Odohrá sa (zrejme?) prvý festival na svete od začiatku koronakrízy. Bavorský Jazzfest Paasau otvorí svoje brány 2. júna.

Odohrá sa (zrejme?) prvý festival na svete od začiatku koronakrízy. Bavorský Jazzfest Paasau otvorí svoje brány 2. júna.

Náznak, že hudobný život sa začína vracať do normálu. Organizátori jazzového festivalu v bavorskom Passau ohlásili, že festival sa bude konať a to v normálnej fyzickej forme, nie tej virtuálnej, na ktorú si hudobná obec za posledné mesiace bola nútená zvyknúť. Hoci pod slovom "normálny" rozhodne nemyslia to, čo mohli fanúšikovia zažívať po minulé roky. Festival svoje brány otvorí už 2. júna, za prísnych hygienických a protipandemických opatrení.

 

Už niekoľko mesiacov je v hudobných kluboch zhasnuté a zívajú prázdnotou. Nie je to vinou fanúšikov, ani organizátorov - mnohí by si radi užili večer pri dobrom koncerte, no súčasná kríza koronavírusu všetky tieto plány odsunula do nedohľadna. Svetlo na konci tunela predstavuje zrejme prvý jazzový festival na svete, ktorý sa reálne odohrá, odkedy veľká časť obyvateľov našej planéty (s výnimkami) ostala uväznená vo svojich domovoch kvôli pravidlám sociálnemu odstupu.

 

Bavorský minister kultúry Bernd Sibler oznámil pravidlá, za ktorých sa od 15. júna 2020 budú môcť v spolkovej krajine konať kultúrne podujatia - 50 ľudí vo vnútri, 100 ľudí vonku. JazzFest Passau, jazzový open-air festival, ktorý každoročne organizujú Paul Zauner a Jürgen Waldner na nádvorí miestnej radnice, obvykle ponúka sériu koncertov počas viacerých letných mesiacov. Tentokrát vyvinul značnú iniciatívu a prvé koncerty spustí už takmer dva týždne skôr ako to určil spomínaný minister, konkrétne 2. júna - a tým pádom za omnoho prísnejších podmienok. Do konca augusta tohto roku by sa malo v rámci festivalu odhrať okolo 50 koncertov.

 

Program bude zverejnený v najbližších dňoch. Hlavný organizátor Paul Zauner sa vyjadril: "Je pre nás dôležité, aby sme začali čo najskôr, ako je to možné a že sa konečne bude hrať hudba – za v súčasnosti platných podmienok”. To v praxi znamená - iba vonkajšie priestory, menej ako 50 návštevníkov, vchody a východy sú oddelené a na jednej "pivnej" lavičke môže sedieť iba jedna osoba.

 

Pre trio gitaristu Daniela Wildnera to bude skutočne zvláštný pohľad do publika, no dôležité je, že je to začiatok oživovania kultúrneho života a ten sa môže opäť začať hýbať. Snáď podobný osud už čoskoro bude čakať aj nás!

 

Zdroj: pnp.de

Autor: Martin Uherek

Foto: Paul Zauner

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Prekvapivé a zarážajúce rozhodnutie: Kenny G bude headlinerom festivalu John Coltrana
Hudba niektorých jazzmanov sa zapíše tak hlboko do sŕdc fanúšikov, že aj po ich smrti ostáva...
Colours of Ostrava – najfarebnejší festival v Čechách
  Už po dvanásty raz sa severomoravská banícka metropola stala dejiskom dnes už obrovského...
Reportáž: Prievidzské Fúzie ponúkli kombináciu kvalitných koncertov a výchovno-vzdelávacích aktivít
Už po jedenástykrát prišiel tím organizátorov podujatia Fúzie v Prievidzi s komplexným...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...