Orchester JALC vydáva "Jazz pre deti": Album Jazz for Kids predstavuje tradičné piesne v bigbandových aranžmánoch

Orchester JALC vydáva "Jazz pre deti": Album Jazz for Kids predstavuje tradičné piesne v bigbandových aranžmánoch

Pred pár týždňami vyšiel vo vydavateľstve Blue Engine Records nový album orchestra Jazz at Lincoln Center s názvom Jazz For Kids (Jazz pre deti). V majstrovských rukách domácich aranžérov bigbandu sa zmenili klasické americké detské pesničky ako "Old MacDonald" a "Itsy Bitsy Spider" na energiou nabité a vysoko invenčné "bigbandovky", ktoré rovnako potešia mladé aj staršie publikum. Ako hosť sa na albume objavila aj známa moderátorka NBC News' TODAY, Hoda Kotb. Odporúčame pre všetky vekové kategórie!

 

Program "Jazz For Kids" bol nahratý už v roku 2011 v sále Frederick P. Rose Hall inštitúcie Jazz at Lincoln Center, no trvalo 8 rokov, kým sa vydavateľstvo Blue Engine Records v spolupráci s umeleckým vedúcim Wyntonom Marsalisom rozhodlo tento záznam vydať ako album. Jazz for Kids predstavuje notoricky známe skladby, ktoré (minimálne v USA) pozná úplne každý, v aranžmánoch so silným swingovým cítením, schopných osloviť mladé publikum aj ostrieľaných jazzových fanúšikov. Prevedenie rovnako pútavé pre tých najmladších aj tých najstarších poslucháčov dokáže poslúžiť ako úvod do jazzovej hudby, ale zároveň aj ako kvalitný jazzový album na pravidelné počúvanie, ktorý ukazuje, ako je možné aj z tých najjednoduchších piesní vytvoriť umelecké dielo plné invencie.

 

Úvodná skladba Baa Baa Black Sheep hneď od začiatku využíva zvuky trubiek a trombónov ako imitáciu bečania oviec a podobne je tomu aj vo viacerých skladbách albumu - Wheels on the Bus, v ktorej sa ako hosť prezentuje moderátorka NBC News' TODAY Hoda Kotb, raz pripomína detský plač, inokedy trúbenie premávky, zvuky cesty a dokonca krátky úsek sólových bicích, kde prostredníctvom metličiek bubeník napodobňuje zvuk stieračov autobusu.

 

Old MacDonald, nám známa pieseň pod názvom "Starý Donald farmu mal", začína pútavým introm saxofónovej sekcie, ktorá pár notovú melódiu prevedie cez množstvo harmonických zákrut - až potom začne hrať celý bigband, ktorý zo skladby urobí energickú swingovku. Itsy Bitsy Spider zas využíva netradičné zvuky fláut a klarinetov, aby vytvorila dojem malého pavúčika, kráčajúceho odkvapovou rúru. La Cucaracha odbočí ku latino hudbe, zatiaľ čo pieseň It Ain't Easy Being Green by kľudne mohla byť jazzovým štandardom - trombonista Vincent Gardner sa tu predstaví ako spevák a v sprievode jemných tónov big bandu vytvorí pocit nostalgie.

 

Či už ste starí, mladí, rodičia, ktorí túžia urobiť experiment so svojím bábätkom a zistiť ako bude reagovať - tento album je vhodný pre všetkých, nájdu si v ňom niečo aj jazzoví začiatočníci aj celoživotní fanúšikovia.

 

Vypočujte si krátku upútavku, ktorú o albume pripravila inštitúcia Jazz at Lincoln Center - práve znie skladba Old McDonald

 

Zdroj: broadwayworld.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...