Organ spot - takto znie mladý jazz z Poľska

Organ spot - takto znie mladý jazz z Poľska
jazz.sk

Dlho som premýšlal, akým spôsobom uviesť jazzové správy z Poľska. V prvom rade si musím oprášíť slovenčinu, žijem totiž už dlhší čas v Krakove. Myslím, že najvhodnejšou formou bude predstavenie poľskej jazzovej scény so zameraním sa na mladšie pokolenie. Totižto o starších jazzmenoch by sme mohli písať do nekonečna.

 

V tomto prvom článku vám predstavím trio – Organ Spot. Charakteristickým znakom tria je Hammond organ. Zostavu dopĺňa klasicky gitara a bicie. Čiže v zložení Kajetan Galas (hammond), Szymon Mika (gitara) a Bartek Staromiejski (bicie). V histórii jazzu by sme našli koncept tria s hammondom, gitarou a bicími hneď niekoľko krát, avšak takáto forma je v našich európskych končinách pomerne vzácna. Medzi najznámejších hračov na Hammondky patria Jimmy Smith, Dr. Lonnie Smith, Joey DeFrancesco atď. Najdôležitejšou časťou alebo komponentom zostavy Hammondu je točiaci sa reproduktor Leslie. Náuka hry trvá niekoľko rokov, ak nie celý život. Aj preto je veľmi zriedkavé, že mladí hudobníci si vyberú práve tento inštrument.

 

Hudba tria Organ Spot nadväzuje na americké, ale aj európske vzory. Hráčom na organ je Kajetan Galsa, absolvent II. stupňa Krakowskej Szkoły Jazzu I Muzyki Rozrywkowej, v súčasnosti študent Akademii Muzycznej v Krakove pod vedením Piotra Wyleżoła. Taktiež sa učil v holandskej škole ArtEZ Enschede - jedinej škole v Európe zameranej na výuku Hammondu. Spolupracuje v rôznych projektoch a skupinach, ktoré tvoria predovšetkým tria s klavírom alebo organom. Zapálený propagátor už trochu zabudnutého zvuku Hammond organu.

 

 

Ďalším členom tria je mladý jazzový gitarista Szymon Mika, ktorý aj napriek svôjmu veku hrá veľmi vyzreto s výbornou technikou. V roku 2012 dostal prestížne ocenenie Grand Prix v jazzovej súťaži Jazz nad Odrou. V súčasnosti študuje na Hudobnej Akadémii v Katoviciach. Svoje know how získaval takisto počas jazzových dielní pod vedením Petra Bernsteina, Davida Doružku a Vojtecha Groborza.

 

 

Trio uzatvára všesranný bubeník Bartek Staromiejski, absolvent Inštitútu Jazzu a Muzyki Rozrywkowej Hudobnej Akadémii v Katoviciach. Spolupracuje okrem iných s Januszom Muniakom (legedna polského jazzu), Maciejom Sikałom, Maciejom Strzelczykom, Markom Bałatom. Slobodne sa pohybuje v rôznych žánroch, začínajúc od jazzového mainstreamu cez latin, funk, fusion.

Tento rok nahralo jazzové trio Organ Spot svoje debutové CD (premiéra 23. máj 2013) , na ktorom sa nachádzajú známe štandardy vo vlastných aranžmánoch ako aj autorské skladby K. Galasa a Sz. Miki. Interpretácia známych štandardov vychádza z modernej školy s príklonom k tradícii starých majstrov. Koncerty Organ Spotu sú veľmi vrelo príjmané nielen v Poľsku, ale aj v celej Európe. Viac informacií a hlavne hudby tejto skupiny nájdete na stránke  www.organspot.pl

 

Jazz z Poľska, stály korenšpondent Oskar Paldeák

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...