Nový album Ondřeja Štveráčka: Sketches opäť v stabilnom kvartete s bubeníkom Gene Jacksonom

Nový album Ondřeja Štveráčka: Sketches opäť v stabilnom kvartete s bubeníkom Gene Jacksonom

Najnovší hudobný počin českého tenor saxofonistu Ondřeja Štveráčka zaváňa Amerikou a opäť to má na svedomí najmä výber hudobníkov a repertoáru. Album Sketches, ktorý nedávno vyšiel pod záštitou Štvery Records, predstavuje už druhý titul v stabilnom kvartete s klaviristom Klaudiom Kováčom, kontrabasistom Tomášom Barošom a americkým bubeníkom Gene Jacksonom. Tak ako na predošlom albume Calm (2016), aj tu ostáva najzreteľnejším vplyvom náväznosť na odkaz saxofónového velikána Johna Coltrana.

 

Album Sketches nahral Ondřej Štveráček spolu so svojim kvartetom v Studio Svárov počas minuloročného koncertného turné v marci 2016. Podobne ako pri albume Calm (2016) bola nahrávka vyvrcholením takmer dvojtýždňovej koncertnej  šnúry, vďaka čomu bol kapela dôkladne zohratá a to sa odrazilo aj na výslednom produkte, albume Sketches.

 

Celkový repertoár 8 skladieb tvoria tri autorské kompozície Štveráčka - Song Nr. 226, Sketches a Lullaby, ktorú venoval svojej dcére Anne. Okrem toho autorsky prispeli aj Baroš skladbou Bunch of Gypsies a Gene Jackson svojou Before Then. Na albume sa objavujú aj dva známe štandardy I Want To Talk About You a It Could Happen To You, ako aj skladba Elvina Jonesa s názvom Three Card Molly.

 

Na kvalite albumu sa podpísalo viacero faktorov, zreteľná zohratosť jednotlivých členov kapely a dlhoročná spolupráca s Tomášom BarošomKlaudiom Kováčom sa odzrkadľuje hlavne vo zvuku celého kvarteta. No práve účinkovanie legendy amerického jazzu a bicích Gene Jacksona, robí zo Sketches skutočný zážitok. Hudobnú kariéru Gena Jacksona zdobia spolupráce s takými jazzovými velikánmi, ako sú napríklad Herbie HancockDave Holland, Michelle Rosewoman, Elvis Costello či Jorge Sylvester. Nemožno nespomenúť aj jeho účinkovanie v slávnom Newyorskom Mingus Big Bande, či spoluprácu s nemeckým tenorsaxofonistom Christof Lauerom. Podobnú hráčsku kvalitu, akou je známy už niekoľko desaťročí, priniesol aj na album Sketches.

 

Ďalšou dobrou správou je, že Ondřej Štveráček už v súčasnosti pripravuje ďalšie koncertné turné, plánované na október tohto roka, kde opäť vystúpi s týmito hudobníkmi a predstaví najmä skladby z najnovšieho albumu. A kto vie, možno aj pri tejto príležitosti vznikne ďalší prírastok do Štveráčkovej diskografie. Máme sa na čo tešiť.

 

Viac informácií je možné nájsť na www.ondrejstveracek.com. Pokiaľ máte záujem o najnovší titul Sketches, sledujte rubriku súťaže na našom portáli, čoskoro budete mať možnosť vyhrať aj tento album.

 

Zdroj: ondrejstveracek.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...