Nečakane nás opustil ďalší velikán. Vo veku 79 rokov navždy odišiel geniálny Chick Corea

Nečakane nás opustil ďalší velikán. Vo veku 79 rokov navždy odišiel geniálny Chick Corea
Dávid Oláh

Iba včera večer sme sa dozvedeli ďalšiu smutnú a šokujúcu správu. Vo veku 79 rokov zomrel v utorok 9. februára jedinečný Chick Corea. Umelec, klavirista, skladateľ a jeden z najvplyvnejších hudobníkov svojej generácie, ktorý spolu s Billom Evansom, McCoyom Tynerom, Keithom Jarrettom a Herbiem Hancockom patrí k najvýznamnejším moderným klaviristom histórie tohto žánru. Smutnú správu sme sa dozvedeli na jeho oficiálnych stránkach na sociálnych sieťach. 

 

 
Ďalšia smutná správa z jazzového sveta. Včera večer sme sa na oficiálnych stránkach v rámci socálnych sietí dozvedeli nečakané správy. Legendárny klavirista, skladateľ a štýlotvorca Chick Corea nám už nezahrá. Nakazil sa veľmi vzácnym druhom rakoviny, s ktorou prehral boj v utorok 9. februára 2021. Zomrel vo svojom dome v oblasti Tampa Bay na Floride. 
 
 
Jeho posledné slová zneli takto: "Chcem sa poďakovať všetkým tým, ktorí mi na mojej ceste pomohli v tom, aby hudobné plamene silno svietili. Dúfam, že tí, ktorí inklinujú k hraniu a ku komponovaniu, to aj robia. Ak nie pre nich samých, tak pre nás ostatných. Nielen preto, že svet potrebuje viac umelcov, ale aj preto, že je to zábava.
 
Taktiež sa chcem poďakovať mojim úžasným hudobníckym priateľom, ktorí boli pre mňa ako rodina odkedy som ich spoznal. Bolo požehnaním a cťou hrať a učiť sa od vás všetkých. Mojim poslaním bolo vždy prinášať  radosť z tvorby kdekoľvek mi to bolo umožnené, a že som to mohil robiť so všetkými tými umelcami, ktorých som tak veľmi obdivoval - toto bolo bohatstvo môjho života."
 
Vo veku 79 rokov nás navždy opustil geniálny umelec, ktorého prínos sa už počas jeho kariéry silno zapísal do dejín jazzovej hudby. Dôkazom tohto tvrdenia je aj fakt, že Chick Corea bol az 60-krát nominovaný na ocenenie Grammy Awards, z ktorých ich vyhral 23. 
 
Narodil sa 12. júna 1941 v Chelsea, Massachussets. Svoju kariéru začal začiatkom 60. rokov minulého storočia s legendárnym Mongom Santamariom, Willie Bobom, Herbie Mannom, Blue Mitchellom, Stanom Getzom a Herbie Mannom. V roku 1966 vydal debutový album "Tones For Joan´s Bones".
 
Neskôr sa stáva stálym spoluhráčom kapely Milesa Davisa, kde nahradil svojho rovesníka - Herbieho Hancocka. S Davisom nahral 15 albumov medzi rokmi 1968 - 1974. Medzi najznámejšie patria "In a Silent Way" a "Bitches Brew".
 

Jeho druhý album má názov "Now He Sings, Now He Sobs". Vydalo ho vydavateľstvo Solid State records v roku 1968. Išlo o akustické trio v zložení - Roy Hayens a Miroslav Vitouš. Táto doska sa stala klasikou a jednou z najobľúbenejších nahrávok mnohých kritov aj hudobníkov.

V roku 1971, Corea zakladá kapelu Return to Forever, v ktorej spája prvky jazzu, rocku, funku a latinovej hudby. Táto kapela mala obrovský vplyv na ďalší vývoj fusionu.

 
Corea pracoval na obrovskom množstve ďalších projektov, ako napríklad spolupráca s Herbiem Hancockom, Woodym Shawom, Daveom Hollandom, Bobbym McFerrnionom, Garym Burtonom, Johnom Patituccim, Christianom McBrideom, Steveom Gaddom, Kennym Garrettom,Joeom Hendersonom, Tonym Williamsom, Patom Methenym, Keithom Jarrettom, Michaelom Breckerom, Bobom Bergom atď.
 
Jeho práca sa rozšírila za hranice jazzového žánru. Bol známy aj ako vynikajúci interpret latinovej hudby, flamenca, fusionu a klasiky. Nesmierne významné sú jeho projekty ako sólistu, lídra, ale aj sidemana.
 
Dokopy nahral 81 štúdiových albumov a 17 živých nahrávok. Aktívny ostal až do konca svojho života. Jeho najnovším albumom je sólo klavírna nahrávka "Plays" z roku 2020.
 
 
 
Bol nesmierne aktívny aj ako skladateľ a aranžér. Mnohé z jeho autorských kompozícií sa stali originálnymi jazzovými štandardmi ("Spain", "Windows", "Bud Powell", "Armando´s Rhumba" atď.)
 
V jeho hre bol cítiť vplyv umelcov ako McCoy Tyner, Bill Evans, Bud Powell, Thelonious Monk, John Coltrane, Chucho Valdés, Charlie Parker a mnohí ďalší. 
 
Chick Corea sa do dejín moderného jazzu zapísal ako komplexný a štýlovo flexibilný umelec s otvorenou mysľou a úžasným nadhľadom. Mal obrovský cit pre interpretáciu a logickú symbiózu najrôznejších žánrov od vážnej hudby cez straight ahead jazz, až po rock a latino hudbu. Toto sa prejavilo nielen v jeho hre, ale aj v jeho kompozičnom myslení. Ako klavirista sa okrem iného preslávil nádherným "touchom", jemnosťou a hernou eleganciou. Okrem klavíra hral výborne aj na bicích nástrojoch.

Išlo o nesmierne kreatívneho umelca s geniálnymi nápadmi, ktorému virtuozita nikdy nestála v ceste, ale rozširovala a podporovala jeho predstavivosť. Jeho hudba tu zostane navždy a stále bude inšpirovať generácie (jazzových) hudobníkov po celom svete.  

 
 
 
Dávid Oláh
 
Zdroje: wikipedia.org

 

Esprit 2023

Galéria

Nečakane nás opustil ďalší velikán. Vo veku 79 rokov navždy odišiel geniálny Chick Corea

 

 

Ďalšie články

Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Jazzman týždňa: Chick Corea
Žijúca legenda jazzového klavíra a originálny skladateľ Chick Corea patrí nepochybne medzi...
Jazzman týždňa: Al Di Meola
“Zvykol som cvičiť na gitare 8 až 10 hodín denne a snažil som nájsť samého seba, či nájsť hudobný...
Report: Chick Corea & The Vigil - virtuozita v Brne
          Kongresová hala brnenského Bobycentra sa v nedeľu 10. marca...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...