencií v ľubovoľne žiadúcom  pomere. Dôvodom je, že v rámci svojho európskeho turné sa práve tu zastavil čerstvý držiteľ Grammy Awards, svojrázny veľký muž s imidžom a charizmou kazateľa, v prapodivnej čiapke, ktorý dokáže svojim civilizovaným prejavom strhnúť davy.

 

Davy ľudí, ktoré často až pri jeho hudbe zistia, že majú radi jazz, o čom doteraz ani len netušili. Ako to už v živote býva, máločo vyjde na prvý raz. Tak to bolo aj s nomináciami Gregoryho CD na Grammy Awards. Zatiaľ čo jeho prvým dvom CD sa podarilo dostať „len“ na nominačnú listinu, tretie autorské CD Liquid Spirit bolo zásahom do čierneho. Album bol ocenený v kategórii Best Jazz Vocal Album, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Blue Note. Skutočnosť, že ďalšia nominácia nebola premenená na renomované ocenenie, nemení nič na kvalite Gregoryho hudby a obľúbenosti jazzuchtivými masami.

 

Kvartet nastúpil na vkusne nasvietené pódium s malým meškaním spôsobeným hojnou účasťou a jediným vchodom pre návštevníkov. Na to sme však pri väčších koncertoch zvyknutí. Gregory sa zjavil na pódiu vo svojej povestnej čiapke a svetlom saku, v ktorom vydržal odspievať celý koncert, za čo mu treba vzdať hold vzľadom na neznesiteľnú teplotu v sále. Spevák nenechal publikum dlho čakať a hneď po krátkom inštrumentálnom úvode v skladbe Be Good z rovnomenného CD jeho prenikavý zvučný barytón zažiaril naplno, za čo bol okamžite ocenený intenzívnym potleskom. Presne polovicu skladieb koncertu venoval Gregory podpore svojho čerstvo oceneného CD. Ďalšia polovica bola kombináciou piesní z prvých dvoch CD, ktoré vydalo u nás menej známe vydaveľstvo Motema Music. Správne načasovanou rozbuškou večera bola štvrtá skladba Liquid Spirit, ktorá spôsobila explóziu emócií a rytmické tlieskanie publika. Na ukľudnenie erupcie zvolil spevák podmanivú lyrickú skladbu Wolfcry, taktiež z najnovšieho CD. Práve v pomalých skladbách vyniká bezkonkurenčná kvalita, zrelosť a jedinečná farba jeho hlasového prejavu. Mimoriadne pôsobivo znie jeho hlas vo vysokých forte pasážach lyrických piesní, do ktorých prechádza s neuveriteľným šarmom a ľahkosťou.

 

 

Za záverečnú skladbu večera si spevák zvolil hit 1960 What z debutového CD Water. Svojou slovnou rytmikou pripomínala jazykový hlavolam, ktorý pomáhal zapletať a v zápätí lúštiť geniálny saxofonista z krajiny vychádzajúceho slnka. Ten, za podpory hutnej rytmiky, nadšenému publiku a nemenej aj sebe, v gradujúcom finále doprial takmer dvojminútové sólo. Tento drobný, sympatický, usmievavý človiečik kontrastujúci s grandióznym protagonistom sa stal miláčikom publika. Po frenetickom aplauze a standing ovations vybral Gregory na rozlúčku s Brnom ako prvý prídavok skladbu Musical Genocide z najnovšieho albumu. Podľa reakcií publika bolo jasné, že nezostane len pri jednej vytlieskavačke, takže na úplný záver skupina dopriala publiku ešte skladbu The Way You Wanna Live.  Organizátormi pôvodne avizované osemdesiatminútové show sa pričinením publika premenilo na sto minút jazzovo-soulového festivalu, ktorý bol dôstojným zavŕšením tohtoročného 13. ročníka festivalu JazzfestBrno.

 

Po takmer dvojhodinovom koncerte organizátori umožnili rozvášnenému publiku ako bonus dať si na pamiatku nezabudnuteľnúeho večera podpísať CD a odfotiť sa s týmto úžasným charizmatickým človekom. Človekom, ktorý je živým dôkazom toho, že aj v dnešnej uponáhľanej a na plytkú komerciu náchylnej dobe dokáže kombinácia talentu, tvrdej práce a pokory priniesť ovocie úspechu v podobe kvalitnej hudby. Zostáva len poďakovať organizátorom festivalu za úžasný rôznorodý program a výbornú organizáciu. A zároveň trpko skonštatovať, že utajený koncert, ktorý Gregory so svojim kvartetom hral ďalší deň v Bratislave, nebol koncertom verejným.

 

 

A ešte dve dobré správy nakoniec. Správa prvá - zdá sa, že s nositeľmi Grammy Awards sa v Brne roztrhlo vrece. Na jeseň do moravskej metropoly zavíta fenomenálny hráč na klávesové nástroje Herbie Hancock, ktorý vystúpi 29. novembra v hale Vodova.

Správa druhá – pri pohľade do kalendára je už dnes viac než jasné, že do ďalšieho ročníka Jazzfestu Brno zostáva už menej ako desať mesiacov.
 

Na koncerte odzneli skladby:

1. Painted On Canvas                                                       

2. On My Way To Harlem                                             

3. No Love Dying                                                              

4. Liquid Spirit                                                           

5. Wolfcry                                                                            

6. Work Song - by N.Adderley, O.Brown Jr.          

7. Hey Laura                                                                       

8. Lonesome Lover - M.Roach, A.Lincoln               

9. Water Under The Bridges                                       

10. Free                                                                                 

11. Be Good                                                                           

12. 1960 What?                                                                    

 

Prídavky:

1. Musical Genocide                                                       

2. The Way You Want to Live                                      

 

Gregory Porter kvartet hral v Brne v zostave: Aaron James – kontrabas,  Chip Crawford – klávesy, Yosuke Satoh – saxofon, Emanuel Harrold – bicie.

Marian Pavlík

Foto: Ľubomír Duban

Esprit 2023

Galéria

Gregory Porter a Aaron James
Gregory Porter a jeho kvartet
Nezabudnuteľný Yosuke Satoh a jeho sólo
Otváram Vám svoju dušu
Roztlieskať plné sály nie je pre Gregoryho žiadny problém
Gregory a autor článku
CD Liquid Spirit s podpisom autora

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Gregory Porter – Take Me To The Alley
Pred piatimi rokmi takmer neznámy spevák, dnes jedna z najväčších jazzovo-soulových speváckych...
Jazzman týždňa: Gregory Porter
Kariéra tohto talentovaného, nádejného hráča amerického futbalu sa začala rozbiehať veľmi sľubne...
Gregory Porter: Duchovnosť mojej hudby vychádza z mojej mladosti
Keď Gregory Porter pred rokom vystupoval na JazzFeste Brno, váhal som, či na koncert toho chlapa v...
Recenzia CD: Ščevlíková, Zajaček a ich album Feel It
Gitarista Peter Zajaček a speváčka Katka Ščevlíková patria ku mladej generácii hudobníkov. Ich...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...