Top 5: Jazzové albumy roku 2018

Top 5: Jazzové albumy roku 2018
Múzy tento rok našťastie nemlčali. Viac ako sto rokov od vzniku jazzu prichádzajú na svet nové hudobné prírastky, ktoré posúvajú hranice tohto žánru stále ďalej. Jazzoví umelci 21. storočia sú eklektickí, radi vo svojej hudbe využívajú prvky rôznych žánrov i kultúr, od klasickej hudby cez elektronickú až po ľudovú. Majú záujem osloviť aj mladú generáciu poslucháčov, no zároveň sa neboja stále hlásiť k jazzovej tradícií. V roku 2018 vyšlo vo svete nespočetné množstvo albumov a z tých, ktoré sa ku mne dostali, som vybral päť favoritov.
 
Ak poznáte tvorbu tejto fenomenálnej speváčky, tento album vás vezme do trochu iných zvukových a atmosférických končín. Jeho piesne sú totiž realizované vo forme duetov. Salvant sekunduje klavirista Sullivan Fortner, ktorého sprievod je fantastický. The Window opäť ukazuje kvality jednej z najvýraznejších speváckych osobností súčasnosti, Salvant je intelektuálna a emotívna zároveň a každá pieseň je dynamickou výpravou. Na CD nájdete staršie skladby, šansón, Arethu Franklin i Bernsteinovu áriu Somewhere z muzikálu West Side Story.
 
Esperanza Spalding: 12 Little Spells
Skladateľka, speváčka a basistka neustále posúva svoje hranice a nie je tomu inak ani v prípade jej najnovšieho počinu. „12 Little Spells“ sú o čosi zasnenejšie a intímnejšie ako Spaldingovej predošlá tvorba, miestami až psychedelické. Kompozične ide o komplexnú, harmonicky bohatú hudbu, ktorá akoby búrala hranice medzi jazzom a klasickou hudbou. Pozadie celého diela má navyše zaujímavú filozofiu a texty piesní sú na vysokej umeleckej a intelektuálnej úrovni. Ak ovládate angličtinu a holdujete poézií, neprehliadnite.
 
Prírastok do diskografie svetového producentského a klaviristického esa sa vyznačuje spontánnosťou a voľnosťou. Nečudo, veď Robert Glasper a jeho all-star kapela nahrali tento album prakticky na jedno posedenie. Výsledok však nestráca smerovanie ani kompaktnosť. Hoci je dominantne inštrumentálny (dominuje Glasperov typický neo-soulový zvuk a trúbka Christiana Scotta), na okolitý svet reaguje pomocou občasnej poézie aj slovne. Tá za pomoci mocného neo-soulového groove naberá na sile a váhe.
 
GoGo Penguin: A Humdrum Star
V tvorbe tohto mladého britského tria sa stretávajú svety elektroniky, hip-hopu, vážnej hudby a jazzu. Výsledkom je atmosférický zvukový výlet, ktorému dominuje filmovo pôsobiaci klavír Chrisa Illingwortha. „A Humdrum Star“ nie je revolúciou v tvorbe GoGo Penguin, ale plynulo pokračuje v ceste, ktorú nastolili vo svojich začiatkoch. Zrejme preto je však album ideálnym vstupom do sveta manchesterskej kapely, lebo ide o kvalitné a vyzreté dielo, ktoré navyše znie veľmi súčasne.
 
John Coltrane: Both Directions At Once
V roku 2018 vyšlo aj niekoľko zaujímavých kúskov, ktoré boli dlhú dobu stratené alebo založené v archívoch. Asi najvýznamnejším prírastkom je stratený album saxofónovej legendy Johna Coltranea, na ktorom ho môžu fanúšikovia jazzu počuť na doposiaľ nepublikovanom materiáli. Za zmienku stojí interpretácia štandardu „Nature Boy,“ absentuje tu totiž harmonický nástroj a to paradoxne akoby pridávalo skladbe nový rozmer.
 
Sú vaši favoriti na zozname alebo vám tu niečo z roku 2018 chýba? Dajte nám vedieť v komentároch a nezabudnite, že už na jar sa pozrieme aj na slovenskú tvorbu prostredníctvom podujatia Esprit.
 
Foto: Bandcamp

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Bobby McFerrin – Spirityouall
Hm. Takže, Bobby McFerrin sa na novom albume rozhodol vrátiť ku koreňom. Doska Spirityouall je...
Jazzman týždňa: Esperanza Spalding
Neskutočne spieva. Obdivuhodne ovláda kontrabas. A basgitaru. Originálne komponuje. A je...
Skupina Trilobeat: Atmosférický debut a aprílové turné
Mladá slovenská jazzová formácia Trilobeat chystá v apríli turné. Deje sa tak v príležitosti...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...