Report: Nemecká praženica s americkým korením

Report: Nemecká praženica s americkým korením
Maros Pavlik

Hammond Eggs feat. Randy Brecker and Bob Mintzer, Porgy & Bess, Viedeň, 18.6.2015

 

Nemecké trio Hammond Eggs nie je v našich končinách zatiaľ známou formáciou. Viedenský klub Porgy & Bess sa však nebojí na svoje pódium pozývať popri slávnch hudobníkoch aj menej hviezdne zoskupenia. Na upútanie pozornosti potencionálneho publika stavila dramaturgia klubu na prepojenie tria Hammond Eggs s osvedčenými frontmanmi, trubkárom Randym Breckerom a saxofonistom Bobom Mintzerom. Brecker a  Mintzer účinkujú s Hammond Eggs na najnovšom albume Hammond Eggs - Back in the Pan, ktorý momentálne spoločnými silami propagujú na európskom turné.

 

Trio tvorí klavirista a organista Jermaine Landsberger, dlhoročný spoluhráč ďalšieho člena tria, gitaristu Paula Morelleho. Landsberg pochádza z nemeckej cigánskej rodiny a prv než sa upísal svetu čiernobielych kláves, jeho nástrojom bola gitara. Hudobný vzor objavil predovšetkým v Djangovi Reinhardtovi. Landsbergerov debut u vydaveteľstva Renosance, ktorý nahral spolu s Patom Martinom, vyvolal pred niekoľkými rokmi v amerických médiách senzáciu.

Paulo Morello, silne ovplyvnený vzormi Georgeom Bensonom a Joem Passom, ako aj latinskoamerickou hudbou, je už roky považovaný za jedného z najvýznamnejších nemeckých gitaristov. Trio uzatvára bubeník Christoph Huber (menovec manažéra klubu Porgy & Bess).

 

 

Nerád by som uberal kapele z ich slávy, myslím si však, že práve dlhoroční súputnici Randy Brecker a Bob Mintzer boli pre divákov hlavným magnetom, ktorý ich pritiahol na koncert. Napriek zvučným menám však klub Porgy & Bess nepraskal vo švíkoch až tak, ako pred rokom, keď v ňom hral Randy Brecker so svojimi Brecker Brothers Reunion. Po suverénnom minuloročnom výkone Breckera tak boli moje očakávania veľmi vysoké. O nič menšie neboli ani od bývalého frontmana Yellowjackets, Boba Mintzera.

 

 

Repertoár Hammond Eggs kombinoval vlastné kompozície s autorskými skladbami Breckera a Mintzera. Rozohrievacia swingujúca Be Three z nového albumu bola vzorovou ukážkou typického rukopisu Hammond Eggs. Predstavila klasickú farbu hammondového tria, okorenenú bravúrnymi dychovými sólami. O niečo moderejší zvuk a vzrušujúcejší rytmus ponúkla Breckerova The Dipshit, v ktorej sa Randy cítil byť doma asi najviac. Pre Breckera typický funkový groove ihneď zlepšil náladu a vzbudil nádej, že večer bude napriek trochu nižšej návštevnosti zážitkom.

 

 

Morellova vášeň pre latino sa zhmotnila do jeho kompozície  You Don’t Know Me. Typicky uhladená bossa nova so žánrovo nekompromisným rytmom však bola takmer takmer bez výrazných zvratov či prekvapení. Vďaka ekvilibristickému gitarovému sólu však predsa chytila za srdce nielen milovníkov bossa novy.

Druhý set otvorila dynamická Kostalogy, ktorá je poctou maďarskému gitaristovi Kosta Lukácsovi. Po nej nasledujúca nádherná baladická For Django z nového albumu tria v plnej kráse odhalila virtuozitu gitaristu Morella. Čerešničkou bol, samozrejme i dialóg Breckera a Mintzera, ktorý vyznel ako dokonalá symbióza dvoch veteránov s vycibreným citom pre detail.

Organista Jermaine Landsberger, celý večer osciloval niekde medzi dofarbovaním zvuku kapely, a sólovými výletmi do tajomného sveta Hammondov. Pestrá škála zvukov a feeling pre swingujúci groove si našla v publiku svojich fanúšikov, ktorý pohotovo reagovali na každé jeho sólo.  

Najvýraznejším členom tria bol jednoznačne gitarista a hlavný spíker Paulo Morello. Každé sólo odohral s plným nasadením a zmyslom pre jemnocit.

Za autorskej dielne hosťujúceho Boba Mintzera, pochádzala skladba Papa Lips z Mintzerovho rovnomerného bigbandového albumu (1984), na ktorom účinkovali okrem oboch bratov Breckerovcov aj bubeník Peter Erskine, či saxofonista David Sanborn.  Večer uzatvorila Funky Huber, ktorá dostala trio do najvyšších možných obrátok a zároveň divákov do varu. Hammondova praženica tak bola naservírovaná v plnej paráde.

 

 

Záverom treba konštatovať, že Brecker s Mintzerom spolu s triom splnili vysoké očakávania. Hammond trio bol bezchybný nápad na opätovné spojenie týchto dvoch amerických veteránov na jednom pódiu. K tomu snáď ešte jedno odporúčanie všetkým, pre ktorých vždy exitoval jeden z bratov Breckerových - štýlotvorný Michael Brecker. Michaelov brat Randy stále neúnavne koncertuje a naozaj stojí za to pozrieť si ho v ktoromkoľvek z jeho projektov.

Set 1

1.Be Three  2.The Dipshit (Randy Brecker) 3. Back in the Pan  4.You Don’t Know Me  5.Let’s Vamos

Set 2

1. Kostalogy  2.For Django  3.Papa Lips (Bob Mintzer) 4.Funky Huber

 

Galéria

IMG_4568.jpg
IMG_4569.jpg
IMG_4575 (1).jpg
IMG_4625.jpg
IMG_4636.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Lukáš Oravec Quartet Bob Mintzer ALI
Trubkár Lukáš Oravec sa na slovenskej jazzovej scéne zjavil ako blesk z jasného neba. Jeho...
BJD 2015: Sobota priniesla majstrov hlbokých tónov, dych amerického bopu a soulové srdce
Druhý večer nášho najznámejšieho jazzového festivalu priniesol vo svojej dramaturgii hneď dve...
Saxofonista Bob Mintzer predstaví na turné spoluprácu so slovenskými hudobníkmi
Bob Mintzer je americký jazzový saxofonista, skladateľ, aranžér a bandlíder považovaný za...
Randy Brecker: Dnes večer si radšej dobre držte klobúky, hráme heavy metal bebop!
Randy Brecker – interview v klube Porgy & Bess, 15.7.2014 Dnes vystupujete vo Viedni. Viem...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...