Nový supergroup Roberta Glaspera: R+R=Now na turné aj s novým albumom

Nový supergroup Roberta Glaspera: R+R=Now na turné aj s novým albumom
Svoj nový album nahrali bez skúšok, na jeden „tejk.“ Volá sa „Collagically Speaking,“ vyšiel 15. júna a v súčasnosti sa nachádza na popredných miestach Billboard Jazz chart. V rámci propagácie novej nahrávky sa vydali na päťtýždňové turné. Kapela R+R=Now má poriadne našliapnuté.
 
Skupinu označujeme termínom „supergroup,“ ak každý z jej členov už má vybudovanú samostatnú úspešnú kariéru. V prípade tejto formácie to platí do bodky. Jej súčasťou sú Terrace Martin (saxofón), Taylor McFerrin (klávesy), Christian Scott (trúbka), Derrick Hodge (basgitara) a Justin Tyson (bicie). Tím vedie Robert Glasper, jedno z najväčších mien hudobného priemyslu v súčasnosti. Na konte má tri ocenenia Grammy a spoluprácu s hviezdami ako Kendrick Lamar, Jay-Z, Erykah Badu a mnohými ďalšími.
 
R+R=Now znamená „Reflect plus Respond equals Now.“ Glasperová hudobná filozofia pramení z citátu jazzovej divy Niny Simone, ktorý tvrdí, že umelcovou povinnosťou je reagovať na súčasnosť. Tento prístup je citeľný najmä v skladbe „Her=Now“, v ktorej americká komička a herečka Amanda Seales číta báseň o sile žien. Báseň však nehovorí o diskriminácií, namiesto toho sa sústredí na pozitíva. Glasper totiž chce svoju reflexiu stavať na optimizme a sile, nie na kritike a poukazovaní na negatíva.
 
Nahratie album na jeden „tejk“ nebolo zámerné, ale prirodzenou vecou v uvoľnenej a priateľskej atmosfére. „Máme tu víno, nápoje a priateľov, ktorí za nami chodia. A žiaden stres,“ hovorí líder projektu. „Prídeme do štúdia, trochu si zahráme, niekto niečo napíše, dáme to dokopy a nahráme.“ Klavirista zároveň s úsmevom dodáva, že sa neskúšalo aj kvôli vyťaženosti členov projektu.
 
Hlavným Glasperovým krédom je úprimnosť. Verí, že hudobníci by mali ísť cestou úprimnosti k sebe samým a nehrať jazz tak, ako im druhí prikázali. Líder hovorí, že to znamená nehrať veci, ktoré sú práve teraz cool, ale autentické v danom momente. Dodáva, že aj on sa snažil zapôsobiť na ostatných hudobníkov na začiatku svojej kariéry. Toto zmýšľanie opustil. „Rozmýšľam nad tým, čo môžem urobiť pre ľudí a ich životy,“ hovorí. „Ľudia mi povedali, že sa pri mojej hudbe zosobášili, že počas nej absolvovali pôrod, alebo si vďaka nej rozmysleli samovraždu. To sú neuveriteľné veci. Hudba dokáže liečiť dušu. Moju vyliečila tiež.“
 
 
Zdroj: Kyivpost

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Hľadá sa jazz (3. časť): Balada o hudbe nepochopenej
Som hudobník. Pýtajú sa ma, čo hrám. Odpovedám "jazz". Povedia, že jazz nemusia. Pustím im ukážku....
Top 5: Jazzové albumy roku 2018
Múzy tento rok našťastie nemlčali. Viac ako sto rokov od vzniku jazzu prichádzajú na svet nové...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...