Neworleánska jazda Petra Lipu

Neworleánska jazda Petra Lipu
Peter Motyčka

Nie všetky sny či priania ústia do reálnej podoby, no spevákovi Petrovi Lipovi sa vyplnili aspoň niektoré. Keď sa v minulom roku chystal oslavovať osemdesiatku, pripravil pre seba (ale aj pre svojich fanúšikov) muzikantský darček: časť nového albumu „NOLA“ nahral priamo v rodnom meste jazzu – v americkom New Orleanse. Popri piatich slovenských a piatich anglických piesňach obsahuje nahrávka aj bonusovú neworleánsku verziu ikonickej Balady o štyroch koňoch, ktorá dostala nielen nový aranžmán, ale aj nový názov 4 kone v NOLA (New Orleans, LouisianA).

 

Spoločne s albumom zverejnil aj videoklip, ktorý sa odohráva v New Orleans a dokonale vystihuje čaro tohto muzikantského mesta. Klip režírovaný Braňom Špačekom prenesie diváka do štúdia Marigny, kde Peter Lipa pracoval s domácimi hudobníkmi. „Dúfam, že táto nová verzia dá Balade o štyroch koňoch ďalší impulz a vydrží do ďalších rokov. Skladba je ešte veselšia a robí to suzafón. Vylúčili sme basu, nie je tam ani basová gitara, ani kontrabas. Ich úlohu plní suzafón, ako to je bežné v New Orleans. Kapely, ktoré tam hrajú v uliciach používajú suzafón ako hlavný basový nástroj. A tu je to tiež. Mám dokonca pocit, že to spĺňalo požiadavky na jednoduché pesničky, ktoré sa v New Orleans vyhrávajú na ulici.” Americkí muzikanti, s ktorými Peter Lipa nahrával v New Orleans, veľmi rýchlo zistili, o čo ide. „Hneď vedeli a cítili sa v tom ako ryby vo vode. Veľa sledujem záznamy, dokumenty aj výpovedné filmy, ktoré pochádzajú z New Orleans a tento typ hudby sa v nich vyskytuje takmer všade. Oni pochodujú stále, celý život. Pochodový jazz tam funguje a táto pesnička by pokojne mohla byť toho súčasťou.

 

 

Peter Lipa navštívil kolísku jazzu niekoľkokrát, no minulý rok sa tam konečne vybral ako muzikant. Vyhliadol si skvelého producenta a bubeníka Jamisona Rossa, s ktorým si vybrali štúdio Marigny. Album „NOLA“ tvorilo na začiatku päť demonahrávok, na ktorých Peter Lipa spieva iba v sprievode gitary. Tieto nápady rozposlal svojim slovenským spoluhráčom, z ktorých vznikli slovenské verzie piesní Blíženec, Dobehnúť čas, Užitočný, Niekde som čítal a Čosi. Tie isté demonahrávky poslal za oceán Jamisonovi Rossovi, ktorý dal dokopy partiu originálnych neworleanských muzikantov. Následne aj s Petrom Lipom strávili dva dni v štúdiu a pracovali na amerických verziách – Gemini, Sing It, Burning Fever, Somewhere I Read, In My Mind. Na albume tak znejú v danom poradí najskôr slovenské verzie a potom americké. Album uzatvára spomínaná nová verzia 4 kone v NOLA, čiže Balady o štyroch koňoch. „Na albume je teda každá pesnička v dvoch podobách – v slovenskej a anglickej, zároveň sú ale v inej hudobnej reči. Hudobníci, ktorí na nich so mnou pracovali na Slovensku, nepoznali, ako znejú americké verzie a naopak.

 

 

Peter Lipa si splnil svoj muzikantský sen. Teraz sa teší na to, ako budú poslucháči porovnávať tieto slovenské a americké verzie. „Teším sa na to, čo budú hovoriť naši a moji fanúšikovia, či budú spokojní s tým, čo som vyrobil. Myslím si, že slovenské verzie sú pesničky, ktoré sú hrateľné aj v rádiu ako Užitočný, Niekde som čítal alebo Blíženec. To sú skladby, ktoré tu majú šancu zaznieť, občas ich už aj dokonca počuť z rádia, to som rád. A potom prídu na albume tie isté pesničky v inom šate a to je dobré, keď sa hudbymilovný človek môže zamyslieť nad tým, že ‚Aha, toto poznám, ale tu to je nejaké iné‘. Z toho sa môže vykľuť nejaký iný názor a to mám rád.

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Neworleánska jazda Petra Lipu

 

 

Ďalšie články

Nový album Petra Lipu a Milana Lasicu už tento týždeň
Duo Lipa – Lasica opäť obnovilo spoluprácu. Dvojici popredných slovenských umelcov vyjde 25....
Buskerjam – portál pre pouličných hudobníkov už aj na Slovensku
Pojem ´busking´, resp. ´busker´ je zrejme bežnému smrteľníkovi neznámy i keď označuje...
Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
V prvý deň Jazzákov si musel prísť na svoje naozaj každý!
Podujatie s názvom Bratislavské jazzové dni hádam ani nie je potrebné bližšie predstavovať. „...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...