Pacora Trio prichádza s novým albumom Fugit Hora

Pacora Trio prichádza s novým albumom Fugit Hora
jazz.sk

Nový album zoskupenia Pacora s názvom Fugit Hora obsahuje 8 autorských kompozícií, ktoré čerpajú zo slovenskej a rumunskej tradičnej hudby.
Na koncerte, ktorý bude zároveň krstom CD, vystúpi s triom hosť - Slávka Horváthová, ktorá zaspieva niekoľko ľudových piesní v netradičných aranžmánoch.

 

Pacora Trio bolo založené v roku 2004. O rok neskôr vychádza rovnomenné CD, ktoré krátko na to dostalo vysoké hodnotenie v recenzii prestížneho anglického časopisu BBC Music. V roku 2007 trio uviedlo svoje kompozície spracované pre orchester s brnenskou filharmóniou, následne s Komornými sólistami Bratislava, Štátnym komorným orchestrom Žilina a s filharmóniami Slovenskou, košickou a zlínskou. V roku 2008 pribudlo unikátne spojenie vokálnej renesančnej hudby interpretovanej českým súborom Societas Incognitorum s moderným etno-džezovým prejavom inštrumentálneho tria. Ďalšou spoluprácou je projekt „Preznievanie“ s poprednou interpretkou barokovej hudby, flautistkou Janou Semerádovou, ktorý ojedinelým spôsobom spracúva témy viac či menej známych barokových autorov. Hudbou, ktorá čerpá z tradičných koreňov a je spracovaná rôznymi spôsobmi využívajúcimi džezovú harmóniu a improvizáciu, sa zaoberá zoskupenie Bashavel, ktoré sa skladá z členov Pacora Tria a dvoch výborných slovenských džezových hudobníkov – klaviristu Klaudia Kováča a bubeníka Petra Solárika. V podaní Bashavelu zaznel aj jedinečný živý doprovod k prvému, nemému slovenskému filmu Jánošík. Jeho členovia spolupracujú aj so známou autorkou a upravovateľkou detských piesní Máriou Podhradskou, s ktorou doposiaľ nahrali mimoriadne populárnu sériu detských hudobných CD. Pri spracúvaní ľudových piesní je k účinkovaniu s formáciami často pozývaná speváčka Slávka Horváthová. Pacora Trio má za sebou nahrávky pre českú a slovenskú televíziu, rozhlas, ORF a pre viacero filmov. Účinkovalo na početných džezových a world music festivaloch doma aj v zahraničí.

Odkazy: 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...